Så dyrt er det i virkeligheden at have hest

Vi spurgte jer læsere i et opslag på Facebook om, hvad I bruger på hesten om måneden. Vi kommer nemlig ikke uden om det faktum, at det have hest kan være en aldeles dyr fornøjelse. Men er du egentlig fuldt ud klar over, hvor mange penge, du egentlig bruger på din bedste ven? Svaret vil sikkert overraske dig. Lad og prøve at skabe et overblik.

Annonce

Vi vil ikke vide, hvor dyrt der er

Overvejer du, om du har råd til en hest eller vil spare penge på dine nuværende omkostninger? I al alvor er det vigtigt at kende de reelle omkostninger ved at have en hest. Det glæder uanset, om man overvejer at købe en, eller du allerede har en eller flere i forvejen. Og ganske rigtigt: Mange af jer har svaret, at I faktisk slet ikke vidste eller vil vide, hvor meget jeres heste rent faktisk koster jer. Det synes vi trods alt er lidt tankevækkende.

Disclamere

Og så lige en vigtig disclamer, inden vi går i dybden med tallene. Vi ved godt, at der er stor forskel på, om du har din hest opstaldet i Nordjylland eller Nordsjælland. Det er nemlig sådan, at der er store regionale forskelle i udgifterne til at holde hest. Vores regnestykke baserer sig derfor på et landsgennemsnit.

Dernæst er et vigtigt forbehold, at I læsere har heste på et utal af forskellige måder. Nogle har heste i løsdrift, nogle har hest på boks, mens andre igen har hesten stående derhjemme. Det gør, at der er stor forskel på, hvor meget I bruger per måned i opstaldningsudgifter.

Det samme gælder udgifter til smed. Nogle har heste med specialsko, som beløber sig til flere tusinde kroner i udgifter per måned, mens andre kan nøjes med en – måske – lidt billigere barfodstriming.

Annonce

De helt store udgiftssyndere

Noget af det, vi hestefolk bruger allerflest penge på, er foder og strøelse. Det skyldes, at de fleste hesteejere efterhånden er vandt til at fodre deres hest med mere end en type foder ad gangen. Mange heste får flere forskellige typer blandinger plus diverse årstidsbestemte eller helsemæssige tilskud. Alt sammen noget, der løber op i flere hundrede kroner pr. måned.

Læs også | annoncørbetalt: Fibertilskud til hesten? Et par gode råd fra St. Hippolyt

Den anden store (og lidt overraskende) synder er udgiften til strøelse. Blandt hesteejere er der delte meninger om, hvad hesten står bedst på varierende fra person til person. Generelt ses en stigning i priserne på strøelse de seneste år, hvilket gør, at vores udgifter til hestens seng også bliver større.

Læs også: Sammenligning: Hvilken strøelse er bedst?

Gennemsnitlig pris pr. måned pr. hest

Og nu til det helt store spørgsmål: Hvor mange penge bruger vi egentlig på vores bedste venner hver måned? Vi ved godt, hvad vi giver her på redaktionen, men hvad med jer?

Det samlede forbrug pr. måned hos jer læsere er i gennemsnit 3.902 kr. inklusiv smed, opstaldningsform, dyrlæge, udstyr, forsikringer mv. Men gennemsnittet rummer store udsving. Nogle gav mindre end 1200 kr. pr måned, hvor andre gav op imod 8000 kr. pr. måned. Der er altså kæmpe udsving i forhold til hvor i landet, I bor, og hvordan i vælger at holde hest.

Men hvor ligger du i forhold til gennemsnittet? Vi kan sige så meget, at vi her på redaktionen både er nogen, der ligger et væsentligt stykke over landsgennemsnittet og nogen, der ligger under.

Alle tal i denne artikel bygger på redaktionens egne erfaringer og skøn.

Annonce

Artiklen er oprindeligt bragt i juli 2020

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce