I vinterhalvåret kommer vi ikke udenom at skulle bruge mere tid i stalden i forhold til resten af året. Hesten går måske mindre på fold, boksene tager længere tid at muge, og det meste nusseri og klargøring til træningen foregår inden døre. Derfor kan det være en god idé at overveje, hvordan man kan skabe et godt miljø, så det er både rart og sundt at begå sig i stalden.
Hold boks og stald ren
Det første man kan gøre er, at holde stalden så ren som mulig. Det gør både luftkvaliteten bedre og holder inventaret pænt, sådan at man kan føle sig veltilpas i den daglige omgang med hestene.
Når det kommer til boksene, foretrækker nogen at strø oven på hestens efterladenskaber og kun muge helt ud engang imellem. Det giver hesten en lun og tyk bund, som isolerer godt i vinterkulden. Det er dog ikke det bedste, hvis man gerne vil skabe et rent staldmiljø. Optimalt bør man fjerne efterladenskaberne dagligt og lægge så meget strøelse ind som muligt, så hesten har noget at holde varmen i.
Vender man blikket mod resten af stalden, har der – ganske uundgåeligt – sikkert samlet sig en del spindelvæv i løbet af sommeren. Det kan være en god idé at fjerne, inden vinteren for alvor sætter ind – både for at forbedre luftkvaliteten og for at gøre stalden mere indbydende at begå sig i. Fordi insekterne nu er væk, vil der ikke samle sig nye spindelvæv, så det er den helt rigtige årstid at gøre hovedrent på. Det kan desuden være klogt at lufte ud. Det bør dog gøres, imens hestene er på fold, så de ikke kommer til at stå i træk.
Læs også: (betalt indhold) Dansk vinter betyder mere for fodringen, end vi tror
Hold orden
Et fejet gulv og en ryddet staldgang gør unægtelig også noget ved den daglige omgang i stalden. Der skal ikke meget til før et dækken, som hænger i vejen, eller en sæk gulerødder, der står placeret forkert, kan skabe irritation, når man skal have en hest ud på staldgangen – og måske endda flere gange om dagen. En ryddelig stald bidrager altså først og fremmest til det mentale velvære hos hesten såvel som rytteren.
Én ting er dog, at rod kan være irriterende. Noget andet er, at det kan skabe potentielt farlige situationer, hvis hesten skulle falde over eller hænge fast i noget. Sørger du for at holde stalden pæn og ordentlig, risikerer du ikke at falde over noget – eller endnu værre at hesten falder over noget. Samtidigt bliver det lettere at feje og holde stalden ren. Man kan også gøre vintertiden i stalden så gnidningsfri som muligt ved at gøre plads til for eksempel at hænge hestens våde dækkener, klokker eller gamacher til tørre.
Sørg for godt lys
Lyset i stalden kan også være med til at påvirke miljøet. Vinteren er mørk, og solskinstimerne er få, så det er vigtigt at have god belysning. Særligt i de sene aftentimer eller tidlige morgentimer er det vigtigt at have ordentlig lys til at kunne se, hvad man laver. Et dårligt lys kan bidrage til at gøre dig træt, mere ugidelig og måske irriteret, når du er i stalden – og der er ingen grund til at gøre vinteren mørkere og mere trist, end den er i forvejen.
Noget andet, man skal holde sig for øje er, at også hestene har brug for et godt lys. Ligesom mennesker har de det bedst med at få en tilstrækkelig mængde D-vitamin. Der findes specielle lamper, som giver et naturligt lys, der kan hjælpe hesten – og rytteren – med at undgå at blive vinterdepressiv. Man kan også vælge at male stalden hvid. Lyset reflekteres i den hvide farve og får omgivelserne til at virke mere venlige og endda mere rummelige.
Gør timerne i stalden en fornøjelse
Vi kommer ikke udenom, at vinteren er mørk. Man kan ikke undgå at slæbe vådt og mudret udstyr med ind i stalden. Ved at holde stalden ren, ordentlig og lys kan du og dine staldmakkere forhåbentlig gøre vintertiden med hestene mindre besværlig og tungsindig at komme igennem. Bruger man lidt tid på at skabe et rart miljø, skal den ekstra tid i stalden nok blive en fornøjelse. Måske har du andre gode tips?
Læs også: Vintervejret banker på døren i weekenden – er du klar?