Vil du gerne forhindre dine hænder i at opføre sig uhensigtsmæssigt, når du rider? Vi har samlet en serie bestående af de mest typiske fejl, vi ryttere begår med vores hænder. Målet er at hjælpe dine hænder til at blive bedre til at arbejde med hesten i stedet for imod den. De øvrige artikler handler om at undgå at trække tilbage i tøjlen, om at undgå at vinkle hænderne forkert og om at undgå at tøjlen glider ud af hænderne.
En jævn hånd med en elastisk kontakt er den bedste vej til at få hesten til at arbejde blødt i hånden på dig og få den til at søge frem og ned til biddet. Desværre kan det være en stor udfordring at få sine hænder til at arbejde uafhængigt af resten af kroppen. Det kan tage flere års træning, og selv topryttere arbejder på at forbedre deres kontakt til hesten, hvad enten de er dressur- eller springryttere.
Urolige hænder skyldes albuerne
Hopper dine hænder op og ned? Det er ret normalt at kæmpe med et par urolige hænder i sin ridning. Ofte kan det skyldes, at rytterens albuer ‘flagrer’ for meget. Du kan teste, om det er dine hænder eller dine albuer, den er gal med, ved at ride frem i trav og nedsidning. Er dine hænder stadig urolig? Også i skridt eller galop? Hvis du opdager, at dine hænder hopper mest op og ned i trav, så er det højst sandsynligt dine albuer, der er synderne – og altså ikke dine hænder. Heldigvis er der hjælp at hente.
Tips: Bløde og tunge albuer
For at få en fornemmelse af, hvor meget dine albuer skal åbne og lukke, kan du trække en gammel næserem gennem de små ringe foran på din sadel. Lav det til en løkke, som du kan holde fast i og bruge i alle gangarter. Hav fokus på dette: Du skal så vidt som muligt opnå en følelse af, at dine albuer absorberer hestens bevægelser. Det kan være det letteste at prøve, imens en anden styrer din hest i en longe. Så kan du som rytter lukke øjnene og skal ikke bekymre dig om, hvor hesten går hen.
I galop må albuernes bevægelse gerne være frem- og tilbagegående. Altså skal din krop følge hestens naturlige bevægelser. I trav føles det mere hoppende at sidde på hesten, og især dér kan det være en fordel at tænke på, at dine albuer skal have tyngde. Hold albuerne tunge og hold dem ind til dine sider. De skal dog ikke blot føles tunge, men også bløde og smidige, særligt i albueledet. Så bliver det langt nemmere at følge hestens bevægelser med hænderne.
Én ting ad gangen
Selvfølgelig er vores råd kun ment som en hjælp til at give dig den rigtig følelse, når du rider. Det er helt op til dig og din hest at finde ud af, hvad der fungerer. Dog skal det nævnes, at jo mere du træner din opstilling med hænderne, jo bedre vil den blive og jo nemmere vil din ridning også ofte føles. Hvis du har flere håndstillingsfejl, så kan du også få råd og vejledning om dem inden længe. Dette var nemlig blot én ud af i alt fire artikler, som alle handler om at bruge hænderne korrekt. Vi anbefaler dog, at du fokuserer på én ting ad gangen, så du ikke går i krig med for mange fokuspunkter samtidigt. Har dine en tendens til at være urolige og derfor hoppe meget op og ned, så kan du jo passende lægge ud med de råd, vi har givet dig her.
Dette var den sidste af i alt fire artikler. Vi håber, at du har kunnet bruge rådene, så du kan rode lidt bod på et håndstillingsproblem, du måske døjer med i din daglige ridning. Om ikke andet er du helt sikkert blevet mere bevidst om, hvordan du bruger dine hænder i en korrekt position, så dine signaler kan indvirke bedst muligt på hesten.