Undersøgelse: Er Pessoa-systemet virkelig godt for hestens ryg?

Jordarbejde, herunder eksempelvis longering, er noget, vi ryttere benytter os af regelmæssigt. Ved at fjerne vægten af sadlen og rytteren, mener mange, at det er et sikkert og biomekanisk træningsværktøj til at træne hestens rygmuskulatur. En engelsk undersøgelse stiller imidlertid spørgsmålstegn ved om træningssystemer, såsom Pessoa-systemet, hvor man anvender reb eller bånd rundt om hestens bagpart, påvirker ryggen mere fordelagtigt end når rytteren rider hesten. Læs med, når vi går i dybden forskningen i Pessoa-metoden.

Sådan gjorde forskerne

For at måle trykket, blev ti heste longeret på en 16-meter cirkel iført et longereringsystem med en gjord spændt om hestens ryg og med et underlag monteret under gjorden. En trykmåtte blev anbragt på rygsøjlen på ryghvirvlerne nr. 10-15.

Data blev indsamlet i både trav og galop på venstre og højre volte, med og uden Pessoa-træningssystemet. Ligeledes filmede forskernes hestenes bevægelser. Til at måle ryggens bevægelse blev hestene udstyret med bevægelsessensorer. Forskellene i tryk og bevægelser i bækkenområdet blev også målt og analyseret. Pessoaen var placeret på linje med skulderen og længden indstillet således at hestens næseryg var i lod, når den stod stille.

Hvad er et Pessoa-træningssystem egentlig?

Et Pessoa-longeringssystem består af 3 reb, som er monteret omkring bagparten og spændes fast øverst på longegjorden. Rebet der skal op over bagparten, skal flugte med hestens bagben omkring hestens lår. Ideen bag systemet er, at det hjælper hesten til at holde overlinjen smidig og rund i vokseperioder ved at gå ind og stimulere hesten til at ‘kippe’ i sit bækken. Derudover bruger mange konkurrenceryttere også systemet til at styrke hesten i svære samlende øvelser og til at holde hesten løs i hals og ryg.

Forskellen med- og uden Pessoa

Der blev generelt ikke fundet nogen signifikante effekter i hestens bevægelsesmønster med Pessoa-systemet. Tværtimod sås en reduktion i hestenes fart, skridtlængde og hovedets vinkel. Bemærkelsesværdigt nok, viste resultaterne at der blev skabt det samme pres, der svarede til når rytteren red hesten i nedsidning. Den samlede kraft, man som rytter, påvirker hestens ryg med i nedsiding er 2 gange kropsvægten. Undersøgelsen påviser også, at systemerne ikke gør noget bemærkelsesværdigt for hestens bevægelsesmønster hvad angår bækkenets aktivitet.

Lumbar fleksion var forskellen

Et område, hvor forskerne rent faktisk så en forskel, var i ryggens løft. Båndet omkring bagbenene var med til at stimulere hesten til at løfte ryggen mere, når den afviklede sine skridt.

Det ser derfor ud til, at Pessoa-systemet kan være gavnlig for genoptræning af heste, der er kommet sig efter rygskader, fordi det tilskynder lumbar fleksion uden samtidig stigning i belastningen af andre legemsstrukturer. Dog skal man være opmærksom på, at hestens hals og nakkemuskulatur samt bækken ikke har samme gavnlige effekter af træningen.

Kilde 1: Effect of a Pessoa training aid on temporal, linear and angular variables of the working trot.

Kilde 2: Eurodressage.com

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce