Undgå hestesygdomme: Sådan holder du bakterier og vira væk

I vinterhalvåret er risikoen for spredning af sygdomme mellem staldens heste forøget. Lige nu gælder det blandt andet hesteherpes, som vi virkelig skal have respekt for, men der findes naturligvis også mange andre bakterie- og virussygdomme, som vi skal passe på. Det er derfor mere end en almindelig god idé at tage sine forholdsregler, når hestene samles i stalden, på ridebanen eller på folden. Corona taget i betragtning er den gode hygiejne også værd at tage til sig; ikke fordi den kan smitte hestene, men fordi – som du helt sikkert allerede er opmærksom på – den kan smitte os hesteejere imellem. Her er Malgré Tout-redaktionens bedste råd til at undgå spredning af bakterier og vira.

Læs også: Top-rytter sanktioneret: Nervemedicin sporet i hestens blod

1. Hav altid vaccinerne i orden

For det første er det altid vigtigt, at du har dine vaccinationer i orden, og at de er foretaget i god tid. Hvis ikke de er i orden, får du ikke lov at komme til start, når stævnesæsonen går i gang. Endnu vigtigere er det dog at påpege, at din hest vil være eksponeret for en række farlige sygdomme, hvis ikke den er vaccineret.

2. Tjek op på staldene

Hvis du vil undgå smittespredning er det vigtigt at bide mærke i, hvordan hestene i stalden står i forhold til hinanden. Stalde hvor hestene kan stå næse mod næse udgør en stor risiko for, at hestene kan smitte hinanden med diverse sygdomme. Hvis det er muligt, kan du spørge, om du kan få en boks, hvor hestene ikke har mulighed for at nå hinanden, eller du kan sætte en form for afspærring eller et boksgardin op.

Annonce

3. Tænk over, hvilke stalde du kommer i

Når man ankommer til et nyt sted med sin hest for eksempelvis at låne faciliteter eller modtage undervisning, bør man passe på med ikke straks at læsse hest og udstyr af traileren. Man ved aldrig, om den stald, man kommer til, rummer en syg hest. Derfor er det en god idé at finde ud af, om der er syge heste, inden man indtager faciliteterne. Det bedste er naturligvis, hvis du spørger ind til det, før du læsser hesten og kører afsted.

Læs også: 10 tips til at holde bakteriespredning nede – del 2

4. …Og så lige lidt grundigere

Hvis du er rigtig nervøs for bakterie og vira, kan du vælge at desinficere boksen. Det kan gøres nemt med en forstøver med et desinficerende middel i. Du kan altid spørge din dyrlæge, hvad han eller hun anbefaler. Uanset hvad du vælger, er det selvfølgelig vigtigt, at du følger brugsanvisningen for produktet.

5. Undgå at dele udstyr

Vær forsigtig med at låne dit udstyr ud til andre. Hvis det er uundgåeligt, så husk at rengøre det ordentligt, inden du selv tager det i brug igen. Du kan også medbringe dine egne foder og vandbaljer, hvis du vil holde bakterie- og virusspredningen nede.

Har du flere gode råd? Vi samler gerne sammen til at forny artiklen med endnu flere vigtige og bakterie- og virabekæmpende tips.

Annonce

Læs også: Dækkenets ABC: De typiske fejl vi laver, når vi køber nyt dækken

Artiklen er oprindelig bragt i maj 2018.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce