Ridning på rapsmarkerne – er det ulovligt? 

For mange ryttere er det en bucketlist-oplevelse at kunne få lov at være på en rapsmark med sin hest, måske tage billeder eller faktisk galopere på en strækning mellem de smukke, gule blomster. 
Det er essensen af forår og bevis på, at sommeren er på vej, og så er det bare afsindigt smukt, giver nogle vidunderlige billeder og er en oplevelse helt for sig. 

Men er det egentlig lovligt? Og hvad skal du gøre for at få krydset det af på din bucketlist? 

Annonce

Omringet af gule blomster

Vi har talt med influencer Anne Katrine Vallentin, som fik muligheden for at ride på en rapsmark med sin 10-årige fjordhest Atom. 

“Det fedeste ved ar ride i en rapsmark var uden tvivl følelsen af at være inde i midten af marken omringet af gule blomster. Det gav en helt speciel følelse, og jeg elskede bare at nyde udsigten. Desuden var galoppen derinde også mega fed, da sporet på en måde lukkede sig om os og følelsen af rapsen, som ramte mine ben, var ret fed. Det helt unikke var også at rapsmarken lå lige ned til vandet, så der var også havudsigt så langt øjet rakte. 

Læs også: Ridning på stubmark: Husker du at spørge om lov?

Spørg altid om lov 

Rapsmarker er privat opdyrket ejendom, og selvom der ikke er et hegn rundt om, svarer det alligevel til at ride ind i nogle andres have. Derfor er det altså ulovligt bare at ride ind på en rapsmark. Så spørg altid landmanden, om lov til at du må ride på rapsmarken, og respekter det, hvis du får et nej. Ofte er de dog søde og vil nok gerne hjælpe, hvis det er en stor drøm for dig. Hvis du ikke spørger, får du i hvert fald aldrig lov. 

AK var heldig at kende landmanden perifært, 

“Det er min mors kollega og hendes mand, som har gården. Så jeg spurgte, om vi måtte tage en tur i den, og det måtte vi gerne. Hvilket jeg er meget taknemlig for!” 

AK

Naturstyrelsen er den enhed, som bestemmer, hvor der må rides og ikke rides i Danmark, og på deres hjemmeside kan du læse dig frem til dette: 

“Det normalt ikke er tilladt at ride på udyrkede arealer, på brakmarker, stubmarker mv., medmindre man har ejerens tilladelse.

Naturstyrelsen
AK og hendes fjordhest Atom i en smuk gul rapsmark. Foto: AK

Og derfor er det samme regler, som gælder, hvis du senere på året ønsker at få en fuld galop ud over en af landets mange stubmarker. Her kan der være større sandsynlighed for at få grønt lys, da afgrøden på marken er høstet, og hesten kan derfor ikke på samme måde skade høsten. 

Nogle gode råd, hvis du får lov at låne et spor på en rapsmark:
  • Skridt altid først der, hvor du gerne vil ride hurtigere. Der kan være huller eller andet, som kan forårsage ulykker, hvis I kommer med høj fart. 
  • Hvis du går op i, om dit tøj bliver beskidt, så tag ikke det pæneste outfit på eller hvide bukser, da blomsterne smitter af – også på hesten. 
  • Sørg for gradvist at væn din hest til oplevelsen. Det er meget anderledes end andre rideture, og det er vigtigt, at din hest – ligesom dig – har en positiv oplevelse. 
  • Lad ikke hesten spise af rapsblomsterne, da store mængder kan være dårlige for fordøjelsen. 
  • Husk at sikre dig, at hverken dig eller din hest er allergiske overfor raps eller pollen.

Selv AK’s standhaftige fjordhest skulle lige vænne sig til den nye oplevelse, 

“Han syntes, det var lidt underligt i starten, fordi sporet var meget smalt, og rapsen var meget høj. Men da han først kom ud i det, syntes han også, det var fedt, især når han måtte galopere.”

AK

Billeder og videoer fra en tur i rapsmarken kan være noget, du kan glæde dig over i mange år. AK er i hvert fald glad for det indhold, hun fik fra dagen i de gule blomster, 

“Det er helt sikkert til en masse fed content til mine sider. Jeg kan godt lide at skabe unikke minder og videoer.Billeder fra en rapsmark fanger bare på en helt speciel måde. Desuden tager jeg også mange af videoerne for min egen skyld, da jeg godt kan lide, at jeg kan se tilbage på alle de gode oplevelser. vi har haft sammen. At ride i en rapsmark har været en drøm, siden jeg var helt lille.” 

Læs også: 8 ting om mundkurve, du burde vide

Deler du samme drømme som AK – så kom ud spørg landmændene om lov. Selvom én siger nej, kan det være, der er en anden, som siger ja. 

Se videoerne fra Anne Katrines ridetur i de gule blomster her: 

Læs mere og reglerne for ridning på Naturstyrelsens hjemmeside.

Skal du ud at ride i de smukke gule rapsmarker?

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce