Studie: Haletræk kan reducere rygsmerter hos heste med mere end 80 %

Rygsmerter er et ofte forekommende problem hos mange heste. Det er noget som i høj grad kan begrænse dem, når det kommer til både trivsel og præstation. Forskere har gennem et studie fastlagt, at det såkaldte haletræk kan reducere rygsmerter markant. Dog understreger de samtidig, at det er noget, som bør overlades til uddannede fagfolk.

Hvis du har haft en fysioterapeut, osteopat eller anden fagperson ude til din hest, har du måske oplevet personen trække din hest i halen. Teknikken er ikke ny, men den er blandt andet yderst effektiv i forhold til at strække strukturerne omkring hals, ryg og bagpart. Hvad der er er relativt nyt er at det nu er påvist via et studie, at teknikken faktisk kan reducere smerter i hestens ryg med mere end 80 %.

Læs også: 20 fascinerende facts om hestens hale

Rygsmerter er et velkendt problem hos mange heste. Foto: Canva Pro

Testheste med rygsmerter

Forskerne bag studiet har undersøgt 11 heste af forskellige racer, størrelser og aldre. Der blev via dyrlægeundersøgelser påvist, at 10 af hestene havde akut ondt i ryggen. Ingen af hestene havde modtaget behandling for det inden de indgik i studiet.

Forskerne undersøgte ved hjælp af måling på 6 punkter i ryggen hvor meget pres hestene kunne holde til før de viste adfærdsmæssige smertemønstre så som sitren i musklerne, ændringer i øjnenes udtryk og ved at hesten lagde ørerne ned.

Herefter udførte forskerne haletrækket ved forsigtigt at trække hestene i halen tre gange med en kraft på cirka 4,5 kg.

Læs også: Varmblodheste har 4,6 gange større risiko for rygproblemer

Haletræk kan reducere smerter i overlinien markant, men bør udføres af en uddannet fagperson. Foto: Canva Pro

Overraskende resultater

Da forskerne herefter testede de seks punkter på hestene igen viste undersøgelserne, at hestenes smertereaktioner på pres var sænket markant. Forskellen var størst omkring sadelområdet. Her var der en forbedring i forhold til ømhed på 83%. I området omkring bækkenet var reaktionerne forbedret med 52 %, mens de i lændeområdet var forbedret med 50%.

Annonce

”Blødvævsstrukturerne i hestens ryg er meget komplekse, og halen er en vigtig del af dette område. Vi ved at de dybe rygmuskler forlænges hele vejen ned til halen, og haletrækket kan derfor være en måde at strække rygmusklerne, men måske også nerverne i området,” siger Heli K. Hyytiäinen, som er en af forskerne bag studiet.

Skal udføres af en fagperson

Forskerne bag studiet var positivt overrasket over resultaterne af deres undersøgelser. Dog ønsker de at understrege, at halestræk bør udføres af en fagperson.

”Teknikken bør kun udføres af en uddannet fagperson, som har en forståelse for helheden og færdighederne til at udføre teknikken på en korrekt og sikker måde,” siger Heli K. Hyytiäinen.

Kilder

Studie: Effect of Caudal Traction on Mechanical Nociceptive Thresholds of Epaxial and Pelvic Musculature on a Group of Horses With Signs of Back Pain

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce