Ja, man får en friskere ridetur ud af at klippe sin hest

Du kender helt sikkert: Det er blevet efterår og hestens pels er blevet lige lovlig lang. Derfor beslutter de fleste sig for at klippe sin hest. Men så er fanden løs! Med ét føles rideturene som om, at der kort forinden er blevet hældt et kilo havre på tanken og du spørger dig selv, om en fuldklip virkelig var nødvendig. Hver eneste år slår det dig, hvad det rent faktisk kan gøre, at man vælger at klippe sin hest. Og ja, der er faktisk noget om det. Heste bliver mere friske af at blive klippet.

Læs også: Dækkenet – en skjult skadesynder

Heste kan som udgangspunkt sagtens holde varmen

Heste kan fra naturens side sagtens holde en kropstemperatur på mellem 37,2 og 38,2 grader uanset vejr og temperatur. Derfor bør man reelt set kun lægge et dækken på, hvis man klipper hesten, eller hvis man vil undgå at den sætter for meget pels. Gør man ikke det, så skal hesten nok selv sætte den pels, den har behov for – det kan du trygt regne med.

Selvfølgelig kan hesten ikke sætte den nødvendige pels i det øjeblik, den fryser. For at holde varmen nu og her, må den derfor gøre noget andet. Den kan vælge at søge læ, bevæge sig noget mere eller æde, så kalorieindtaget øges og den har flere kræfter til at holde på varmen. Det er selvfølgelig vores opgave som hesteejere at sørge for, at alle tre ting altid er mulige for vores heste.

Læs også: Studie: Heste kan selv fortælle, om de vil have dækket af eller på

Når man klipper ‘frakken’ af sin hest

Klipper vi hesten, så fjerner vi dens naturlige isolering – dens ‘frakke’. Et syntetisk materiale, som dækkener som regel er lavet af, kan aldrig gøre det 100% ud for effekten af hestens egen pels. Alligevel lyder en tommelfingerregel, at et godt, tørt dækken på cirka 300 gram giver hesten en nogenlunde den samme isolering som dens egen, tykke vinterpels.

Klippe hest i hovedet
Først når det bliver rigtig koldt og hesten er kortklippet, behøver man at lægge 300 gram på sin hest. Sådan lyder en tommerfingerregel. Foto: Shutterstock.

Luft isolerer

Du har sikkert hørt, at luft isolerer. Derfor kan man med rette tro, at to dækkener på for eksempel 100 gram hver luner mere end ét dækken på 200 gram. Men så stor er forskellen faktisk ikke. Ifølge agronom Karin Morgan, øges isoleringen kun med omkring 10 % ved brug af to dækkener. Det skyldes at luftlaget, der ellers kan virke isolerende, bliver presset sammen af det øverste dækken. Derfor mener Karin, at det er bedre at lægge et uldtæppe under et dækken end at lægge to dækkener oven på hinanden. Det fortæller hun til Agria Dyreforsikring.

Det samme gælder, hvis man lægger et dækken på en hest, som ikke er klippet. Så presses en del af det luftlag, som skabes imellem hestens hår, nemlig sammen. Derfor får hesten det ikke nødvendigvis varmere af at få et tyndt dækken uden på sin vinterpels.

Læs også: Din hests dækken er en bakteriebombe

Derfor bliver din hest mere frisk af, at du klipper den

Og lad os så vende tilbage til det med at klippe sin hest. En klipning gør tit hesten mere livlig, og det skyldes noget helt særligt, nemlig ændringen i energiforbruget. For når hesten får klippet en stor del af sin pels af, skal den bruge mindre energi på at holde sin kropstemperatur nede under træning – og derved får den mere overskydende energi. Så det giver bestemt mening, hvis du føler, at en klipning kan give lidt ekstra luft under vingerne.

Kilder

Agria Dyreforsikring

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce