Møn – stedet for den moderne turist 

I en tid hvor alting foregår i et opskruet tempo, kalenderen sprænges af aftaler og man føler sig nøgen uden sin livline nummer ét – mobiltelefonen – var det helt rart at følge en vej, der føltes uendelig hen til et sted, hvor man kunne høre lærken synge og mobilsignalet døde hen. I dette åndehul fra hverdagens jag får enkeltheden plads, og man kan folde sig ud både mentalt og fysisk. Stedet er Møns Klint.

Det er ikke helt galt, når jeg fortæller, at vejen føles lang. Vi bliver ligesom sluset ind i en helt ny verden, hvor landlig natur breder sig, og små fine huse popper op langs vejen, mens de lokale beboer stopper op og hilser en velkommen. Alt sammen med sit helt eget særpræg – ikke de masseproducerede færdigbagte huse, som jeg er vant til. Først tænker jeg; her virker lidt øde og gad vide, hvad man får tiden til at gå med her i udkantsdanmark. Hurtigt finder jeg dog ud af, at jeg ikke skal skue hunden på hårene.

Mine veninder og jeg ankommer til feriehuset The Lodge i højt humør, hvor vi skal tilbringe weekenden sammen med vore heste. Vi føler os tilbage i tiden i den skønne gamle stald, hvor spandene fyldes med vand, og hestene gumler deres hø med en veltilpas mine. Roen begynder så småt at indfinde sig hos os, og skuldrene falder længere ned.

The Lodge “Stengården”
The Lodge er bygget i 1877 som feriepension til de første ”rigtige turister”, der ville besøge Møns klint. Huset er bygget i samme stil som husene i de franske alper, og omgivelserne giver da også en antydning i den retning, da man fra hus og have har udsigt til det smukke bakkelandskab, der kendetegner Møns Klints bagland, hvor der er masser af plads til at lege og klatre i træer. Her er blandt andet seks hestebokse og fem værelser med dobbeltsenge.

Klinten skal opleves

Tager man til Møn, skal man opleve klinten. Den er ubestridt Møns mest storslåede naturoplevelse og en af Danmarks største naturseværdigheder. Et syv kilometer langt kridtbjerg langs Møns østkyst – mægtigt og majestætisk rejser den sig 128 meter lige op i luften. Klinten kan opleves på cykel, til fods, til hest, fra luften og meget mere. Vi valgte som noget helt nyt for os at udforske en af de mange muligheder, der er for at møde den enestående skrænt fra vandet.

”Alle mand ombord” og så afsted ud af Klintholm Havn med en trofast motorlyd fra skibet Discovery. Er man til selv at ro, kan man også vælge kajakken. Langs kysten møder vi flere håbefulde fiskere, og her på Møn er det ikke unormalt at glæde hjemmet med lækre friskfangede fisk. En fælles skål for en god tur med den lokale, økologiske hyldeblomstsaft fra Bryghuset Møn, og et anerkendende nik fra alle mand om, at den rent faktisk smagte af det, der stod på mærkaten. Vor guide fortæller livligt om alt det, vi måske normalt ikke bemærker, men når vi hører historierne, drages vi af den unikke fortælling, der kendetegner Møn.

Vidste du for eksempel, at Danmark er helt unikt bygget på en platform af kridt, og derfor vidner klinten om de enorme kræfter, der har skabt landet og den enestående flora og fauna i området. Her hvor der for cirka 70 millioner år siden var et hav – her blev Danmark født. Det betyder også, at man på stranden kan finde flere millioner år gamle fossiler, rav og forsteninger som man gerne må tage med hjem. Møns Klint er desuden det sted i Danmark, hvor der findes flest forskellige dyr og planter.

Læs også: Eventyrlige Hawaii til hest

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce