Del 1: Springrytter på landsplan og snart mor til to: Jeg lytter til min mavefornemmelse 

Da springrytter Nana Eskestad var gravid første gang, meldte tanken sig straks: Hvad med ridning? Kunne hun forene sin passion for ridning med graviditet og livet som mor?  

Denne bekymring blev hurtigt manet til jorden. Nu – 2,5 år efter – er Nana Eskestad gravid igen. Men denne gang er det nogle andre tanker, som fylder hos springrytteren modsat første gang. Bekymringerne har ændret karakter, nye er kommet til – og nogle eksisterer slet ikke længere. For det første er der ingen tvivl: Ridning og graviditet kan uden tvivl kombineres for Nana, som på nuværende tidspunkt er lidt over seks måneder henne.

Annonce
Om Nana Eskestad og hesten Cliff

Nana er 28 år og bor i Hillerød med sin kæreste og søn på 2,5 år og er nu gravid med parrets andet barn. Hun har termin i august. Hun har en kandidat i psykologi fra Københavns Universitet, men hun har altid været springrytter, og hun rider i dag MB på landsplan – når hun ikke er gravid vel at mærke.  

Cliff er en 15-årig holstenervallak. Han er omkring 170 cm og har meget fylde. Hans far er JKH Trucks Commanchi, og han har Nabab De Reve som morfar. 

Nana har mærket på egen krop, at det kan lade sig gøre at holde fast i ridning under graviditet.  

“Min vigtigste erfaring fra min første graviditet er at mærke efter, hvad der føles rigtigt for mig. I min første graviditet tog jeg nogle forholdsregler. Jeg følte mig helt tryg ved Cliff, og jeg var meget opmærksom på at undgå situationer, hvor der var stor risiko for at falde af.”  

Det betød, at Nana stoppede med at springe, da hun var tre måneder henne – og det samme har gjort sig gældende i hendes anden graviditet. Desuden har hun også stoppet med at ride andres heste i begge graviditeter på dette tidspunkt.  

“Jeg kender Cliff enormt godt. Jeg har haft ham i 10 år, og jeg kender ham ud og ind, og det har gjort, at jeg har følt mig tryg ved at ride under begge mine graviditeter.”  

Hvad siger anbefalingerne?

Der er naturligvis en risiko forbundet med ridning og håndtering af heste under en graviditet. Sundhedsstyrelsen har en række anbefalinger:

Sundhedsstyrelsens anbefalinger

Kontakt- og holdsport frarådes, hvis der er risiko for sammenstød med andre. Samtidig frarådes sport og aktiviteter, hvor der er risiko for styrt, fx skiløb, ridning og mountainbike. Ved styrt og sammenstød er der risiko for skade på den gravide og på fosteret. Gravide frarådes at dyrke fysisk aktivitet med høj intensitet, hvor kredsløbet presses maksimalt, hvis den gravide ikke har udøvet lignende høj-intens aktivitet før graviditeten. Desuden opfordres gravide til at lytte til kroppens signaler, når der udøves fysisk aktivitet. 

Sundhedsstyrelsens anbefalinger

Har den gravide derimod før graviditeten været vant til at dyrke fysisk aktivitet med høj intensitet, kan hun fortsætte med dette under graviditeten og efter fødslen, forudsat at hun forbliver rask. Den gravide bør diskutere med sin læge, om aktiviteten evt. skal justeres over tid.

Endvidere opfordres gravide til at lytte til kroppens signaler, når der udøves fysisk aktivitet, samt rådføre sig med læge eller jordemoder ved tvivlstilfælde. 

Anbefalingerne er naturligvis nogle, det anbefales at følge, og desuden kan man rådføre sig med egen læge og jordemor for nærmere vejledning.  

Ifølge Rikke Riis, som er dyrlæge autoriseret fysioterapeut, er det bedste råd et, som kan virke simpelt, men kan være svært at følge som rytter: 

“Man skal undgå faldtraumer under sin graviditet.”  

Men Rikke er også selv aktiv rytter og ved, hvor langt man som rytter vil strække sig for at kunne ride.  

“Det er selvfølgelig ikke under en graviditet, man skal kaste sig ud i en tilridning eller ride heste, man ikke kender. Men hvis man bruger sin sunde fornuft og tænker sig godt om, er der ikke som sådan noget problem ved at ride under en graviditet.”  

LÆS OGSÅ: Fordele og ulemper: Bør man ride, når man er gravid?

Fra første til anden graviditet  

Da Nana første gang var gravid, var det nogle andre ting, som fyldte, når springrytteren sammenligner med sin anden graviditet.  

“I min første graviditet tænkte jeg meget over den risiko, der er forbundet med ridning – uanset hesten. Men jeg nåede frem til, at der også er en risiko ved mange andre ting. Jeg tager mine forholdsregler, så jeg rider primært på banen, og jeg springer ikke længere.”  

Det krævede meget energi for Nana under første graviditet, at hun hele tiden skulle overveje for og imod ridning.  

“Jeg brugte så meget energi på konstant at opveje, hvad jeg skulle gøre. Men der var bare ingen tvivl om, at det gjorde noget rigtig godt for mig både fysisk og mentalt at holde mig i gang med ridning.” 

Nana Eskestad har prioriteret at ride i begge sine graviditeter. Foto: Privat

For det mentale aspekt betyder nemlig også rigtig meget for Nana.  

“Under min første graviditet kunne jeg bare mærke, hvor meget det gav mig at komme i stalden. Også selv om det bare blev til en træktur med Cliff nogle gange.”

Min kæreste kan se, hvor glad det gør mig. Jeg kommer hjem fra stalden med et helt andet overskud.” 

“Jeg har gjort mig nogle erfaringer fra min første graviditet, som jeg kan bruge nu. Jeg føler mig mere afslappet i forhold til at ride her under min anden graviditet. Det har ikke krævet de store overvejelser.” 

LÆS OGSÅ: Forbered hoppen: Sådan kan hun komme godt i fol

Da Nanas anden graviditet – på nuværende tidspunkt – tegner til at blive lige så ukompliceret som den første, er hun fortsat tryg ved at svinge sig i sadlen.  

“Men jeg kan godt mærke, at maven vokser hurtigere den her gang! I min første graviditet red jeg stadigvæk i normale højtaljede ridebukser, da jeg var halvvejs, men dem kunne jeg ikke passe, da jeg var halvvejs i den her graviditet.” 

13 faresignaler i forbindelse med træning, som du bør reagere på
  • Det gør ondt  
  • Svimmelhed, nærbesvimelse eller besvimelse, kvalme eller synsforstyrrelser, usædvanlig forpustelse eller udmattelse under eller efter træning  
  • Alle former for utilpashed  
  • Smertefulde og hyppige eller langvarige sammentrækninger af livmoderen  
  • Smerte fra mave eller bækken eller vedvarende sammentrækninger i maven  
  • Ubehagelig tyngdefornemmelse i underlivet  
  • Blødninger fra skeden  
  • Siven af væske fra skeden (mistanke om vandafgang)  
  • Hvis fosteret bevæger sig meget anderledes eller meget mindre efter træning  
  • Smerter i brystet  
  • Kraftig hovedpine  
  • Pludselige hævelser omkring anklerne, hænderne, ansigtet eller smerter i læggen  
  • Usædvanlige smerte  
Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce