Flere forskellige forskere mener, at det, de kalder “tidlig ibrugtagning” af hesten er fordelagtig for hestens sportskarriere og tilmed beskytter mod ortopædiske skader. Det gælder dog kun, hvis hesten ikke overtrænes, hvilket er et meget vigtigt forhold at huske på. Det hævder Dansk Veterinærtidsskrift, som videregivere en række af studierne.
Bemærk: Det fremgår ikke af Dansk Veterinærtidsskrift, om “tidlig ibrugtagning” skal forstås som ridning eller anden form for træning. Malgré Tout anbefaler, at du rådfører dig hos en fagperson og overvejer grundigt, hvornår du vælger at sætte ridningen af din unghest i gang.
Stor forskel inden for ridesportens discipliner
Generelt er der stor forskel på, hvornår heste tilrides og debuterer i konkurrencer alt afhængigt af, hvilken disciplin, du foretrækker.
I galop- eller travsporten er der mange heste, der debuterer i løb allerede som 2-årige, hvorimod spring- og dressurheste debuterer tidligst i en alder af fire. Faktisk har forskerne fundet frem til, at dressurheste er signifikant ældre, når de har deres konkurrencedebut i forhold til springheste.
Hvornår ibrugtagning af hesten er forsvarligt er et meget debatteret emne. Mange mener, at hesten først er udvokset helt efter dens 5-6 leveår, og at jo tidligere den bliver tilredet, jo hurtigere mindskes dens holdbarhed. Men er det nu også rigtigt? Det sætter studiet spørgsmålstegn ved.
Læs også: 9 ting du gerne vil vide, før du køber din første unghest
Hvordan kan en tidlig ibrugtagning forlænge hestens holdbarhed?
Forskerne beskriver, hvordan senernes opbygning og styrke kun er påvirkelig indenfor hestens første to leveår. Derfor vil tidlig ibrugtagning af hesten og derved tilstrækkelig motion i en tidlig alder have stor betydning i forhold til at mindske fremtidige ortopædiske skader.
Galophesten, der begynder løbskarrieren som 2-årig, opnår en længere løbskarriere sammenlignet med hesten, der introduceres til væddeløb senere i livet. Uanset hvor gammel galophesten er, når den starter sin løbskarriere, viser undersøgelser, at risikoen for skader er størst i løbet af dens første år i sporten. Det skyldes galophestenes tilpasningsevne og adaption.
Med hensyn til spring- og dressurhestene ses der ingen forskel i deres holdbarhed i forhold til disciplin, men generelt kan det konkluderes, at for hvert år man lægger til en springhests konkurrencedebut, øges risikoen for afkortning af hestens sportskarriere på grund af nedsat holdbarhed.
I et stort studie fra 2011 så man på franske springhestes holdbarhed i sporten i perioden fra 1972 til 2008, startende fra hestens fjerde leveår. Studiet fandt, at jo tidligere hesten debuterede i sporten, desto længere blev dens sportskarriere. For heste, der begyndte i sporten som 6-årige, var risikoen for en afkortet sportskarriere 1,33 gange større end for heste, der begyndte i sporten som 4-årige.
Konklusion
Dansk Veterinærtidsskifts konklusion på studiet er, at “en meget stor mængde forskning indikerer, at tidlig ibrugtagning er gunstig for hestens sportskarriere og tilmed beskytter mod ortopædiske skader i hestens fremtidige atletiske virke”. Tidsskriftet erkender, at overvægten af undersøgelserne foreligger på væddeløbsheste, og at resultaterne snarere sammenlignes med springheste end med dressurheste, hvilket er problematisk.
Dog er konklusionen, at tidlig ibrugtagning mindsker skadesfrekvensen hos hesten og forlænger dens tid som løbs- eller ridehest:
Tidsskriftet slutter af med at påpege, at tidlig træning af den unge hest indebærer et stort ansvar for at undgå overtræning. Det vil der altid være nogle trænere og ryttere, der er bedre til end andre, afsluttes det.
Læs også: 10 tips til at træne din unghest
Kilde: Dansk Veterinærtidsskrift