Rytterens hænder: Undgå at trække tilbage i tøjlen

Vil du gerne forhindre dine hænder i at opføre sig uhensigtsmæssigt, når du rider? Vi har samlet en serie bestående af de mest typiske fejl, vi ryttere begår med vores hænder. Målet er at hjælpe dine hænder til at blive bedre til at arbejde med hesten i stedet for imod den. De øvrige artikler handler om at undgå at tøjlen glider ud af hænderne, om at undgå at vinkle hænderne forkert og om at slippe af med sine urolige hænder.

En jævn hånd med en elastisk kontakt er den bedste vej til at få hesten til at arbejde blødt i hånden på dig og få den til at søge frem og ned til biddet. Desværre kan det være en stor udfordring at få sine hænder til at arbejde uafhængigt af resten af kroppen. Det kan tage flere års træning, og selv topryttere arbejder på at forbedre deres kontakt til hesten, hvad enten de er dressur- eller springryttere. Derfor skal der her handle om at undgå at trække tilbage eller søge for meget støtte i tøjlen.

Annonce

Når du trækker tilbage i tøjlen

At trække tilbage i tøjlen kan ganske simpelt sammenlignes med, når en person trækker tilbage for (på forkert vis) at stoppe en stærk hest, eller når en rytter lidt for ivrigt støtter sig til tøjlen for at holde balancen. Dette giver ikke hesten mulighed for at søge kontakten selv. I stedet holder rytteren – lidt for hårdt – fast i kontakten til hesten.

Mange vil måske tænke, at denne vane “kun” er begrænset til ryttere, der rider på lidt frække, stærke eller varme heste. Det er imidlertid ikke altid tilfældet. Selv om det ofte ses hos dem, der rider en meget stærk eller nedadgående hest – eller hos dem, der blot forventer, at en hest vil være fræk – kan selv meget kompetente ryttere på afslappede og veletablerede heste være skyldige i at “tænke tilbage” med hånden.

Tip: Sæt det i perspektiv og tænk fremad

Din kontakt til hesten skal udelukkende være vejledende. Man kan med fordel sætte det lidt i perspektiv: Tænk på, hvordan du ville holde et barns hånd, hvis I skulle ud i trafikken. Det er kombinationen af blødhed og fasthed. Tænk så på at skubbe en indkøbsvogn. Dine hænder forbliver foran dig, når du går fremad. Hvis du ubevidst trækker baglæns i vognen, når du forsøger at gå rundt i forretningen, bliver det meget svært for dig! Hvis du vil stoppe din vogn, vil du heller ikke umiddelbart trække pludseligt tilbage i vognen. Det ville gå udover dine fødder og/eller overkrop og sandsynligvis ikke stoppe vognen alligevel.

Du kan sikkert godt gætte, hvor vi vil hen med dette. Når du sidder på hesten skal du forestille dig, at hestens hoved og nakke er som vognen. Tænk på, hvordan du altid bare går fremad, imens hænderne hele tiden er fremme foran dig – helt uden at trække tilbage. Det opfordrer hesten til at arbejde bagfra. Måske kan du huske det bedre ved at sige til dig selv, at din hånd og underarm tilhører hesten, ikke dig.

Annonce

Én ting ad gangen

Selvfølgelig er vores råd kun ment som en hjælp til at give dig den rigtig følelse, når du rider. Det er helt op til dig og din hest at finde ud af, hvad der fungerer. Dog skal det nævnes, at jo mere du træner din opstilling med hænderne, jo bedre vil den blive og jo nemmere vil din ridning også ofte føles. Hvis du har flere håndstillingsfejl, så kan du også få råd og vejledning om dem inden længe. Dette var nemlig blot én ud af i alt fire artikler, som alle handler om at bruge hænderne korrekt. Vi anbefaler dog, at du fokuserer på én ting ad gangen, så du ikke går i krig med for mange fokuspunkter samtidigt. Har du en tendens til at hive tilbage i tøjlen, så kan du jo passende lægge ud med de råd, vi har givet dig her.

Har du tips eller tricks til at afhjælpe andre håndstillingsfejl, så lad os endeligt høre fra dig!

Artiklen er oprindelig bragt i december 2018.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce