Ødelagt lynlås i ridestøvlerne? Ofte kan de let reddes

Her kommer enhver rytters værste mareridt: En ødelagt lynlås i ridestøvlerne! Og så kommer dilemmaet: Skal du betale for at få syet en ny lynlås i, eller skal du købe et par helt nye støvler? Begge dele vil kunne mærkes på din pengepung, og du føler virkelig, at du skal vælge mellem pest eller kolera. Og her er vi simpelthen nødt til at råbe STOP! For der er slet ingen grund til at frygte store minustal på din konto. Alt for mange ryttere ved ikke, at man ganske let kan fikse lynlåsen selv, og at det altså kan være penge lige ud ad vinduet, hvis man ikke gør forsøget, inden man skifter enten lynlåsen eller støvlerne helt ud.

Annonce

To støvler reddet på 10 minutter

Her på redaktionen har vi haft intet mindre end to ridestøvler (en støvle fra to forskellige par), hvor lynlåsen var gået i stykker. I den ene støvle var ulykken netop indtruffet, mens lynlåsen i den anden støvle var gået i stykker for over et år siden. Støvlen var blot sat i et skur og spået en skæbne på lossepladsen. Nu har begge støvler fået nyt liv, og deres lynlåse fungerer upåklageligt. Det tog 10 minutter at få dem ordnet.

Det skal du bruge

Det, som vi har brugt til at redde vores ridestøvler, og som du med fordel også kan bruge, er:

  • En stiv børste.
  • En våd klud.
  • Lidt opvaskemiddel.
  • Eventuelt en lighter.
  • Universalolie (klippeolie, symaskineolie eller lign. kan også bruges).
  • En lille, flad tang.
Kittet, du skal bruge til at hjælpe din ødelagte lynlås i ridestøvlerne tilbage på sporet.
Her er kittet, du skal bruge til at hjælpe din ødelagte lynlås i ridestøvlerne tilbage på sporet. Foto: Malgré Tout.

Læs også: Do’s & dont’s til at passe på dine ridestøvler

Sådan reddes en ødelagt lynlås i ridestøvlerne

Rens lynlåsen

Det første, du skal gøre, er at rense lynlåsen grundigt. Brug først en stiv børste til at få alt det tørre skidt af. Derefter bruger du en klud vredet op i lidt opvaskemiddel til at vædde lynlåsen godt til. Gnid grundigt på både indersiden og ydersiden af den. Sørg også for at komme helt ned i bunden af lynlåsen ved støvles hæl, da der tit sidder meget snavs dér.

Rens zipperen

Kør lynlåsen op og ned et par gange, hvis du kan – også selvom den endnu driller. Det skal du gøre for at være sikker på, at også zipperen bliver renset indeni. Pust eventuelt hårdt ned i zipperen for at få al skidt ud.

Brænd stofrester væk

Nu skal du – hvis du er tryg ved det – have fat i lighteren. Og du skal selvfølgelige passe på. Stil dig med støvlen udenfor eller i en døråbning og tænd lighteren. Lad flammen glide hurtigt og let op og ned langs lynlåsen på ydersiden – ikke på indersiden. På den måde kan du få fjernet alle de sidste små rester af skidt og stofrester, der har fnuldret sig indimellem lynlåsens lameller i takt med at støvlerne er blevet slidt. Hvis du kigger godt efter, kan du se, hvordan skidtet forsvinder. Det er vigtigt, at du kører lighteren forholdsvis hurtigt henover lamellerne, så ikke du smelter dem og gør problemet værre.

Smør med olie

Luk lynlåsen (hvis du kan), og tag fat i olien. Påfør nu den lukkede lynlås et jævnt lag olie udvendigt hele vejen ned. Lad også en lille dråbe falde ned i zipperen. Hvis ikke du kan lukke lynlåsen endnu, så kan du forsøge at smøre lamellerne i både højre og venstre side af støvlen, imens støvlen står åben. Husk stadig at putte lidt olie ned i zipperen også. Forsøg at køre zipperen lidt op og ned, hvis det er muligt, så olien bliver godt fordelt mellem lamellerne og inden i zipperen.

Klem zipperen sammen

Det sidste skridt er som regel det, der gør hele forskellen. Det forudgående rengørings- og smøringsarbejde er bare rigtig vigtigt for, at dette trin overhovedet kan lykkes. En hyppig grund til, at en ødelagt lynlås i ridestøvlerne pludselig dukker op, er, at zipperen bliver slap i sin lukkemekanisme. For når man har åbnet og lukket sine støvler mange gange, så bliver lukkemekanismen inde i zipperen strukket ud, og den kan ikke længere klemme sammen om lamellerne, som den skal.
Derfor skal du prøve at klemme zipperen let sammen, først ved at klemme om siderne på den, og dernæst ved at klemme om toppen og bunden af den på begge sider af den lille hage i midten. Husk at gøre det med et let tryk lidt ad gangen, ind til lynlåsen virker. Ellers kan du risikere at ødelægge den.

Foto: Arki / Malgré Tout.

Læs også: Ridestøvlernes 10 bud til en længere levetid

Hvis lynlåsen stadig ikke virker

Hvis lynlåsen ikke virker efter, at du grundigt har udført de fem steps, så kan det enten være, at én af lamellerne er direkte beskadiget, eller at zipperen er gået helt i stykker. Hvis zipperen er problemet, så kan du købe en ny og sætte på. Hvis lamellerne er i stykker, bliver du desværre nok nødt til at have penge op ad lommen og få udskiftet hele lynlåsen eller anskaffe dig et par nye støvler. I langt de fleste tilfælde handler det dog bare om, at zipperen er blevet slap, eller at der sider skidt i lynlåsens lameller.

HUSK OGSÅ: En lynlås holder altid længst, hvis du ikke er for hårdt ved den og husker at pleje den ved at holde den ren og smøre de jævnligt. Skader på lamellerne kan let opstå, hvis du ikke rengør dem for skidt og snavs jævnligt.

Læs også: Giv udstyret nyt liv – uden brug af dyre produkter

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce