I slutningen af sidste år blev der afsløret nogle forfærdelige forhold for de såkaldte blood mares i Island. Disse afsløringer ledte til massiv kritik og til et stort ønske om at få stoppet det. Henover sommeren er der nu blevet taget beslutninger om, hvad der skal gøres nu.
Læs også vores andre artikler om blood mares her:
- Blood mares i Island: Ny dokumentar afslører og forarger
- Forbud mod blood mares: Anima med underskriftindsamling
- Fødevareministeren om blood mares i Island: “Rystende og uacceptabelt”
Kort om blood mares
Stadig tilladt at tage blod fra hopperne
Nu er der efterhånden gået en del måneder siden afsløringerne kom frem, og den islandske regering ville gå ind i sagen og oprette en arbejdsgruppe. Denne arbejdsgruppe skulle så finde ud af, hvordan de skulle håndtere det og sørge for, at der ikke var flere hopper som skulle lide på den måde, som afsløringerne viste. Nu er arbejdsgruppen så kommet med en rapport, hvor de forklarer deres plan. Arbejdsgruppen har bestået af mange parter, så som blandt andet repræsentanter fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Fødevare- og Veterinærmyndigheden og Islands Universitets Center for Etik. Derudover er dyreværnsorganisationer som The Animal Welfare Foundation og andre også blevet hørt i forbindelse med udarbejdelse af rapporten.
I denne plan er det fortsat tilladt at tage hormonet PMSG fra hopperne, og dermed er blodfarmene altså stadig tilladt i Island. Dette er på trods af et stort pres fra omverdenen om at lave et forbud mod blodfarmene.
Dog har arbejdsgruppen konkluderet, at de regler der har været på området indtil videre har været alt for vage og uacceptable, da de netop vedrører en “omfattende og kontroversiel aktivitet”. Derfor indføres der nu nye restriktioner for arbejdet med blood mares i Island.
Læs også: Ukrainske dyrlæger advarer om velfærden hos tusindvis af heste i Ukraine

Strammere restriktioner
For det første skal disse blodfarme nu have en tilladelse til at praktisere arbejdet, og der er kommet langt flere og strammere restriktioner for arbejdet med hopperne. Disse omfatter mere detaljerede bestemmelser om forholdene og faciliteterne på bedrifterne, overvågning af hestens sundhed, pasning og vurdering af temperament samt arbejdsmetoderne for blodprøvetagning og intern og ekstern kontrol. Derudover har arbejdsgruppen også foreslået at forbyde produktionssystemer baseret på masseproduktion af hoppeblod, da disse kan bringe hestenes velfærd i fare.
Disse nye restriktioner vil gælde i tre år, hvorefter regeringen vil genoverveje fremtiden for proceduren.
Dermed vil der altså fortsat være blood mares i Island, men der vil komme langt flere og strammere regler og restriktioner på området. Foreløbigt er dette planen de næste tre år, også skal sagen tages op igen.
Forbud mod PMSG?
Da afsløringerne af hoppernes lidelser og deres forfærdlige forhold og behandling kom frem, var der dog mange, der kæmpede for at et forbud mod produktion og import af PMSG var vejen frem. Derfor blev der blandt andet lavet underskriftindsamlinger, som havde til formål at appellere til et europæisk forbud fra EU-Kommissionen, således at blodfarmene kunne stoppes fuldstændig. Dette ønske er naturligvis grundet den måde hopperne blev behandlet på, samt det faktum, at der i følge Anima findes flere end 30 syntetisk fremstillede alternativer til PMSG, og at der derfor ikke er nogen grund til at involvere hestene for at skaffe hormonet.
Men efter at arbejdsgruppen nu har lavet deres plan, er der altså ikke kommet et forbud mod PMSG endnu, og foreløbigt er det derfor stadig tilladt at have blodfarme i Island.
Læs også: Slut med hestevognskørsel i populært ferieparadis
Kilder
Iceland Review: Iceland Tightens Regulations on Blood Mare Farms
The Reykjavik Grapevine: Icelandic Horse “Blood Farms” Will Be Able To Continue