Redaktionens tanker: Når alt bare går galt til stævnet – det kan du gøre

Du kender det sikkert. Du har meldt til stævne og har trænet i ugevis til at i skal ud og starte. Brugt timer på at ordne udstyr, vasket og flettet hesten. Men så snart i træder ind på opvarmningen, begynder det hele langsomt at falde fra hinanden. Hesten vil hverken gå frem eller tilbage, og i hvertfald slet ikke samarbejde med dig! Frustration. Afmagt. Måske endda vrede? Mange tanker går gennem hovedet på dig. Præcis denne situation stod et af vores redaktionsmedlemmer i i weekenden. Og hvad pokker stiller man op? Hvordan kommer man videre? Lad os dykke ned i hestens psykologi, og hvad vi kan lære af den i en stævnesituation.

Annonce

Kan du ikke vinde, kan du skinne

Sætningen “kan du ikke vinde, kan du skinne” har du med sikkerhed hørt 1000 gange før i forbindelse med et stævne. Det samme gælder for mig. Jeg er ikke typen, der bliver særlig nervøs eller lader mig mærke af presset fra at skulle konkurrere mod andre. Hvad der kan gøre mig nervøs, er presset over at skulle konkurrere mod mig selv. At få en god tur til stævnet og at kunne være tilfreds med, at vi gjorde det bedste, vi kunne.

Læs også: Læsernes tips: Få dit stævneudstyr til at shine

Buk og stejlen til 52 %

Ulydig. Med to streger under. Det var hvad dommeren skrev om vores MB0-program til det seneste stævne, vi deltog i. Det var som om, at min hest blev en hel anden, da vi red på banen under stævnet. Siden da har en million tanker fløjet gennem hovedet på mig. Hvad gik galt? Havde han ondt i maven? Hvor mange gange har han gødet den dag? Var han generet i munden? Måske havde jeg for meget fat i stangen? Var han træt? Har jeg presset ham for meget?

Her synes betegnelsen “ulydig” er mangelfuld, og samtidigt tillægger det hesten et motiv, som jeg mener, at den dybest set slet ikke har. Jeg tror ikke på, den “bare” var fræk. Overhovedet ikke.

Dressurstævnet kan byde på udfordringer lige såvel som springstævnet eller et andet type stævne. Spørgsmålet er, hvordan du bruger udfordringerne konstruktivt fremadrettet. Foto: Kee Frandsen, Den Smukke Hut.

Kan en hest være fræk – til stævnet og derhjemme?

At give hesten skylden for at det gik dårligt til stævnet, synes at være den nemme udvej. Det samme gælder alle andre problemer, vi kan opleve med vores heste. For eksempel når den ikke vil stå stille, når den skal vaskes, måske den vil ikke op i traileren og kæmper imod, eller den lægger ørerne tilbage, når den skal have mad.

Hvis vi presser vores egen mentale handlekapacitet ned over hesten, kan man sige, at den er fræk, stædig og ulydig. Men så langt kan en hest slet ikke tænke. Det er min klare overbevisning. For hesten er ovennævnte eksempler ikke problemer, men løsninger på noget den har haft et ubehageligt bekendtskab med. Hvad vi ser som problemadfærd er i virkeligheden helt normal hesteadfærd. Det er, hvad forskningen fra adskillige adfærdsstudier fortæller os.

Det korte svar er derfor nej, en hest kan som udgangspunkt ikke være fræk. Ikke fræk i samme betydning, som når et menneske er fræk. Men alt efter hestens intelligensniveau, kan dens repetoire af løsningsstrategier være større.

Det er derfor min forpligtigelse som rytter at rette min opmærksomhed på alle de fysiske og psykiske faktorer, der kan have betydning for, hvorfor den reagerer, som den gør. Sagt på en anden måde: Alle de tanker, som flyver gennem hovedet på mig i situationen, er faktisk helt rigtige. Det er de, fordi mit fokus ikke er på at tillægge min hest et motiv, som for eksempel “at være dum”. De er rigtige, fordi jeg retter mit fokus på at forstå, hvad der ligger til grund for adfærden. Det synes jeg simpelthen er så vigtigt.

Annonce

Læs også: Fagperson: Denne muskel giver rigtig mange heste problemer

Kig indad

Når vi er ude over at tillægge hesten et motiv, er det tid til at kigge indad. Vi skal bruge vores veludviklede hjerne til at tænke over det, der skete og blive klogere på, hvorfor hesten vælger denne løsning. Så må vi træde et skridt tilbage og kommer til bunds i, hvor og hvornår den oplever ubehag. Måske det er en rytterfejl, måske det er noget andet. Tit og ofte er det en kombination af flere ting. Peg pilen mod alt andet end hestens mentale kapacitet når du kigger tilbage på en situation under stævnet. Spørg dig selv, om du kunne have ændret noget i situationen. Vær grundig i dine refleksioner – det skylder du hesten.

Artiklen er oprindelig bragt i september 2019.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce