Skal din hest præstere? Så skal du måske være forsigtig med stivelsen

Annoncørbetalt indhold | NAG.

Hestedanmark er så småt gået i gang med alle stævnerne igen. Det er fedt, for er der noget sjovere end at mærke adrenalinen pumpe, når du rider ind på banen og skal vise dommerne, hvad dig og din hest kan sammen? Vi kan vist godt blive enige om, at det er en kanon følelse, især når det hele kører, og du måske hiver en placering hjem. Dog skal du huske på, at din hest også har “savnet” suset og spændingen, men at den ikke nødvendigvis forstår at kontrollere det så godt. Derfor er det vigtigt, at du har styr på det foder, du serverer for den. Det kan nemlig få konsekvenser, hvis ikke du er opmærksom på mængden af stivelse – det ved Bianca Bagge, der er military landsholdsrytter, alt om.

Din hest skal præstere, men må ikke koge over

Bianca Bagge elsker sin skønne tophest Incredible B. Den knokler derudaf og er ustoppelig, præcis som det er nødvendigt, når der skal rides military på så højt et niveau. Men det varme hoved og den høje energi skal Bianca være meget opmærksom på, når hun fodrer sin hest.

Hun har bare rigtig meget temperament, og derfor skal jeg passe på med ikke at fodre med for store mængder stivelse, da hun ellers risikerer at tænde for meget.

For nogle heste kan stivelse være en vigtig del af den daglige kost – for eksempel til heste, der mangler fremaddrift og gerne må få noget mere tænding. Forskningen viser dog, at stivelsen skal tildeles i begrænsede mængder for blandt andet at sikre, at kapaciteten i mavesækken og tarmen ikke overskrides. Det mest optimale er at fordele foderet over flere gange om dagen, så mængden der gives, ikke bliver for stor. Biancas hest kan have lidt løs mave, når den stresser op. Derfor er det vigtigt, at den får begrænsede mængder stivelse og sukker og samtidig tilstrækkelige mængder fordøjelige fibre.

En sund hest er altafgørende, når der skal udøves hårde discipliner som eksempelvis ridning i terræn. Foto: Privat af Bianca Bagge.

Vil du gerne vide endnu mere om fodring eller fravalget af samme, så kan du blive klogere i artiklen Bør du fodre din hest, inden du rider?

Brændstof er godt i begrænsede mængder

Louise Oxholm, der er Cand Scient i Animal Science og faglig konsulent hos NAG HorsePro, fortæller, at stivelse fungerer godt som et boost, når hesten skal præstere nu og her, men at det ikke må tage overhånd:

Hestens tarmsystem er indrettet til at fordøje græs og grovfoder og ikke store mængder stivelse, der kan have uheldige konsekvenser som eksempelvis mavesår, diarré, nyreslag og forfangenhed.

Louise Oxholms gode råd:

For ikke at overskride hestens kapacitet til at fordøje stivelse bør der være en øvre grænse på maksimalt to gram stivelse/kg hest/dag og mængden af stivelse per måltid bør ikke overskride et gram per kilo hest. Heste, der skal præstere over længere tid, som for eksempel militaryheste, distanceheste med flere, kan have gavn af et foder baseret på fibre og olie, hvor energien frigives langsomt og stabilt, så man undgår store udsving i blodsukkeret og oplever, at hesten ”går kold”.

Fancy er ikke nødvendigvis godt

Bianca Bagge har altid fodret med HorsePro Elite for at sikre, at hendes heste er dækket ind, men en måneds tid før et stort internationalt stævne i Polen besluttede hun at prøve kræfter med et mere fancy og noget dyrere produkt. Det har hun fortrudt mange gange siden.

Foderet, som ellers blev solgt som “lav på stivelse” , indeholdt næsten ti gange så meget stivelse som Eliten. Hesten stod med akut nyreslag, da vi kom i mål efter terrænet.

Bianca Bagge

Bianca er ikke i tvivl om, at hun foretrækker at fodre med HorsePro Elite, der kun indeholder 1,9 procent stivelse, for det fungerer rigtigt godt for hende og ikke mindst for hendes hest. Her er der altså tale om et solidt præstationsfoder også til de sarte hestemaver.

Synes du, military er spændende, så kan du også læse meget mere om det i artiklen Militaryrytter: Sådan introducerer du din hest til at springe i terrænet

Line Bergmann, der også er militaryrytter på højt plan, skal ligeledes være opmærksom på mængden af stivelse. Hendes tidligere hest havde nemlig også problemer med nyreslag:

Det var på grund af Cassius, jeg overhovedet kom i gang på HorsePro-foderet. Det indeholder alt det, der skal til for at holde min hest velfungerende og yde sit optimale på et højt niveau. Jeg har siden anbefalet HorsePro til mange andre!

En alsidig træning og godt for både hest og rytter, og Line Bergmann nyder her en god tur ved stranden. Foto: Ali Araghi.

Er du interesseret, kan du se meget mere om HorsePro Elite her

Lidt om HorsePro Elite:

  • Et pelleteret tilskudsfoder uden korn og indeholder derfor et lavt stivelsesindhold på 1,9 procent.
  • Foderet har en høj koncentration af protein, vitaminer og organiske mineraler, hvilket medfører at man kan dække hestens behov ved en lav, daglig tildeling.
  • Produktet er desuden tilsat skønne urter som rosmarin, bukkehorn, mynte, brændenælde, og oliven/drue kvas, der ud over at tilføre en dejlig smag og duft bidrager med naturlige antibakterielle og antioxidative funktioner –alt sammen understøtter hestens generelle sundhed og velvære.
  • Herudover er der som noget helt nyt tilsat naturligt E-vitamin og Agrimos -et gærprodukt, som består af Manno Oligosaccarider og beta-glucaner og er med til at understøtte tarmsystemet hos hesten.
  • Et sundt tarmmiljø er desuden vigtigt for at have en sund, rask og velfungerende hest, da tarmsystemet blandt andet er tæt forbundet med immunforsvaret.

En artikel du heller ikke skal gå glip af er Dyrlægens liste over gode og dårlige hestegodter

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce