Studie: Så mange gentagelser er optimalt, når man træner heste

Når man skal lære sin hest en ny øvelse, tager det for det meste ret meget tid og en hel del træning. Men hvor mange gentagelser af øvelsen bør man egentlig lave, når man træner med sin hest? Det har et hold tyske forskere set nærmere på, og de giver deres bud på det optimale antal gentagelser.

Læs også: Træningsguide: Rid dressur i naturen

Annonce

Gentagelser af nye øvelser

Hvor mange gange gentager du en øvelse med din hest, når du vil lære den noget nyt? Fire gange? Eller måske fem-seks gange? Det er måske slet ikke nødvendigt. Et nyt studie har nemlig set nærmere på, hvor mange gentagelser man bør lave med sin hest, for at lære den en ny øvelse. Deres konklusion er, at man typisk ikke behøver at lave mere end tre gentagelser per træning for at hesten lærer den nye øvelse.

Forskningen af dette blev præsenteret af forsker Uta König von Borstel, på vegne af hendes studerende Franziska Fröhlich og hendes forskerhold, under konferencen for International Society for Equitation Science (ISES), som fandt sted i England i midten af august.

Her fremlagde Uta König von Borstel studiets konklusion om, at mere end tre gentagelser ikke gør så meget gavn for hestens indlæring, hvortil hun understregede: “Ofte baserer vi ryttere antallet af gentagelser på en følelse. Men det kan være, at vi spilder vores tid, og at for meget repetition endda kan føre til kedsomhed eller frustration for dyrene.”

Træning af hest
Foto: Canva Pro

Om studiet

Studiet er lavet af et hold forskere fra Tyskland, som ville undersøge effekten af mindre eller større antal gentagelser af nye øvelser. Dette gjorde de over en længere periode, med to træninger om ugen. Forskerne samlede en gruppe heste, som de delte op i to hold. 1) Et hold, hvor øvelserne blev gentaget tre gange ved hver træning og 2) et hold, hvor øvelserne blev gentaget seks gange ved hver træning. De øvelser som hestene skulle lære var: tilbagetrædning, at sænke hovedet, løfte bagbenene og dreje hovedet. For at lære hestene øvelserne, gjorde forskerne brug af preassure release, hvor de lagde et let pres på den del af kroppen, som skulle udføre øvelsen, og fjernede presset igen, når hesten gjorde den korrekte handling.

Efter hver træning vurderede forskerne alle hestene, og hvor langt de var kommet i de pågældende øvelser.

Under den første træning var de heste, som havde gentaget øvelserne seks gange en smule bedre end dem, der kun havde gjort det tre gange. Men ved alle andre træninger – helt op til den 12. og sidste træning – performede hestene lige, uanset om de havde været igennem tre eller seks gentagelser af øvelserne.

Læs også: Studie forsøger at afdække, hvordan hesten oplever at være på ridebanen

Konklusionen

Konklusionen på studiet var derfor, at tre gentagelser to gange om ugen var tilstrækkeligt nok til, at hesten kunne lære en ny øvelse. Hvis man gentog øvelsen flere gange – for eksempel op til seks gange – var resultatet på længere sigt det samme som ved tre gentagelser.

Hvis man holder sig til de tre gentagelser ved træningen, mener forskerene, at man dermed kan undgå at spilde tid, at hesten kommer til at kede sig eller at den lige frem bliver frustreret over de mange gentagelser.

Annonce

Derfor afsluttede Uta König von Borstel også med at sige, at hun håber, at der i fremtiden vil komme mere forskning i, hvordan forskellige antal gentagelser påvirker hestes evner til at huske færdigheder på længere sigt, samt hvordan gentagelserne fremmer vanedannelse, og hvorvidt det kan lede til konsekvenser i hestenes velfærd.

Læs også: Studie: Haletræk kan reducere rygsmerter hos heste med mere end 80 %

Kilder

The Horse: Study: Less Can Be More When Training Horses

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce