Rytterens hænder: Undgå at tøjlerne glider ud af hænderne

Vil du gerne forhindre dine hænder i at opføre sig uhensigtsmæssigt, når du rider? Vi har samlet en serie bestående af de mest typiske fejl, vi ryttere begår med vores hænder. Målet er at hjælpe dine hænder til at blive bedre til at arbejde med hesten i stedet for imod den. De øvrige artikler handler om at undgå at trække tilbage i tøjlen, om at undgå at vinkle hænderne forkert og om at slippe af med sine urolige hænder.

Undgå at tøjlen glider ud af hænderne

En jævn hånd med en elastisk kontakt er den bedste vej til at få hesten til at arbejde blødt i hænderne på dig og få den til at søge frem og ned til biddet. Desværre kan det være en stor udfordring at få sine hænder til at arbejde uafhængigt af resten af kroppen. Det kan tage flere års træning, og selv topryttere arbejder på at forbedre deres kontakt til hesten, hvad enten de er dressur- eller springryttere.

Annonce

Når tøjlen glider ud af hænderne

Samler du altid dine tøjler op, fordi de glider ud af hænderne på dig? Det kan være et sikkert tegn på, at dine fingre ikke er lukket ordenligt omkring tøjlen. Det er særlig typisk hos ryttere, der rider på en hest, som har tendens til at være lidt doven. Her har rytteren det med at slække lidt på tøjlen for at få hesten til at gå lidt mere frem. Ryttere, der er bange for at holde for meget fast i hesten, er ofte også dem, der rider med lidt for løse tøjler. Dermed mister de kontakten til hestens mund.Det kan både være godt og skidt med den skiftende tøjlelængde – altså når du taber tøjlen og samler den op igen. Det medvirker nemlig til, at din hest ikke har nogle decideret rammer at arbejde i. Så selvom du måske gør det for at være flink ved din hest, så kan det forvirre den mere end gøre den gavn.

Tip: Brug et stykke tape

Prøv at sætte et stykke farvet tape på den del af tøjlen, hvor du helst vil holde. Tapen skal sidde neden under lillefingeren. Dette vil give dig en visuel påmindelse om, hvornår du skal stoppe med at lade tøjlen glide gennem dine hænder. Hvis det ikke virker, så kan du alternativt sætte et stykke tape omkring det sted, hvor din tommelfinger bør være. På den måde har du lettere mulighed for at mærke, når du rammer tapen.

Husk på, at du ikke behøver at sidde og spænde helt vildt med dine fingrer for at have en tilpas fast greb i tøjlen. Tænk blot på at lægge en enkelt finger lidt hårdere mod tøjlen, så den ikke glider, imens hånden slapper af. Det vil som regel være tommel- eller ringefingeren, der er bedst til det.

Én ting ad gangen

Selvfølgelig er vores råd kun ment som en hjælp til at give dig den rigtige følelse, når du rider. Det er helt op til dig og din hest at finde ud af, hvad der virker. Dog skal det nævnes, at jo mere du træner din opstilling med hænderne, jo bedre vil den blive og jo nemmere vil din ridning føles.

Hvis du døjer med andre håndstillingsfejl, så kan du få flere råd inden længe. Dette var nemlig blot nummer to ud af i alt fire artikler, som alle handler om at bruge hænderne korrekt. Vi anbefaler dog, at du fokuserer på én ting ad gangen, så du ikke går i krig med for mange fokuspunkter samtidigt. Oplever du, at dine tøjler glider ud af hænderne på dig, så kan du jo passende lægge ud med de råd, vi har givet dig her.

Annonce

Har du tips eller tricks til at afhjælpe andre håndstillingsfejl, så lad os endelig høre fra dig!

Kilde: FEI.

Artiklen er oprindeligt bragt i december 2018.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce