Studie: Din hest kan selv fortælle, om den vil have dækkenet af eller på

Et studie konkluderer, at hesten – hvis den selv kunne vælge – helst vil have dækket af, når temperaturen ligger mellem 10 og 20 grader. Det er måske ikke så overraskende. Overraskende er dog den metode, studiet bygger på. En metode, hvor hesten selv lærer at fortælle, om den vil have dækken på eller ej. Her giver vi dig mulighed for at komme med din egen vurdering af forskningsprojektet.

Heste kan lære at kommunikere med symboler

I det internationale tidsskrift Applied Animal Behaviour Science påviser et studie fra 2016, at heste kan lære at kommunikere gennem symboler.
Ved at lade en dygtig adfærdstræner træne 23 heste 10-15 minutter om dagen, blev det muligt at lære dem forskellen på tre forskellige visuelle symboler, som de kunne røre med mulen. Symbolerne viste henholdsvis, at hesten ville beholde sit dækken på, have det af eller lade tilstanden med eller uden dækken være.

Herefter kunne man teste, om hestene virkelig havde lært at forstå symbolerne. Under forskellige vejrforhold blev hestene bedt om at røre én af de tre symboler. Resultatet var, at i varmt og tørt vejr rørte hestene ved symbolet for ikke at bære dækken, og i vådt og koldt vejr, rørte de ved symbolet for at bære dækken. Dermed blev konklusionen, at heste er i stand til at forstå konsekvenserne af deres valg og vise deres præferencer ved hjælp af symboler.

Studiet hedder Horses can learn to use symbols to communicate their preferences (Heste kan lære at bruge symboler til at meddele deres præferencer, red.) og kan downloades her eller læses om her.

Læs også: Pas på med dækkenerne i forårssolen

Hesten kan fortælle, om den vil have dækken på eller ej

Ovenstående studie er herefter – i 2019 – blevet brugt til at påvise, at heste som oftest ønsker sit dækken af, når temperaturen er mellem 10 og 20 grader.
På en række testdage blev 23 heste én og én ført til et testområde, hvor de kunne vælge mellem to symboler: Et ‘ingen ændring’-symbol, eller et ‘dækken af’- eller ‘dækken på’-symbol afhængigt af, om de i forvejen havde dækken på. Efter at have rørt én af symbolerne med mulen, blev hver hest atter sat på fold.

Resultaterne viste, at de fleste heste foretrak at få lagt dækken på ved temperaturer under -10 grader, uanset om det desuden blæste eller der kom nedbør. Med stigende temperatur faldt hestenes præference for at beholdeholde deres dækkener på. Nogle heste ville have dækkenet af allerede ved 10 grader, mens få andre først ville, når temperaturen var omkring 20 grader. I solskinsvejr var præferencen for at få dækkenet af uanset temperaturen desuden øget, ligesom det modsatte gjorde sig gældende i vind og regnvejr. Med andre ord ville de fleste heste gerne have dækkenet af, når temperaturen var mellem 10 og 20 grader, afhængigt af de øvrige vejforhold.

Studiet hedder The effect of weather conditions on the preference in horses for wearing blankets (Vejrets betydning for hestes præferencer i forhold til at bære dækkener, red.) og kan downloades her eller læses om her.

Læs også: Derfor er din hests dækken er bakteriebombe

Kan man virkelig lære hesten at komme med sin mening?

Studierne vækker helt naturligt et stort spørgsmål i os: Kan man virkelig lære sin hest at kommunikere på den måde? Kan den virkelig lære at komme med sin egen mening? Ifølge studiet, så kan man – og der er umiddelbart ingen grænser for, hvordan det kan gøre os klogere på vores heste og deres egne præferencer.

Kilde: Science Equine.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce