Portræt: Charlotte Dujardin, Storbritanniens OL-darling

Charlotte Dujardin har i mere end 10 år været blandt de absolut største profiler i dressurverdenen. Dette gør, at det måske er nemt at glemme, hvor hurtigt englænderen gik fra at være relativt ukendt selv blandt de mest passionerede følgere af sporten, til at have vundet guldmedaljer i alle de største konkurrencer. Selvom hendes karriere forhåbentligt stadig bliver ved i mange år endnu, vil vi her se tilbage på en af største succeshistorier i ridesport i nyere tid.

LÆS OGSÅ: Rideulykker: Sådan hjælper du, hvis uheldet er ude

Fra spring til dressur

Ridesport er ikke en billig hobby, og om man kan lide det eller ej, er der bestemt en sportslig fordel i komme fra en velhavende familie. Derfor er det også meget almindeligt, at de mest succesfulde ryttere enten kommer fra familier, der har heste i forvejen, eller har haft råd til at købe heste til deres børn. Dette er en af hovedårsagerne til, at Charlotte Dujardin er blevet kaldt en “usandsynlig vinder” i løbet af hendes karriere. Dujardin voksede op i Hertfordshire nord for London, og har redet siden hun var to år gammel. Hendes første mange år som rytter specialiserede sig hun sig som springrytter, hvor hun fandt succes og viste sig som et stort talent. Hendes familie skulle kæmpe for at have råd til at finansiere ridekarrieren, men uanset hvor svært det var, fik de det til at lade sig gøre, fordi de vidste, hvad resten af verdenen senere fandt ud af: at Charlotte Dujardin var en stjerne.  

Som 16-årig stoppede Dujardin sin skolegang for at fokusere på sin ridekarriere. Et år senere mistede hun sin springhest, og endte med at skifte til dressurridning efter at have overvejet helt at afslutte ridekarrieren. Som dressurrytter viste hun sig igen som et stort talent, og som 21-årig begyndte hun at arbejde for den rutinerede dressurrytter Carl Hester. Dette samarbejde viste sig med tiden at have afgørende betydning for Dujardin og resten af den internationale dressursport. Og især én hest er at takke for dette. 

Succes med Valegro

Da Dujardin begyndte at arbejde for Carl Hester, var vallakken Valegro 4 år gammel, og hun fik til opgave at ride ham til, med henblik på at Hester skulle konkurrere med ham i fremtiden. Med tiden viste det sig at Dujardin og Valegro var så godt et match, at de fortsat skulle konkurrere sammen. Dujardin og Valegro fik vist sig som en lovende ekvipage i 2011, hvor begge både gjorde deres Grand Prix-debut og deltog i Europamesterskaberne. Ved Europamesterskaberne endte de med top-10-placeringer i de individuelle konkurrencer, imens de var en del af det guldvindende britiske hold. Disse resultater var lovende, men alligevel havde få nok regnet med den succes, som ekvipagen ville få de næste 5 år. 

LÆS OGSÅ: 4 nordiske discipliner, du kan blive klogere på

Charlotte Dujardin & Valegro
Florence.Skowron, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

I 2012 fortsatte ekvipagen deres gode form, og om sommeren var de udtaget til de Olympiske Lege i London. Her overgik de alle forventninger, og endte med at vinde guldmedaljer både i den individuelle konkurrence og i holdkonkurrencen. Dette markerede for alvor ekvipagen som superstjerner inden for sporten, og dette ry levede de op til gang på gang resten af deres karriere sammen. Efterfølgende vandt de yderligere fire guldmedaljer ved Europamesterskaberne, to guldmedaljer ved Verdensmesterskaberne, og guld ved den individuelle konkurrence ved OL i Rio de Janeiro i 2016. I december 2016, i en alder af 14 år, blev Valegro pensioneret fra sporten. Han vil længe blive husket som en af de bedste (hvis ikke den bedste) dressurheste i nyere tid. 

Fortsat storhed

I årene siden Valegros pension har Dujardin beholdt sin position som en fast del af dressureliten, og selvom hun måske ikke har nået de samme utrolige resultater som med Valegro, har hun stadig endt i top-3 adskillige gange ved de største konkurrencer. Fordelt over OL, EM og VM har hun siden 2017 vundet syv bronze-, to sølv- og en enkelt guldmedalje, hvilket i sig selv er resultater, som kun de allerbedste ryttere opnår i løbet af en hel karriere. Hun er sammen med cykelrytteren Laura Kenny den britiske sportskvinde med flest olympiske medaljer, og da Kenny har indstillet sin sportskarriere, er der god sandsynlighed for at Dujardin på et tidspunkt har dén ære for sig selv. I en alder af 38 år tyder intet på, at Dujardin er ved at være færdig med sin sportskarriere, og indtil den dag hun stopper, bør hun betragtes som en potentiel vinder af de fleste konkurrencer, der med den rigtige hest kan opnå utrolige resultater igen.

LÆS OGSÅ: Portræt: Harry Meade, Anden-Generations Military-Medaljevinder

Kilder


Charlotte Dujardin (charlotte-dujardin.com)

London Evening standard: London 2012 Olympics: ‘I always knew she would be a star’, says mother of dressage gold winner Charlotte Dujardin

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce