Test: Sådan ved du, at det er ved at være tid..

Den gode død. Det er vores ansvar at give vores dyr den bedste død muligt. Nogle gange er vi heldige. Hesten lever et lykkeligt liv indtil den pludselig falder om, fordi den har fået en aneurisme i hjertet. Men denne artikel handler om ikke om dén slags død. Denne artikel handler om det smertefulde valg, man som hesteejer nogle gange er nødt til at træffe på vegne af ens bedste ven. Døden over livet. Hvornår er det er tid til at kaste håndklædet i ringen? Handler det om en lang og gradvis forværring af en kronisk sygdom? Eller måske er det en yngre hest, der er født med en uoprettelig skavank? Det er lige svært hver gang. Men for at gøre valget en smule lettere for dig, har vi lavet en LIVSKVALITETSSKALA, inspireret af det anerkendte amerikanske dyrehospice Journeys Home.

Hvad er en livskvalitetsskala og hvordan kan den bruges?

Skalaen er udviklet af den amerikanske dyrlæge Dr. Katie Hilst, som har speciale i palliativ behandling af dyr. Skalaen kan bruges på alle typer dyr, herunder hunde, katte, heste. Skalaen baserer sig på en række spørgsmål, som hjælper dig til at adressere forskellige aspekter af hestens liv for at vurdere dens samlede livskvalitet.

Nogle gange kan skalaens resultater gøre det klart for hesteejere, at deres dyr stadig har det godt og nyder livet, og derfor stadig har flere gode år i sig endnu. Andre gange kan skalaen gøre det klart for én, at det er ved at være tid. Uanset hvad, så er skalaen et rigtig godt redskab til at få dig til at reflektere over, hvordan din hest går og har det og om der er nogle faktorer, du kan ændre på, for at din hest får det endnu bedre.

Inden du kigger på skalaen, så bør du vide, at der ikke findes nogle regler, som bestemmer at din hest har det dårligt. Det vil altid være en opvejning af det gode overfor det dårlige. Men generelt peger skalaen på, at jo højere en score, jo bedre har hesten det.

  • En score på 21 tyder på at din hest er glad og sund.
  • En score på 7 er en hest, der lider. En lav score på nogle af spørgsmålene kan også være grund nok i sig selv til at overveje aflivning.

Livskvalitetsskalaen

Instruktion: For hvert spørgsmål kan du svare 1, 2 eller 3. Til sidst kan du regne tallene sammen og bruge det til at beslutte, hvordan din hest har det.

Hestens mobilitet og bevægelsesmønster

  1. Din hest har i perioder svært ved støtte på benene, ligger meget ned eller virker tydeligt besværet, når den bevæger sig. Den kan således ikke rides.
  2. Din hest kan bevæge sig, men den får ofte smertestillende medicin. Den kan foretage omkring halvdelen af de aktiviteter, den gjorde før i tiden.
  3. Din hest er fuldt aktiv og nyder alle jeres aktiviteter.

Smertepåvirkninger

  1. Din hest fremstår smertepåvirket. Den fravælger selskab fra de andre på folden og udviser de klassiske tegn på painface. Læs om painface HER.
  2. Din hest får ofte smertestillende medicin, som virker 75% af tiden.
  3. Din hest fremstår overhovedet ikke smertepåvirket.

Usikkerhed om fremtiden

  1. Din har en diagnose (medicinsk tilstand), som er svær at få kontrol over. Du forstår muligvis ikke omfanget af diagnosen, eller den kan skabe pludselige, voldsomme tilbagefald hos hesten.
  2. Din hest har en medicinsk tilstand, som i øjeblikket er stabil og velbehandlet, og du er i stand til at overvåge sygdommen (sammen med din dyrlæge) og foretage justeringer, når det er nødvendigt. Du forstår, hvad du skal se efter, kender behandlingsplanen og ved, hvornår din har brug for dyrlægen.
  3. Din hest er sund og rask. Der er ingen medicinske problemer, så dyrlægen kommer kun på besøg, når det er tid til det årlige rutinemæssige tjek.

Vejrtrækning

  1. Din hest har perioder, hvor den hiver efter vejret, har kraftig strubepibe eller astma, hvor den trækker vejret mere end 16 gange pr. minut. Det kan også være at den har mange perioder, hvor den hoster kraftigt.
  2. Din hest har lejlighedsvise anfald af hoste, vejrtrækningsproblemer eller træningsintolerance. Anfaldene er korte (mindre end 2 minutter), og du får medicin fra din dyrlæge, der kan hjælpe.
  3. Din hest har ikke vejrtrækningsproblemer og fungerer optimalt under fysisk aktivitet.

Hygiejne

  1. Din hest har svært ved at holde sig ren bag i og har det med at ligge pærerne rundt i hele boksen. Det kan også være, at din hests afføring er vandet, ildelugtende eller hård. Pelsen er mat eller den har svært ved at fælde om foråret.
  2. Din hest har i perioder svært ved at holde sig ren bagi, men for det meste er der ikke problemer. Pelsen har tendens til at være mat i vinterhalvåret, hvorimod sommerhalvåret er fint.
  3. Din hest har intet problem med at holde sig ren, og dens afføring har ikke nogen ildelugtende eller tynd/hård konsistens.

Foderindtag

  1. Din hest har svært ved at holde huld uanset hvor meget du fodrer på den. Måske den har tandproblemer eller mangler tænder i munden, og får speciel kost, men alligevel har den svært ved at optage næringen fra grov-, fuld eller tilskudsfoder. Dens tyggetid er meget langsom.
  2. Din hest har brug for særlig kost og tilskud for at holde vægten. Dens tyggetid er langsommere end den har været, og den går til og fra krybben, når den får mad. Den er i stand til at opretholde en nogenlunde vægt.
  3. Din hest har ingen problemer med at spise og indtager glædeligt sit foder. Dens foderstand er helt optimal.

Dig

  1. Du er konstant bekymret for din hest. Du føler dig overvældet og stresset over det stigende behov for pleje, den har brug for. Det er en stor belastning for dig følelsesmæssigt og økonomisk. Du har svært ved at tage på ferie og overlade ansvaret for hesten til en anden mens du er væk.
  2. Du forstår din hests helbredstilstand og er i stand til med en vis indsats at imødekomme dens behov. Du kan have bekymringer, men de er håndterbare.
  3. Du er stort set ikke bekymret for din hests helbredstilstand.

Resultat

Jo højere en score, jo gladere en hest har du. Har din hest scoret 21, er der ingen grund til bekymring. Hvis den derimod kun kan scores til et syv-tal, bør du tage det alvorligt. Hvis du er i tvivl, kan du også spørge din dyrlæge, hvor højt vedkommende vil score din hest.

Vi håber, du med denne skala, kan blive mere klar over, hvordan din hest har det og om det er ved at være tid til at tage afsked.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce