Sådan undgår du, at din hest får varmeknopper

Et af de største problemer ved brugen af underlag er, at de bidrager til varmeudviklingen i hestens ryg under arbejde. I områder, hvor hestens krop er dækket af udstyr som for eksempel underlag, kan den ikke komme af med varmen. Når hesten sveder, kan sveden derfor ikke fordampe på samme måde, som den kan i områder, hvor den er ‘bar’.

Et hyppigt problem ved, at der akkumuleres varme under hestens underlag og sveden ikke kan fordampe, er, at den kan få varmeknopper. Varmeknopper kaldes også dermatofilose, og er en hudbetændelsestilstand, som kan opstå på grund af et vådt og varmt hårlag.

Læs også: Vælg det rigtige underlag – så undgår du problemer

Knopperne sidder typisk i sadel- og gjordlejet, men kan også ses på hestens kryds eller over hele kroppen. Der kalder man det også ofte for regneksem. Hvis hesten er korthåret eller klippet, ses knopperne tydeligt, mens man i en længere pels kun mærker dem, hvis man kører en hånd gennem pelsen. 

Ofte kommer varmeknopperne fordi underlagene ikke kan aflede varmen optimalt. Naturlige fibre, såsom bomuld eller uld, er de mest almindelige materialer i underlag. Bomuld er blødt, absorberer let fugt og er åndbart. Til gengæld er det mindre godt til at aflede varme og fugt.

Underlag med uld er bedre til at transportere sved og afgive varme. Dette skyldes, at der er meget luft mellem fibrene, som bedre kan fordele trykket fra sadlen og aflede varmen. Uld har desuden den funktion, at det holder på varmen i koldt vejr, og bevarer kropstemperaturen i varmt vejr.

Et par tips, der kan afhjælpe problemet

Et godt tip til at komme varmeknopperne til livs er, at vælge et underlag med god ventilation ned langs rygsøjlen. Tjek bagsiden af dit underlag, når du har redet: Er det vådt af sved eller er det tørt? Hvis det er tørt, har du med et godt underlag at gøre, som kan transportere sveden væk.

Et andet husmodertrick, som virker mod varmeknopper, er at sprøjte det våde sadelleje med en opblanding af husholdningssprit og vand. Brug en blanding af 1/3 sprit og 2/3 vand. Spritten kan både være med til at dræbe bakterier i området og få sveden til at fordampe hurtigere. Og jo tørrere et sadelleje din hest har, jo hurtigere forsvinder varmeknopperne.

Læs også: Giver magnetklokker bedre hove? Vi undersøger

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce