7 råd om at klippe hest: Sådan bliver resultatet godt og oplevelsen god

Klippesæsonen er over os, og måske har du allerede været i gang. Dog er det langt fra alle heste, som uden videre lader sig overfalde af den støjende og brummende ‘tingest’, som en hesteklipper er. Hvis du ender op med en fuldt trimmet hest uden skræmmer fra skærene, med en normal puls og ørerne fremme, så klap lige dig selv på skulderen! For det er absolut ingen selvfølge, at det lykkes – og slet ikke i første forsøg. Er du ny i disciplinen, eller trænger du blot til et par råd, så giver vi dig her et overblik over, hvordan du kan gøre trimningen til en god oplevelse for både dig og din hest.

1. Det rette tøj

Når du skal klippe din hest, er det umuligt at undgå at have hestehår overalt – og vi mener virkelig overalt. Du kan være helt sikker på, er, at du som det først, når I er færdige, ikke kan tænke på andet end at komme hjem i bad. Det er faktisk ret utroligt, hvor de bittesmå hestehår formår at sætte sig. Uld- og fleecetrøjer er simpelthen no go’s. Til gengæld er det en god idé at trække i et par regnbukser, en regnjakke og måske endda et par gummistøvler, som alt sammen let kan rystes fri for hår, når det er overstået.

Annonce

2. Rolige og sikre omgivelser

Udover tøjvalget gør du også klogt i at udvælge et godt sted og det rette tidspunkt for klipningen. Måske kan det ligefrem være en god idé at gøre de andre i stalden opmærksomme på, at du skal klippe din hest, så du er sikker på at der tages hensyn. For at give hesten en god oplevelse er det en god idé at trimme den på et tidspunkt, hvor man ved, at den er faldet til ro. Det kan for eksempel være om aftenen, når alle heste er kommet ind fra fold og roen har sænket sig. Det samme gælder placeringen. Forsøg så vidt som muligt at finde et sted på staldgangen, hvor hesten plejer at stå roligt, og hvor den ikke kan gøre skade på sig selv eller dig – og gerne med godt lys.

Læs også: En klipning er også et pelsskifte – og det tærer på hestens depoter

3. En ren og tør hest

Selvom det tager tid, så er det altid en god idé at vaske hesten inden en klipning – eller i hvert fald strigle den grundigt. Det vigtigste er, at pelsen er både ren og tør, da skærene på klippemaskinen ellers kan nive hesten i hårene – for ikke at tale om at snavs slider på maskinens skær og fugt får dem til at ruste.

4. Introducer hesten for maskinen

Hvis din hest aldrig har prøvet at blive trimmet før, kan du gå stille frem ved at gøre følgende:

  • Vis hesten maskinen i slukket tilstand. Lad den hellere end gerne snuse lidt til den.
  • Før maskinen blidt hen over hestens krop, stadig i slukket tilstand.
  • Træd et par skridt væk og tænd maskinen, så hesten kan høre lyden.
  • Nærm dig forsigtigt hesten med maskinen imens den er tændt.
  • Når hesten føler sig tryg ved lyden, så kan du forsigtigt forsøge at klippe den. Det er en god idé ikke at begynde for tæt på dens hoved.

Det vil helt sikkert være gavnligt for dig at have en masse godbidder i lommerne. Giv din hest én hver gang den reagerer som du ønsker – så vil den langsomt lære at den brummende maskine ikke er farlig.

5. Sådan klipper du

Når du skal i gang, så kan du prøve at klippe i lange bløde linjer. Det giver det pæneste resultat. Husk i øvrigt altid at klippe mod hårene. For hestens såvel som klippemaskinens skyld anbefaler de fleste producenter af hesteklippere, at man holder pause hver 10. minut. Her kan man fjerne hår fra skærene og give dem olie. Nogle maskiner har også brug for en pause for ikke at overophede og dermed blive for varme for hestens hud. Hvis du har to sæt skær kan du nøjes med at skifte dem ud og klippe videre.

Annonce

Endnu et godt råd er at give sig den tid, det tager at klippe en hest. Kommer man til at ramme hesten med skærene, vil den forbinde klipningen med en dårlig oplevelse, og man kan risikere ikke at kunne gøre arbejdet færdigt. Det er absolut ikke det sjoveste at stå med en halvt klippet hest, som nægter at lade maskinen komme i nærheden af sig igen.

Når du er færdig, kan du børste hesten over med blød strigle, så der ikke er nogen løse hår, der kan genere den. Et godt tip er desuden at tørre hesten over med en vådserviet eller en klud til sidst. På den måde får du al den støv, der har siddet imellem hårene forud for klipningen, helt ud af pelsen.

6. Klip ikke din hest alene

Har man aldrig prøve at klippe sin hest før, kan det være en stor hjælp og ikke mindst en god sikkerhed at have én med på sidelinjen. Det er også lettere at rose hesten med godbidder, hvis man har en anden til at gøre det, imens man selv står med klippemaskinen.

Læs også: 7 tips til at klippe uden tvang og utryghed

7. Rengør klipperen efter brug

For at få din maskine til at holde i mange år, skal den rengøres efter hver klipning – og det kan virkelig betale sig. Man skal dog huske, at maskinen aldrig må få fugt, så den må aldrig tørres over med en våd klud eller svamp. Til gengæld kan man bruge en ren strigle til at børste de løse hår af og ud af maskinen og derefter tørre den over med en ren, tør klud. Til sidst lægges skærene i en tætsluttende bøtte eller i en plastikpose sammen med maskinen. Opbevar det hele tørt og ved stuetemperatur ind til du skal bruge det igen.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce