Prisvenlige alternativer: Sådan kan du forbedre din og hestenes hverdag

Annoncørbetalt artikel
TDJhors

Fra tid til anden kan det virkelig godt betale sig at gennemgå stalde og udendørsarealer, og få overblik over, hvad der med fordel kan rettes op på. Det kan både forbedre hestenes hverdag, men så sandelig også gavne staldens samlede økonomi og den megen tid, der går med daglige irritationer over ting, der ikke fungerer optimalt.

Jeg fandt ud af, at der fandtes et restprodukt, en broget variant, som ikke er lige så lys og ensfarvet, som det oprindelige materiale, men ellers helt samme kvalitet. Og det har virkelig været en succes.

Lene Karmark, TDJhors. Læs mere længere nede i artiklen.
Optimer din egen og hestenes hverdag i stalden

Vi har talt med hestekonsulent Lene Karmark fra TDJhors om, hvad man med fordel kan lægge vægt på, når man vil sikre sig et optimalt hestehold. Både når det angår økonomien, de mange timer, man bruger hver dag (og nat ind imellem) og ikke mindst hestenes velfærd.

Lene Karmark holder selv rigtig meget af den praktiske tilgang til det at have hest. Det må gerne være nemt, og så skal der også være økonomi i det. Så hvad enten du står med udfordringer i stalden i forhold til underlag i boksene, forbruget af hø til fodring, hvis bunden på ridebanen trænger til en opgradering eller du overvejer at give hestene mulighed for lidt wellness, så er der hjælp og inspiration at hente her.

Læs også: Ny Miljøguide for hestehold

Spar på høet – og tiden

Kender du det? Heste, der smider med høet, så det roder i hele boksen? Får mulen ind under høhækken og kaster rundt med høet? Plastiksækken med hø går i stykker med alt for jævne mellemrum? Kønt er det ikke, men værre er det, at du ikke aner, hvor meget hø hesten egentligt får spist, og at nogen skal rydde op efter den. Fortvivl ikke – hjælpen er nær.

Der findes nemlig et alternativ, som kan spare dig for en masse besvær og unødige omkostninger. Hayfeeder Corner og Hayfeeder Wall fra TDJhors fungerer som en helt almindelig høhæk, men uden alt det dertilhørende rod. Den er lavet af gennemsigtig, fleksibel og holdbar specialplastik, så derfor går den ikke i stykker, hvis hesten sparker, eller hvis noget ved et uheld kommer til at køre ind i den med en minilæsser ved udmugning.

”Man kan selv afgøre, om der er behov for væg- eller hjørnehængt, for lige meget hvad, så kan hesten æde foroven eller af hullerne i siden. Og det giver faktisk mulighed for at den kan bruges af to på én gang. Det fandt vi ud af, da en af vores kunder kontaktede os, og begejstret fortalte, at hendes hoppe spiste fra oven af sækken, mens føllet spiste af hullerne i siden,” fortæller Lene Karmark.

Og når plastikken ovenikøbet er gennemsigtig, så kan staldpersonalet eller du selv på afstand se, om hesten mangler hø. Lyder det godt? Ja, tak. Du sparer en masse tid, fordi det går meget hurtigere med at fylde høhækken op. Kør trillebøren ind i boksen og høet lægges ned ovenfra. Wupti, så er du videre i dagens opgaver.

Vigtig viden fra hestens egen mund

Lene Karmark har et helt livs erfaring indenfor heste. Hun rider, underviser, avler og er også en af de bærende kræfter, når der skal stables gallashow på benene ved hingstekåringen i Herning.

Desuden driver hun Stald Skovly ved Skave nær Holstebro, som foruden hendes egne ride- og avlsheste samt opstaldningsheste, også er test- og fremvisningsstald for TDJhors med hensyn til både ridebane, ridehus, adskillige hestebokse og folde. Og hun kender alt for godt til, hvordan tid og penge spiller en stor rolle i hesteejerens og hestenes hverdag. Ikke mindst når man samtidigt også gerne vil øge hestevefærden.

”Det gør jo en kæmpestor forskel for starten på min dag, om jeg skal bruge 10 min. eller 30 min. på hver boks. Så jeg er konstant inde og kigge på arbejdsgange, og prøve at finde ud af, hvordan noget kan gøres hurtigere og gerne endnu bedre,” forklarer hun.

”Derfor tester jeg alle vores produkter, og samtidigt laver jeg forskellige forsøg, så vi hele tiden bliver klogere på, hvordan man kan bruge de forskellige produkter bedst muligt. Det er jo rigtig vigtigt at huske, at lige som det er med os mennesker, så er alle heste forskellige og derfor er en god løsning for en hest, ikke nødvendigvis den bedste for en anden.”

Læs også: Hesteøkonom: Det koster det at drive din egen stald

Skån hesten, staldpersonalet og pengepungen

Netop fordi ingen heste er ens, er indretningen af boksene hos Lene Karmark på Skovly heller ikke ens. Nogle bokse er indrettet med TDJ Isohorsmats kunststofmåtter på betongulvet, andre med TDJ Softbed.

Isohorsmats

Isohorsmats føles hård, men på grund af konstruktionen, hvor der er luft neden under, er den meget eftergivende. Den er ikke blød som en gummimåtte, men den både ligger og isolerer bedre end en gummimåtte, og på den måde bliver den meget mere behagelig for hesten. Og så kan man altså spare op til 50 % på mindre forbrug af strøelse,” forklarer Lene Karmark. Hun pointerer samtidigt, at den også er superanvendelig til løsdrifter og udestalde på grund af den høje isoleringsgrad.

Det betyder jo reelt set, at alle, der på en eller anden måde arbejder i stalden, kan spare tid og kræfter på pasning af boksene og i stedet bruge tiden på noget andet. Som for eksemepel at ride, strigle eller bare hygge.

Kort sagt: Hverken hesteejere eller ansatte bliver ikke slidt op, fordi man ikke skal køre nær så meget på møddingen, og der kan også spares på både pladsen til at opbevare strøelse og på penge til at tømme møddingbortkørsel. Med både plads og penge tilovers, så er der da kun grund til at glæde sig.

Softbed

Andre af boksene på Skovly er som nævnt indrettet med en Softbed, som udover også at være gode for økonomien på grund af besparelsen på strøelsen, samtidigt giver en rigtig god mulighed for generelt at øge komforten for hesten i boksen. Faktisk i så høj grad, at du selv ville kunne tage en lur på den uden at få ondt i ryggen. Men det skal nok være, mens hesten er på fold.

Imens du sover i din egen seng, kan du glæde dig over, at hesten står på et underlag, der kan medvirke til, at den slipper for hasesår, bliver styrket i senerne, i den dynamiske ledstabilitet, i muskulaturen – og bliver udfordret på balancen.

”Softbed’en har vist sig at fungere rigtig godt som aflastning til heste, der har skade, men egner sig også til allergiheste, fordi den minimerer støvpartikler, skimmelsvamp, ammoniakdampe i boksen og generelt giver et bedre og mere tørt og hygiejnisk boksklima,” forklarer Lene Karmark, og tilføjer: ”De første Softbeds blev solgt for 15 år siden, og holder faktisk stadig både i skum og i gummi.”

Vigtigt med lidt wellness

Ikke alle har råd til at investere i dyre fasthængte solarier. Og selv om man har, så kan det jo godt være lidt tricky helt lavpraktisk at komme til at sadle op og lægge dækken på på grund af afstanden.

Men de fleste af os er nok enige om, at det er rart med en eller anden form for opvarmning af hestens muskler inden ridningen. Muligheden for at forebygge og afhjælpe skader, hurtigere tørring efter vask eller ridning og lindring af muskelspændinger og ledsmerter. Det er alt sammen ting, som kan gøre det attraktivt at overveje. Og så gør det jo ikke noget, at det også føles behageligt for en selv.

Velvære i hestenes hverdag til en overkommelig pris med TDJhors.
Ren afslapning og velvære i hestenes hverdag. TDJ Horseheater med strålevarme – gavner overlinjen både før og efter ridning. Foto: TDJhors.

”I stedet for et solarie er vi hos TDJhors kommet op med en løsning, hvor en, to eller fire ”lamper” placeres, alt efter hestens behov. Hvilket blandt netop giver fordelen, at man kan sadle op under lamperne. Og de kan sågar flyttes for eksempel til tilskuerpladserne på en kølig stævnedag,” forklarer Lene Karmark.

”Det sjove er, at jeg tit bliver spurgt, hvad Horseheater egentligt kan, som en helt almindelig terrassevarmer ikke kan? Jeg ved ikke, om folk bare tænker, at de kan købe sådan en i stedet. Men Horseheater er lavet specielt til at hænge i en stald, sågar også en teltstald så sikkerheden er i orden i forhold til brand”, fortsætter Lene.

“Der er også forskel på hvilke infrarøde stråler, man bruger. Men ingen tvivl om, at hesteejerne synes mindst lige så godt om varmen som hestene”.

Læs også: 6 alternativer fra byggemarkedet: Billigere ting til stalden og din hest

Er turen kommet til ridebanebunden?

Med jævne mellemrum er det tid til at gøre noget ved bunden i ridehuset eller på ridebanen. Bunden er en uundgåelig del af hestenes hverdag, og dens kvalitet er en vigtig del af, at deres velvære er i top. Dog kan det forekomme ret uoverskueligt enten at skulle investere spidsen af en jetjager på rådgivning og dyre materiale, eller bare det at indkøbe træflis hvert eller hvert andet år kan være bekosteligt. Så hvad stiller man op?

Fiber-restprodukt af samme gode kvalitet

Det var faktisk lige præcis den situation, som Lene Karmark selv stod i for sidste år, og som fik hende på sporet af et restprodukt fra produktionen af ridebanefiber, som har vist at være superbrugbart og økonomisk rentabelt at investere i. Ikke mindst kan det få velfærden til at stige i hestenes hverdag.

”Mange produkter udspringer af mangler og irritationer derhjemme i min egen stald. Og det gør sig også gældende med TDJ Arenafiber. Vores ridebane trængte i den grad til en opgradering, men det lå ikke i kortene, at det skulle koste en formue. Og det skulle helst være noget, vi selv kunne klare. Så jeg kontaktede en leverandør, der handler med ridebanefiber og fandt ud af, at der fandtes et restprodukt, en broget variant, som ikke er lige så lys og ensfarvet, som det oprindelige materiale, men ellers helt samme kvalitet. Og det har virkelig været en succes.”

Arena fiberfyld som kan hjælpe til at optimere hestenes hverdag.
Arenafiber er et tysk restprodukt af topkvalitet, som også anvendes af professionelle ryttere. Foto: TDJhors.

På den måde er fiberbaner nu også en mulighed for almindelige mennesker. Mange rideskoler er for eksempel vant til at fylde banerne op med træflis hvert eller hvert andet år, hvilket hurtigt kan koste i omegnen af 15.000 kr. Og så risikerer man faktisk, at det stadig kan være en glat og til tider lidt farlig fornøjelse at ride på. Men det er der råd for nu.

”Vi tog fat i ejeren af rideskolen her i nærheden, og selv om det tog lidt tid, så blev han overbevist om at prøve det, og det er så skønt at se, hvor godt det er gået. Medlemmerne er glade, underviserne er glade, og rideskolen sparede penge og tid. For nu skal de ikke gentage det allerede om 1½ år igen, og hvis der opstår behov undervejs, så kan de købe en enkelt palle og spæde til med”, fortæller Lene og afslutter:

“Det er en vaskeægte gør-det-selv-løsning, som blot kræver, at man ikke får lagt for meget på fra starten. Og skal man huske ved udendørsbaner, at der er det vigtigt, at materialet bliver arbejdet ned i banen med det samme, ellers risikerer man, at den ligger hos naboen i stedet.”

DEN GODE HISTORIE: SLIDT BUND I MINDRE RIDEKLUB
Rideklubben fik renoveret den glatte og slidte bund i ridehallen med fiber for under 10.000 kr. i deres 20×40 hal. Klubben plejer at lægge et nyt toplag af flis en gang hvert andet år til den nette sum af ca. 15.000, så det at have fået en bund med en meget længere holdbarhed, kan i fremtiden pynte gevaldigt på klubregnskabet.
Den eksisterende bund – bestående af sold og formuldet flis – har fået suppleret toplaget med TDJ Arenafiber, og fungerer nu til UG. Toplaget er affjedrende, skridsikkert og så holder det bedre på fugten end den gamle flisbund.
Det kræver dog en lidt større indsats end før at samle hestepærer op fra banen, da der skal sorteres mere.
LAV DIN EGEN FIBERBANE
Få alle de fjedrende fordele til en overkommelig pris. Professionel gør-det-selv løsning til optimering af toplag på ridebaner i alle afskygninger. TDJ Arenafiber er til arenaen, der trænger til en supplering af toplaget – og til dig, som vil bruge nogle kræfter på etablering, og har nogle gængse maskiner til rådighed. Spar det jævnlige indkøb af flis el. lign, og lav en langsigtet løsning med TDJ Arenafiber i stedet.

.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce