Solstrålehistorien

Energien bliver dyrere og dyrere. Eftersom priserne på strøm bliver forhøjet, så koster det også mere og mere at holde hest. Hvis du er staldejer, så kan det ikke undgås også at gå ud over dig. Mange danskere har derfor valgt at investere i solceller i den seneste tid. Det er både energibesparende, c02-venligt og kan endda give dig en ekstra indtægt.

Solpanelerne installeres der, hvor de genererer mest energi i dagtimerne. Effektiviteten bliver målt i enheden kWp der beregnes ud fra, hvor meget strøm dit anlæg genererer når forholdene er allerbedst – når solen skinner fra en skyfri himmel. Solceller genererer konstant energi i dagtimerne, selv når det er overskyet. Derfor vil de typisk bliver de monteret på taget af bygninger, mens nyere teknologi integrerer solcellerne med glasset i dine vinduer.

Det skal dog siges at de transparente solpaneler, der bruges som ruder er markant mindre effektive end konventionelle solceller. Men som så mange andre ting, så gælder princippet ’jo flere jo bedre’. I alle tilfælde konverteres solstrålerne til strøm som enten lagres i batterier, til senere brug i de mørke timer.

Med en tilslutning til elnettet har du endda mulighed for at sælge den overskydende strøm til dit elselskab. Det anslås at en gennemsnitlig husstand med et størrelsesrigtigt solcelleanlæg kan dække langt over halvdelen af deres strømforbrug ved konvertering til et solcelleanlæg. Du kan sælge strøm op til 7.000 kr. skattefrit årligt og elselskaberne betaler mellem 8 og 35 øre pr. kWh.

Alt dette kan gøre solcelleanlæg til et oplagt valg for hesteejere, der på sigt vil spare strøm. Det er blevet populært bl.a. at bruge solpaneler til at dække strømomkostningerne af dit elektriske hegn. Det er også blevet muligt at varme op (både i stalden og i stuen) ved hjælp af solcelleteknologi. Det kan ske med såkaldte varmepumper, der opvarmer luft og derefter blæser den ud i lokalet.

En gennemsnitsfamilie på 3-4 personer bruger i Danmark 4 kWh (kilowatt timer) om året. Dette behov kan dækkes med et moderne solcelleanlæg på ca. 26 m2, men er også afhængig af andre faktorer såsom placering, og hvor godt dit hjem kan holde på varmen.

Derfor vil dine fordele ved udskiftning til solceller ikke kun blive beregnet ud fra, hvor meget sol der skinner på dit tag, men i høj grad ud fra kvaliteten af både husisolering og termoruder. Tag en snak med din lokale, autoriserede elinstallatør, og se hvad du kan spare på sigt.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce