Det er ikke nogen hemmelighed, at vi her på redaktionen interesserer os for den teknologiske udvikling i ridesporten. Flere og flere typer udstyr finder nemlig i disse år deres vej ind i vores hverdag og udfordrer de vores måde at tænke sundhed og hestevelfærd på. Magnetterapi er en af disse måder. Magneter i underlag, dækner og klokker skulle siges at øge blodgennemstrømningen og stimulere lemmernes funktionsevne. Om man tror på det eller ej, er en smagssag, for der findes forskning, der både beviser og modbeviser magneternes effekt. Derfor har vi besluttet os for at undersøge fænomenet selv – på noget så utraditionelt som hovene. Og her er hvad vi kom frem til.
Hoven fungerer som en pumpe
Først og fremmest er det vigtigt at forstå, hvordan hestens hove virker fra naturens side. Hoven fungerer som slags en pumpe, og den mekanisme skal være god nok før, hoven er sund. Hovemekanismen er også en del af hestens naturlige stødabsorbering. Man kan sige, at når hesten tager et skridt, udvider ballerne og hoven sig for at absorbere stødet fra hestens vægt. Hoven skal med andre ord kunne udvide og trække sig sammen, når hesten afvikler sine skridt.
Hovens sundhed og absorbering afhænger af blodtilførslen. Det er nemlig blodtilførslen, der sikrer ‘ernæring’ til hoven og hornets kvalitet. Det betyder, at har man en hest med dårlig hornkvalitet, tendens til revner og med hove, som vokser meget lidt, kan det skyldes, at blodtilførslen i hoven ikke fungerer optimalt nok.
Hvad kan magneter?
Hvad er det lige, man mener, at de magneter kan, og hvad kan magnetismen gøre for hestens hove? Som ordet ’magnetterapi’ antyder, bruges magneter til at øge hestens velvære. Tesen er, at fordi der er jern i blod – og fordi magneter som bekendt tiltrækker metaller –vil magnetfeltet i rideudstyret øge hestens blodcirkulation. Den øgede blodcirkulation vil sørge for, at ilt og blodlegemer transporteres rundt i hestens krop fire gange så hurtigt som normalt.
Det betyder ikke, at hesten pludselig får det for varmt eller bliver uhensigtsmæssig frisk. Derimod får dens lemmer tilført mere næring i form af blod og ilt – og det fører en hel del gode ting med sig. Hestens væv heler hurtigere ved påvirkning fra magneter, mener man blandt andet.
Annoncørbetalt indhold: Torpol Danmark
Vores lille forsøg
Vores test-hest er en ældre ridehest med det, man kan betragte som dårlig hornkvalitet. Hesten fik magnetklokker på og gik med dem op til 12 timer i døgnet, som det anbefales i en periode på 6 uger mellem smedens besøg.
Vores oplevelse var, at hestens hove fremstod pænere, hornkvaliteten blev forbedret og kanterne mindre flossede efter forsøget. Men om du mener, du får samme effekt af magnetklokker, må være op til dig. Vi var i hvert fald positive overfor klokkernes effekt på hovenes kvalitet. Det kan i hvert fald ikke skade. Husk, at magnetisk terapi bør ikke anvendes til dyr under graviditet, behandling af åbne sår og kræft. Gravide kvinder, personer med pacemakere eller elektrolyseanordninger bør være forsigtige i kontakt med magnetiske produkter.
Torpol – specialiseret i magneterapi til heste
Torpol er et rideudstyrsbrand, der bl.a. er specialiceret i magneterapi til heste. De har en hel serie af rideudstyr med små, kraftige magneter indkorporeret, som kan hjælpe din hest til både at præstere bedre og føle sig bedre tilpas.
Magnetic Field Therapy ™ – teknologien, som er placeret i klokkerne, gør dem anvendelige til skadesforebyggelse, rehabilitering og som en understøttende behandling til skrammer og hovproblemer. Klokkerne giver også en effektiv beskyttelse af hov og kronrand.
Magnetic Field Therapy-klokkerne er velegnede til heste med dårlig hovkvalitet, eller i forbindelse med en skade i hoven som for eksempel en hovbyld, forbenet dragtbrusk eller forfangenhed
Magnetfelterne reducerer smerter og eliminerer eventuelle hævelser. Neoprenklokkerne er forstærket med Ripstop. Derudover holder stærke velcro-paneler klokkerne fast i en korrekt position.
Du kan få alt fra dækkener til underlag, pads, gamacher og klokker med magneter i. Læs mere her
Artiklen er oprindeligt bragt i maj 2020