Vælg det rigtige underlag – så undgår du problemer

De fleste ryttere bruger et underlag mellem sadel og hestens ryg. Men har du tænkt over hvad underlaget egentlig er til for? Lige så mange årsager, der er til at benytte underlag, lige så mange typer underlag findes der. I denne artikel går vi til bunds i markedet, og undersøger de forskellige typer underlag for at give dig svarene på de mest udbredte problemer, du kan havne i, hvis du vælger forkert.

Underlagets form vs. hestens bygning

De fleste dressurryttere benytter et firkantet underlag, hvorimod springryttere benytter underlag med rund kant. Underlagene findes i forskellige størrelser og her er det vigtigt, at du vælger den rigtige størrelse, der samtidigt tager højde for din hests bygning.

Annonce
Problem: Min hest får gnavesår ved manken
Underlaget skal passe til højden på hestens manke. Hvis manken er meget fremtrædende på din hest, skal du vælge et underlag, der ikke er for tykt i dette område, og som bøjer opad i formen fortil (se Billede 1). Ellers kan du risikere at hesten får gnavesår, hvis underlaget er lige i kanten og ‘klumper sammen’ under sadlen.

Det er også en god ide, at underlaget buer opad bagtil (se Billede 1). Dette skyldes, at det særligt er den bagerste del af sadlen (og dermed den del af hestens ryg), der tager imod din vægt. På billedet ses, hvordan underlaget buer op både fortil og bagtil. Buen passer til en hest med et normalt mankeparti.

Foto: Torpol

Her skal du være særlig opmærksom på, at hårene ikke er slidt af eller din hest ligefrem har bar hud eller sår. Så bør du som minimum skifte underlag, men måske et besøg af sadelmageren også vil være en god idé.

Når du har redet, er det en god idé at være opmærksom på at hestens sved-mønster er identisk på begge sider af rygsøjlen. Hvis de er uens, kan det skyldes, at du sidder skævt i sadlen, eller at hesten af andre årsager er uens i muskulaturen på hver sin side.

.

Problem: Min hest slider hårene af bag sadlen
Dette sker som regel, når fronten af underlaget er trukket for langt op i sadelkammeret. Så gnaver det nemlig bagtil. Det kan også være fordi, vatteringen indeni underlaget har trukket sig sammen og syningerne ligger direkte mod hestens ryg. Du bør nok overveje at skifte underlaget ud eller sprøjte lidt showshine på hårene i området, så de er glatte og lægger sig ned.

LÆS OGSÅ: Plej dit læderudstyr – uden at gøre mere skade end gavn

Varmeudvikling

En af de største problemer med firkantede underlag er, at de bidrager til varmeudviklingen på hestens ryg under arbejde. I områder, hvor hestens krop er dækket af udstyr og underlag, kan den ikke komme af med varmen. Når hesten sveder, kan sveden ikke fordampe på samme måde, som den kan i områder, hvor den er ‘bar’. Det betyder, at den mister væske og elektrolytter – uden at komme af med varmen. Det er normalt ikke et problem for de fleste heste, men vær dog opmærksom på, at på de varmeste dage bør du sørge for, at den får nok væske og eventuelt supplere med elektrolytter.

Annonce
Problem: Min hest får varmeknopper i sadellejet
Et hyppigt problem, ved at der akkumuleres varme under hestens underlag og sveden ikke kan fordampe, er, at den kan få varmeknopper. Varmekopper kaldes også dermatofilose, og er en hudbetændelsestilstand, som kan opstå på grund af et vådt og varmt hårlag. Brug derfor ikke underlag lavet udelukkende af bomuld, da de absorberer sveden i stedet for at transportere den væk. Du kan med fordel også rense området med en opblanding af sprit (1/3 del) og vand (2/3 del), da spritten er med til at udtørre området)

Materialer

Syntetiske fibre såsom polyester og nylon er som udgangspunkt mindre komfortable for hesten. Til gengæld er de som regel billigere og kan nemt vaskes uden at se slidt ud. Naturlige fibre, såsom bomuld eller uld, er de mest almindelige materialer i underlag. Bomuld er blødt, absorberer let fugt og er åndbart. Til gengæld er det mindre godt til at aflede varme og fugt. Underlag med uld er bedre til at transportere sved og afgive varme. Dette skyldes, at der er meget luft mellem fibrene, som bedre kan fordele trykket fra sadlen og aflede varmen. Uld har desuden den funktion, at det holder på varmen i koldt vejr, og bevarer kropstemperaturen i varmt vejr.

Annonce
Hvordan ved jeg, at der er uld i mit underlag?
Hvis du ikke lige står med dit underlags materialemærke og vaskeinstruktion ved hånden, er den bedste måde at finde ud af, om dit underlag indeholder uld ved at mærke på det. Det skal føles det blødt og ‘fjedrende’. Den fjedrende fornemmelse kommer af, at uldfibrene er elastiske form følge af, at der er meget luft imellem dem.

Hvilket underlag skal du så vælge?

Generelt kan man sige, at valget af underlag bør afhænge af typen af arbejde, du skal lave med din hest. Underlag skal have en række funktioner, herunder at beskytte undersiden af din sadel, aflede sved og varme og fordele trykket over ryggen. Som udgangspunkt vil din hest synes bedst om underlag i naturfibre, som for eksempel uld. Sveder din hest desuden under arbejdet, anbefaler vi også, at du vælger uld, da uld er bedre til at aflede varmen.

Annonce

Artiklen er oprindeligt bragt i juni 2021

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce