Stævnehest og tendens til ondt i maven? Sådan løste 2 topryttere det

Annoncørbetalt artikel
R2 Agro logo

Mavesmerter er et ofte forekommende problem hos heste, og noget som kan have forskellige grunde og måder at vise sig på. Vi har taget en snak med to konkurrenceryttere, hvis heste har haft maverelaterede udfordringer tæt inde på livet. Begge ryttere har fundet en måde at håndtere det på, så deres heste kan trives og stadig fungere på stævnepladserne.

Line Bergmann deltager jævnligt i militarystævner på højt plan. Her med sin hest Marco. Foto: Privat

Militaryrytter: Sådan konkurrerer jeg med en mavesårshest

Line Bergmann er international militaryrytter og har i flere år deltaget i militarystævner på højt plan. Line ejer Marco, som er tilbøjelig til at få mavesår. For at passe på ham har hun taget nogle bevidste valg omkring hans dagligdag.

Marco var krybbebider da Line købte ham, og hun var fra start opmærksom på, at der kunne være en sammenhæng mellem det og mavesår. Han var også sensitiv når det kom til gjorden og blev irriteret, når Line lagde benene til ham. En undersøgelse for mavesår bekræftede mistanken om mavesår, og Marco blev sat på mavesårsmedicin.

Efter sårene var helet blev Line ekstra opmærksom på management af Marco og resten af flokken. Hestene er opstaldet hjemme hos Line og familien, og der bliver stort set ikke ændret på flokken. Herudover er hestene udenfor så meget som muligt, og fodringen foregår med foder med lav stivelse og masser af grovfoder og græs.

Læs også: No Stirrup November – derfor er det slet ikke så tosset en idé

Stævner kan være stressende for heste, og de kan have brug for støtte for at klare det. Foto: Canva Pro

Ekstra udfordret ved stævner

Disse tiltag er nok til at holde Marco glad og afbalanceret når han er hjemme. Men Line er meget opmærksom på, at hun ikke kan undgå stress, når Marco er væk hjemmefra. Som et resultat af det har hun i en periode haft et samarbejde med sin dyrlæge om at give Marco mavesårsmedicin i forbindelse med stævner.

Dog er mavesårsmedicin ikke tilladt ved alle konkurrencer, og Line har derfor søgt efter et alternativ. Hun har prøvet flere typer tilskud med begrænset resultat. I sin søgen efter forebyggende tilskud fandt hun frem til Egusin, som hun har haft stor succes med at bruge til Marco.

”Det virker for Marco, og jeg har ikke givet ham mavesårsmedicin i år. Fordi han ikke har virket generet, er han ikke blevet gastroskopieret. Jeg vil helst undgå gastroskopi fordi jeg synes det er meget invasivt med både faste og bedøvelse,” siger Line.

Line bruger Egusin SLH et par dage før konkurrencerne, mens de er væk og igen et par dage efter. Når de er hjemme støtter hun ham ved hjælp af Egusin Gastric365.

Fra tarmslyng og kolik til glad springpony

Springrytter Karoline Sloth Kjær er en aktiv stævnerytter med flere imponerende resultater i bagagen. På trods af sine kun 16 år har hun allerede opnået imponerende resultater med flere DM og NM medaljer samt en flot placering ved EM for childrenryttere i 2019.

Karoline Sloth Kjær har opnået mange flotte resultater med sin vallak Aragon. Foto: Privat

Karoline og hendes familie har gjort heste og ridesport til en livsstil, hvor der avles fremtidige springheste og rides springkonkurrencer på højt niveau.

I 2020 købte familien vallakken Rødtjørns Aragon – en meget talentfuld toppony. Desværre fik han tarmslyng lige efter de fik ham, men heldigvis overlevede han.

Efterfølgende led Aragon af gentagne kolikanfald, og under et stævne blev det så slemt at familien måtte haste ham på hospitalet.

”Det var meget stressende at tage til stævner, for vi vidste aldrig hvornår kolikanfaldene kom. Og det var så synd for Aragon,” siger Rikke Kjær, som er mor til Karoline.

Fandt en langtidsholdbar løsning

Aragon kom på mavemedicin og var det i længere tid. Men familien syntes ikke det var holdbart at holde ham på medicinen fast, og ledte efter alternativer, der kunne hjælpe ham.

Familien fandt frem til Egusin tilskudsprodukterne, og siden har Aragon ikke haft problemer. Desuden anser familien det som en stor fordel at Egusin-produkterne kan gives sammen med foderet, og det derfor er let at give.

Idet Aragon ikke har haft problemer efter opstarten på Egusin, har familien ikke valgt at gastroskopere ham. Dette både for at undgå faste, bedøvelse og den omfattende undersøgelse, som en gastroskopi er.

Læs også: 7 kendetegn: Sådan spotter du et hestemenneske i hverdagen

Egusin produkterne er udviklet til at støtte op omkring hestens mave- og tarmfunktion. Foto: R2 Agro

”Han er flyvende og der er ikke den forhindring, han ikke springer. Han virker glad og har ikke haft kolikanfald siden vi begyndte med at give ham Egusin,” fortæller Rikke Kjær.

Aragon fik Egusin SLH som tilskud i en måned, Egusin 250 yderligere i en måned og får nu Egusin Gastric365 til vedligehold. Herudover har han fri adgang til wrap og får foder med lav stivelse.

”At være stævnehest er et stressfuldt job, og jeg synes vi skylder dem at passe på dem,” udtaler Rikke Kjær.

Karolines resultater med Aragon i 2021

* Flere sejre og placeringer i internationale og nationale S klasser
* Sølv til udendørs DM
* Bronze indendørs DM
* Nummer 4 i pony Trophy Grand Prix ved World Cup stævnet i Herning
* Fører Baltic Cup turneringen for kat I
* Ligger pt nummer 3 på DRF’s rangliste i ponyspring

Tildeling af nok grovfoder er en af måderne at forebygge maveproblemer. Foto: Canva Pro

Mavesår rammer mange heste

Mavesår er en af de hyppigste årsager til udfordringer i maveregionen. Mavesår er en samlet betegnelse for slimhinde-beskadigelser i den nederste del af spiserøret, i hele mavens slimhinde og i den første del af tyndtarmens slimhinde.

Symptomer på mavesår

  • Koliksymptomer, der ofte er tilbagevendende
  • Nedsat appetit
  • Vægttab
  • Kronisk diarré
  • Flehmen, dvs. at den krænger over- og underlæbe ud og viser tænder
  • Nedsat præstation
  • Mat hårlag
  • Dårlig ånde og ændret adfærd
Ro i maven med funktionsfoder

Gennem innovativ tilgang, viden og sikkerhed udvikler og forædler R2 Agro funktionel ernæring for professionelle og passionerede hesteejere der sigter efter det optimale – med ro i maven.

Egusin SLH: Øjeblikkelig effekt ved uro i maven. Understøtter fordøjelsen i stressperioder.
Egusin 250: Giver ro i maven. Fremmer sund mave- og tarmfunktion.
Egusin Gastric365: Bevarer ro i maven, vedligeholder og forebygger. Understøtter velfungerende mave- og tarmfunktion.

KILDE:

Mavesår hos heste – Netdyredoktor

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce