Særdeles nødvendigt – FEI checker gamacher

Alle ryttere i en FEI-konkurrence kender rutinen, når de passerer frem og tilbage i indgangsporten: et nødvendigt stop mens hænder løber hurtigt op og ned af hestens ben, gamacher tages af og sættes på igen. Fra det ene stævne til det næste er checkzonen måske en smule forskellig, men proceduren er på plads af en og samme grund: at sikre fair og lige konkurrence for alle involverede og virke for at sikre hestens velfærd.

Sidste efterår talte Noellefloyd.com med FEI-dommer og showarrangør Davis Distler om ud- og indvendig check af gamacher, og da FEI-konkurrencer løber af stablen i Danmark i disse dage, er det et godt tidspunkt at opsummere proceduren for det meget nødvendige check af gamacher.

FEI-dommer og stævnearrangør David Distler forklarede følgende til Noellefloyd.com:

“Det er først og fremmest vigtigt at forstå, hvorfor vi udfører et check af bagbensgamacher, før hest og rytter rider ind på banen, og et check af hest og alle fire ben, når hest og rytter forlader banen.

Check af bagbensgamacher blev indført af FEI i 2014. Så det er stadig relativt nyt. Proceduren kom til, fordi der var en tendens til, at bagbensgamacherne passede temmelig præcist – eller måske mere end præcist, således at hesten blev skarpere bagtil. Så vi forsøger at ændre denne tendens ved at checke bagbensgamacherne før springningen og sikre os, at gamacherne sidder på den måde, de er fremstillet til.

Vi ønsker også at sikre, at dodo-gamacher ikke bruges. Disse gamacher er forbudt at bruge i FEI-konkurrencer, da de har hårde gummidele, der løber ved hestens sene, så når hestens ben krummer sig sammen, kan disse dele forårsage, at hesten trækker benet til sig op på grund af et ubehageligt pres på senen. Ni ud af ti sætter alligevel hestens gamacher på ny lige før, de træder ind på banen, så check af bagbensgamacher betyder faktisk ikke noget for dem.

Check af gamacher både for og bag samt ind- og udvendig, når hesten forlader banen, har fundet sted fra 90’erne. Sådan cirka 20 år. Formålet er, at du forhindrer nogen i at gøre noget ved deres hests ben for at få den til at springe. Det holder folk fra at snyde. Folk har tidligere opført sig dårligt – sat ting under bandager eller gamacher – så når hesten sprang, kunne den mærke gamachen eller tingen og sprang højere.

Checket efter banespringningen er en mere dybdegående kontrol af alle fire ben, gamacher på for- og bagben, bell boot og omfatter også check af følsomhed på benene samt slidmærker på hesten fra pisk eller spore. Ser kontrollanten noget som helst i den retning, reagerer de naturligvis på det. Nu er det sådan, at den form for check kan du ikke udføre før banespringningen, da de fleste heste ikke vil finde sig i det, da de faktisk er varme efter opvarmningen, og det desuden bryder koncentrationen for både hest og rytter.

Har man en hest, der er varm eller nervøs efter gennemridning af konkurrencebanen, kan man skridte på opvarmningsbanen før det gennemgående check finder sted, så længe du bliver inden for synsvidde og ikke fjerner noget fra hestens ben.

Jeg kender ingen kontrollanter, som ikke tillader dette, da de naturligvis ikke ønsker at håndtere en hest, der opfører sig skørt, og hvis det tager et par minutters skridt for hesten at falde ned på jorden igen efter en krævende springbane, er det helt OK. Det er nogle gange uvidenhed fra rytterens side, at de ikke en gang ved, at de kan få et par minutter til køle hesten ned før check af gamacher.  Jeg ville aldrig sige nej til en sådan forespørgsel. Og hvis hesten ikke vil stå på underlaget, så er det bare sådan, at du går hen til dem i stedet. Hvorvidt rytteren ønsker at blive i sadlen eller ej, er helt op til rytteren. Vi bestræber os på at samarbejde med alle uanset ønsker.

Det er desværre ikke alt, man finder, da der næsten ingen grænser er for ting, som folk vil gøre for at omgå reglerne. Men det er helt sikkert, at de ting folk har gjort ved deres hestes ben, i høj grad er formindsket siden indførelsen af check af gamacher. Man vil altid opleve nogen, som med et smørret grin siger, ’nåh, de kan ikke fange mig’ eller lignende. Men når alt kommer til alt, er check en god ting. Snyd stoppes i stor stil, og giver lige betingelser på banen.

Umiddelbart kan det sammenlignes med dengang, at FEI ordnede sikker opstaldning, hvor mange ryttere klagede over det. Hvad der oprindeligt var grunden til, at FEI ordnede sikker opstaldning betyder stort set intet. Med alle hestene opstaldet i samme område, var det ikke længere muligt enten meget tidligt eller sent for rytterne at besøge stalden og give sine heste en lektion.

Men da vi startede med sikker opstaldning, klagede en hel del ryttere. Hestene blev så opstaldet i forskellige områder, og vi fik en masse klager om, at det var uretfærdigt, at rytterne måtte vandre mellem de forskellige områder, hvor deres heste var opstaldet. Men efter et år, højst to, fik rytterne øjnene op for, at det faktisk ikke var så slemt, da alle nu havde ens betingelser.

Præcis som med check af gamacher kommer det hesten til gode såvel som rytteren. En rytter kan ikke ved hjælp af kunstige midler få en middelmådig hest til at springe bedre. Jeg har været FEI-dommer i meget lang tid, og jeg har aldrig oplevet en klage fra en rytter over check af gamacher fra en rytter eller, at der er stillet spørgsmål omkring check af bagbensgamacher. Forstår de ikke hvorfor, så falder det tilbage på dem, og jeg håber, at det hjælper at læse denne artikel.”

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce