Portræt: Martin Fuchs, Tidligere Verdensetter i Spring

Når man tænker på Schweiz tænker man højest sandsynligt på alperne, chokolade eller dyre ure. Men derudover har landet også opnået store resultater på springbanen og produceret to af de mest succesfulde springryttere i dette årtusinde. Den forsvarende europæiske mester Steve Guerdat har været fast inventar nær toppen af FEI’s verdensrangliste siden han kom i top tre for 12 år siden. Derudover kommer Martin Fuchs selv fra en familie, der i forvejen kunne tælle 2 springryttere iblandt sig. Martin Fuchs’ far, Thomas Fuchs, var i mange år en del af det Schweiziske landshold, med hvem han blandt andet deltog i OL to gange og vandt to EM-guldmedaljer. Hans onkel, Markus Fuchs, repræsenterede også Schweiz i mange år, med blandt andet fem OL-deltagelser og en OL-sølvmedalje til følge. Derfor har Martin Fuchs altid haft en del at leve op til i sin karriere.

Læs også: Carl Hester: Brug dine penge på undervisning i stedet for dyre heste

I Familiens Fodspor

Foto: Clément Bucco-Lechat, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Med en familie så dybt involveret i ridning og særligt springridning, var der aldrig rigtigt tvivl om, hvorvidt Martin Fuchs ville følge i sine kendte slægtninges fodspor. Fra han var syv år gammel var drømmen at blive professionel springrytter, og med årene opnåede han mere og mere succes som junior- og ungrytter. 3 medaljeplaceringer ved forskellige Europamesterskaber blev fulgt af en guldmedalje i holdkonkurrencen ved ungdoms-OL i 2010, da Fuchs var 18 år gammel. Nogle ryttere oplever en svær overgang, når de rykker op i en ny aldersgruppe, men dette var langtfra tilfældet med Fuchs. I perioden 2011-2013 havde han som ungrytter en af de mest succesfulde perioder i hans karriere. Han deltog i Europamesterskaberne for ungryttere tre gange, og vandt seks ud af seks mulige medaljer, fire sølv- og to guldmedaljer. Alle tre år vandt han også guld ved de schweiziske mesterskaber for ungryttere. Da det blev tid til at gå op på senior-niveau havde Fuchs markeret som en af verdens mest talentfulde unge ryttere.

Clooney 51

Som bekendt er en rytter ikke meget værd uden en dygtig hest. I 2014, da Fuchs stadig kun var 21 år gammel, begyndte han at konkurrere på vallakken Clooney 51. Ekvipagen fandt ikke stor succes med det samme, men i takt med at Clooney, der kun var 7 år i starten af deres samarbejde, blev mere erfaren, blev deres resultater bedre. Ikke meget mere end halvandet år efter starten på deres samarbejde var de en del af det schweiziske hold der vandt bronze ved europamesterskaberne i 2015. I den individuelle konkurrence blev de blot nummer 38, hvilket i dag stadig står som Fuchs’ laveste placering ved Europamesterskaberne.

Læs også: Har du set dig selv ride?

Efter Europamesterskaberne i 2015 begyndte Fuchs og Clooney langsomt at vise sig som værende en af verdens bedste ekvipager. Ved Europamesterskaberne i 2017 blev det til endnu en bronzemedalje i holdkonkurrencen, og en forbedring i den individuelle konkurrence, hvor de denne gang endte som nummer 13. Til verdensmesterskaberne året efter fik ekvipagen på den størst mulige scene vist, at de hørte til i den absolute elite af deres sport. Selvom det schweiziske hold sluttede på fjerdepladsen, sikrede Fuchs og Clooney en sølvmedalje i den individuelle konkurrence. I 2019 opnåede ekvipagen deres fælles karrieres største succes da de deltog i Europamesterskaberne for tredje og sidste gang sammen. Her endte Schweiz lidt skuffende blot på 6.-pladsen, men Fuchs og Clooney tog den store sejr og vandt guld. Ved starten af 2020 blev ekvipagens succes igen gjort tydelig, da Fuchs overtog førstepladsen på FEI’s rangliste fra landsmanden Steve Guerdat, som dog tog førstepladsen igen en måned senere.

Clooneys Karriere sluttede desværre pludseligt i 2021 efter at han pådrog sig en alvorlig skulderskade blot en uge efter at ekvipagen for anden gang havde deltaget i OL. Man frygtede det værste for den dengang 16-årige stjernehest, men han overlevede heldigvis skadesforløbet, og fik sin officielle afsked fra sporten halvandet år senere.

OL i Sigte

Fuchs’ succes er fortsat efter afslutningen på det partnerskab, der gjorde ham til en stjerne. Europamesterskaberne i 2021 førte både sølv- og guldmedaljer med sig, i henholdsvis den individuelle konkurrence og holdkonkurrencen. De sidste to år har Fuchs vundet guld ved både FEI World Cup og FEI Nations Cup. Tilbage står kun en stor international konkurrence, som Fuchs endnu ikke har opnået vinde medaljer ved: OL. Den næste mulighed for dette er som bekendt denne august i Paris. Han er lige nu nummer seks på verdensranglisten, blandt andet bag Steve Guerdat, så han er i skrivende stund ikke blandt favoritterne i den individuelle konkurrence. Om det så i stedet vil blive til en holdmedalje for Schweiz og Fuchs, vil tiden vise.

I ridesport kan rytterne fortsætte med at konkurrere på højeste niveau en del længere end eksempelvis fodbold- og håndboldspillere, og derfor er Martin Fuchs med sine blot 31 år stadig ung relativt til mange af sine konkurrenter, og der er derfor heller ingen grund til at tro, at han ikke stadig kan nå nye højder og endnu bedre resultater end han har indtil nu.

Læs også: Effektive springbaneøvelser


Kilder:

Martin Fuchs’ hjemmeside: Martin Fuchs

FEI’s database: Welcome to FEI Database

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce