Den seneste uge har der floreret en ny dokumentar-video, der afslører nogle ganske forfærdelige vilkår for såkaldte blood mares på Island. Der er omkring 5.000 af disse blood mares på Island fordelt på over 100 såkaldte blood farms. Nu er der så kommet nye afsløringer om, hvordan hopperne bliver behandlet, og islænderverdenen samt dyrevelfærdsorganisationer er dybt forargede over det. Læs med her, når vi forsøger at dykke lidt mere ned i emnet.
Læs også: Den islandske hest: En alsidig, rolig og venlig ridehest
Hvad er blood mares?
Blood mares (blodhopper) er den betegnelse, hopper på såkaldte blodfarme har fået. En blodfarm er en gård med heste, hvor hopperne bruges til at skaffe hormonet PMSG (Pregnant Mare Serum Gonadotropin). Dette skaffer man ved at tage hoppernes blod. For at hopperne kan danne dette hormon, skal de være drægtige. Når en hoppe er i en periode, hvor hun har hormonet i kroppen, bliver hun tappet for blod en gang om ugen – i op til 10 uger. Hver tapning er cirka 5 liter blod. Efter en tapning går hopperne på folde i flokke, og ugen efter gentager processen sig. Sådan er det i de 10 uger.
Blodfarme er ikke en ny ting, og der er kendskab til at de findes i Uruguay, Argentina og Island. Men nu er forholdene på blodframene i Island blevet afsløret.
Det firma, som ofte står bag disse produktioner, og dem der håndterer slutproduktet er Ísteka. Ísteka har selv produceret en video om disse blood mares, som de udgav i oktober i år. Her fortæller de om processen og får det til at fremstå rimelig roligt. Dette er dog blevet modbevist nu. I lyset af den nye dokumentar-video, har Ísteka skrevet et Facebookopslag, hvor de skriver: “Ísteka er stærkt i mod den praksis, der ikke overholder de høje dyrevelfærdsstandarder, vi arbejder efter, og som vi anbefaler til vores kunder og kollegaer. Vi har straks startet en intern leverandørgennemgang for at undersøge påstandende, og vi kan ikke kommentere yderligere på det på nuværende tidspunkt”.
Video afslører blood mares på Island
En dokumentar-video lavet af dyrevelfærdsorganisationen Animal Welfare Foundation blev udgivet på Youtube den 19 november og er allerede blevet set over 60.000 gange. Videoen viser en afsløring af, hvordan disse blood mares på Island bliver behandlet, og det er mildest talt et meget ubehageligt syn. Filmklippene fra videoen er taget over en længere periode, hvor organisationen har undersøgt forholdene for hopperne, og man følger nogle fra organisationen i deres jagt på at kunne afsløre hoppernes liv.
Dette har ikke været nemt at fange på kamera, og organisationen har derfor blandt andet været nødt til at bruge skjult kamera.
Organisationen har taget fat i forskellige fagpersoner og har blandt andet en islandsk advokat med sig i forsøget på, at afsløre noget ulovligt på blodfarmene. Det står nemlig ikke i den islandske lov, at man ikke må anvende hopper for PMSG-hormonet, og derfor kan blodfarmene holde hopperne.
Forfærdelige vilkår og mishandling
Videoen er fyldt med voldsomme klips, hvor man, som seer, bliver konfronteret med ubehagelige episoder og heste der er skræmte og stressede.
Videoen viser processen i blodtapningen, hvor man ser forskellige hopper gå igennem blodtapningsprocessen. Den viser, hvordan hopper og føl bliver tvunget ind i meget små, indhegnede folde, hvor de kæmper om pladsen. Dernæst bliver de en efter en ført ind i en meget lille “boks”, hvor de skal stå under tapningen. Her bliver de bundet, så de ikke kan bevæge sig særlig meget under tapningen. De får blandt andet bundet deres hoved op i en unaturlig position, som stresser hopperne endnu mere. Boksen er enten lavet af træ eller jern, og organisationen lægger vægt på, hvor nemt det er for hestene at komme til skade i den. Dette ser man også eksempler på i videoen.
Ved selve tapningen bliver der sat en kanyle ind, som tager 5 liter af hestens blod. Når det er overstået, kan hoppen få lov at komme ud igen. Når de skal ud, viser videoen, at hopperne enten flygter og er i tydelig panik, eller hopper der er afkræftede og skal bruge lidt tid på at finde balancen.
Hvis hopperne ikke gør som menneskerne vil have dem til, for eksempel når de ikke går ind i boksen men prøver at slippe væk, er der her beviser på, at hopperne bliver slået – med alt fra hænder, træpæle, piske og jernrør.
Derudover bliver hestene jagtet rundt af hunde, som også render hen og bider i hestene. Når hopperne kommer til skade, får de heller ikke meget hjælp. Der ses et par eksempler af heste, der tydeligt har brug for hjælp, men som ikke får den hjælp, de har brug for.
Selve blodtapningen menes også at være ubehagelig eller gøre ondt på hopperne, da det er tydeligt at de er endnu mere stressede efterfølgende.
Så selvom det ikke er ulovligt at have en blodfarm i Island, siger advokaten (efter at blive konfronteret med videoklips) at der ikke er nogen som helst tvivl om, at det der foregår er i mod loven. Han siger, at det er dyremishandling og at det i den grad er strafbart.
Hvis du vil se videoen, kan den findes her, men vi vil dog understrege, og advare mod, at videoen viser barske og meget ubehagelige billeder. Af samme grund er videoen også aldersbetinget i overenstemmelse med Youtube’s retningslinjer.
Læs også: Dyrlæge om rewilding: “Dyr bag hegn er ikke vilde”
Hvad skal der nu ske?
Som det ser ud nu, er det vigtigste at sprede viden om at dette foregår. Efter videoen kom ud, er det tydeligt at der ikke er mange, der har været klar over at dette var en realitet. Mange personer på Island har kommenteret videoen på Youtube og er meget forfærdede og vil kæmpe for at få det stoppet. Ligeledes er foreninger for islandske heste også først blevet opmærksomme på det nu, og de gør det meget klart, at de naturligvis er meget i mod det. Blandt andet har Dansk Islandshesteforening og FEIF (International Federation of Icelandic Horse Associations) skrevet en udmelding, hvor de fordømmer og tager kraftig afstand fra udnyttelsen af blood mares, og at de støtter stærkt op om alle tiltag, der kan sætte en stopper for det.
Animal Welfare Foundation arbejder mod et forbud af denne praksis i hele EU samt et forbud mod brugen af hormonet PMSG.
Derudover bliver der lige nu arbejdet på et lovforslag i det islandske Folketing, som har til sinde at forbyde produktionen af PMSG på Island.
Opdateret: Dyrevelfærdsorganisationen Anima er nu gået ind i kampen og har lavet en underskriftindsamling. Du kan læse mere om denne og skrive under i nedenstående artikel:
Læs også: Forbud mod blood mares: Anima med underskriftindsamling
Hos Malgré Tout følger vi naturligvis sagen og opdaterer, når der er nyt.
Kilder
Dansk Islandshesteforening: FEIF og Dansk Islandshesteforening fordømmer mishandling af blodhopper
Animal Welfare Foundation: Blood farms
The Straits Times: Iceland launches enquiry after blood-mares video emerges