Foråret er over os, og i disse dage udklækkes der en masse nye konfirmander. Det får de fleste til at støve deres kamera af, og tage det med under armen – for sådan en dag som konfirmation skal da foreviges! Men hvordan er det nu lige de er, de gode råd om fotografering? Frygt ej! Her kommer 5 skarpe råd fra fotograf Majken Soelberg.
- Tjek op på det tekniske
Kameraet har måske ikke været luftet de sidste par uger… eller måneder. Eller måske har du lige haft det med i stalden for at fotografere din firbenede ven. Lige gyldigt hvad bør du som det første tjekke op på, at dit kamera er fuldt opladt, og at dit memory card er tømt og klar til brug. Der er ikke noget værre end at prøve at tænde for sit kamera, for at finde ud af at det faktisk ikke kan tændes, eller at der kun kan tages to billeder, og så er pladsen opbrugt.
- Puds støvlerne og hesten
Hvis du læser med her, ja, så er det højest sandsynligt fordi du eller hende/ham som du skal fotografere, har en hest. Og den hest skal højest sandsynligt med på billederne. Et godt råd er at give hesten en ordentlig ”overhaling” dagen inden fotograferingen – I dette tilfælde dagen inden der skal holdes konfirmation. Væk med støv i pelsen, og frem med nypolerede hove og velfriseret man. En skinnende pels tager sig bare bedst ud på billeder, og det er en investering af tid, som tydeligt vil kunne ses.
- Vælg location med omhu
Det er ikke kun hest og menneske der skal ses efter i sømmene. Måske tænker du ikke over det imens du fotograferer og solen skinner, men når du kommer hjem og kigger dine billeder igennem, vil du ærgre dig over, at du ikke bemærkede den kedelige traktor og møddingen i baggrunden. Prøv nøje at udvælge stedet hvor billederne skal tages. Find gerne et sted hvor der kun er træer eller mark i baggrunden. Det giver en ro i billederne, når der ikke er forstyrrende elementer.
- Hav en plan klar
Både hest og menneske kan hurtigt blive utålmodige, hvis ikke fotografen har en plan klar. Udtænk hvilke billeder du vil tage, og i hvilken rækkefølge. Sørg for at have en masse forskellige idéer klar, så du hurtigt kan finde på noget nyt, hvis ikke konfirmanden eller hesten er med på den idé, som du havde. Det kan også være at konfirmanden har nogle ønsker til billederne, som du skal have med i dine overvejelser.
- Efterbehandling af billederne
For at give fotografierne det sidste ”finish”, anbefaler jeg at downloade et godt redigeringsprogram, som du kan efterbehandle billederne i. Det bedste udgangspunkt er, at efterbehandle billeder som er taget som RAW-fil. Er det for teknisk, kan du holde dig til jpeg-filen. At rette billedet op i horisontlinjen, og ændre lidt på kontrasten eller skyggerne, kan gøre en verden til forskel. Går alt galt, kan de fleste billeder få et helt nyt og klassisk udtryk ved at gøres sort/hvid.
Tillægstip:
Fremadrettede ører tager sig bare bedst ud på billeder, men det er ikke altid lige simpelt at få hesten til at rette ørerne fremad. Et godt trick er at have en hjælper med ved fotograferingen, som kan agere ”pauseklovn”, med en plastikpose eller en bøtte med lidt godbidder, som kan rasle. Virker det ikke, kan jeg anbefale at finde en hestelyd på Youtube, og afspille den så højt man kan på sin telefon. Søg efter ”Horse Sounds”, så burde der komme en masse frem.
Konfirmation er ikke kun det eneste tidspunkt hvor det kan være rart, at få foreviget minderne i form af billeder. Fotograf Majken Soelberg har taget nedenstående billeder, som alle danner rammer for minder, som skulle foreviges.
Se Majken Soelbergs portfolio, eller kontakt hende hvis du ønsker, at en professionel fotograf skal forevige dine minder og øjeblikke. Se mere her.