Dufours råd til at opnå en stærk og ridelig unghest

Annoncørbetalt artikel

De er uerfarne, de mangler balance, de er muskelfattige og er i det hele taget helt grønne i den disciplin, der handler om at være en god og stærk ridehest. Derfor kræver det en hel del af rytteren, der skal i gang med en ny og ung, firbenet ven. Måske står du med en unghest, so du på sigt har helt særlige drømme og ambitioner med – måske tager du bare det hele lidt, som det kommer. Uanset hvad, så er det godt at have gjort sig nogle tanker om, hvad der er vigtigt, når man skal ud på den rejse, det er at udvikle en ‘youngster’ til en dag at blive en garvet, topdygtig senior.

I samarbejde med Saracen Horse Feeds Danmark giver vi dig her Cathrine Dufours bedste råd til, hvordan du får en stærk og ridelig hest ud af din unge, bedste ven. Til sidst har vi også et godt råd fra Sandie Kjær, der ejer og driver Healthy Horse, os som Saracen Horse Feeds Danmark har et tæt samarbejde med omkring fodring og (genop)træning af unge såvel som skadede heste.

1. Vær tålmodig

Det første, Cathrine Dufour påpeger, er, at man skal være utroligt tålmodig med de unge heste. Det får man ganske enkelt den bedste ridehest ud af i sidste ende.

Man skal være tålmodig på mange punkter, men først og fremmest handler det om at tænke over, at alt er nyt for den unge hest:

“En ung hest ved jo i princippet ikke hvad alt er, så vis og lær hesten tingene lidt ad gangen”.

Cathrine Dufour

Dufour beviser om nogen, at det er muligt at nå langt med sine ungheste, hvis blot man tør tage en dyb indånding, lytte til dem og bevæge sig fremad ét skridt ad gangen.

I mange år så vi hende på ryggen af sin ultimative stjerne, 17-årige Cassidy, men som årene er gået, har vi set hende få stadigt flere firbenede blomster til at springe ud.

Næstefter Cassidy så vi hende på ryggen af den nu 10-årige Bohemian. Og nu er hun også begyndt at snuse til Grand Prix-klasserne sammen med 8-årige Vamos Amigos og er desuden nået til Prix St. George-niveau med 8-årige Hilus.

Læs også: Dufours træningstips – del 1 & 2

2. Giv det rigtige foder

Og så er der foderet. Ifølge Cathrine er det bestemt ikke lige meget, hvad du fylder af ‘brændstof’ på en utrænet hest, der både mangler muskler, overlinje, og måske også huld. Mest af alt handler det om, at der hverken må være for lidt eller for meget brændstof at tage af.

“For mig er det så vigtigt at ramme det rigtige energiniveau. For meget energi skaber problemer, for lidt det samme. Hesten skal have overskud til det arbejde, man byder den.”

Cathrine Dufour

Det er vi sikre på, at mange andre topatleter såvel som fritidsryttere kan nikke genkendende til. Det handler om at finde et foder, som passer lige præcis til det, ens hest skal lave, og det temperament og den fysik, den er født med. Det gælder uanset, om man træner en koldblods-, fuldblods- eller varmblodshest.

Her er vi desuden nødt til at understrege vigtigheden af, at man lytter til sin foderrådgiver og ikke kun til, hvad andre hesteejere har af præferencer. Selvfølgelig kan det være en hjælp at lytte til andres erfaringer – man må bare aldrig sammenligne sin egen hest med andres. De er som bekendt lige så forskellige som os mennesker, og derfor er en foderekspert altid den bedste til at vurdere, hvad den enkelte hest har behov for.

Saracen Show Improver Mix – specielt til ungheste

Ungheste i ridning har brug for energi i deres foder til at opbygge muskler og holde huld. Men for de færreste unge varmblodsheste er det godt med for meget stivelse – så bliver de simpelthen for energiske. Derfor har Saracen lavet et foder – Show Improver Mix – som giver unghesten godt med kalorier i form af fibre, fedt og proteiner, som sikrer en langsom frigivelse af energien. Derved danner Show Improver Mix grundlaget for en kontrolleret vægtforøgelse og muskelopbygning – et foder, som Cathrine Dufour også selv bruger til sine ungheste.

Foderets 3 vigtigste egenskaber

  • Indeholder proteiner af høj kvalitet, hvilket sikrer de bedste byggesten for din unghests muskler og overlinje.
  • Kalorierigt, uden at indeholde havre – bygger på langsomt energigivende fibre og fedt.
  • Tilsat Equi-Jewel, som øger foderets kalorietæthed og gør det ideelt til den tynde heste, der ellers kan have brug for en stor mængde foder.

3. Prioriter foldtiden

Det næste vi kommer til, er der heldigvis meget få hestemennesker, der ikke er helt enige i. En hest – og i særdeleshed en unghest – har brug for masser af tid på folden. Her kan de nemlig både mentalt og fysisk få et frirum, som gør dem klar til træningen.

“Det er super vigtigt for mig, at alle mine heste går på fold, og specielt de unge har brug for at komme ud og afreagere og nyde livet!”

Cathrine Dufour

Men også for de lidt ældre heste er foldtid naturligvis alfa og omega. I Cathrines Instagram-opslag kan du se Cassidy nyde en stund på sin vinterfold.

4. Hav tjek på udstyret

Du ved selv, hvor svært det kan være at koncentrere sig, hvis en sko gnaver eller det klør et sted, hvor du ikke kan nå. Det gælder også for hesten, og især for unge heste, som i forvejen skal koncentrere sig ekstra meget for at lære alt det nye. Derfor er det vigtigt, at hestens udstyr sidder, som det skal, påpeger Cathrine.

“Sadel, hovedtøj og bid skal passe og sidde helt optimalt”, forklarer Cathrine. “Intet må simpelthen genere en unghest, for det forstyrre uddannelsen”.

Cathrine Dufour.

5. Varier træningen

Cathrines sidste råd er, at man aldrig skal være bange for at lave noget andet med sin hest end det, som ens målsætning direkte handler om. Selv er hun bestemt ikke bange for at skippe en dag i ridehuset til fordel for en frisk tur i det fri – og slet ikke hvis det er det, hesten har behov for. Faktisk mener hun, det er noget af det vigtigste for at holde de unge hestes humør oppe. For på den måde er de altid top motiverede, den dag hun virkelig beder dem om at præstere.

“Man skal virkelig variere træningen. Jeg rider max to dages dressur, for så at lege med hesten med bomme, tur eller miljøtræning de andre dage”.

Cathrine Dufour.

Hvor vigtigt det er at lytte til sin hests træningsmæssige behov, kan du blandt andet se i opslaget her, hvor Cathrine indser, at Bohemian har brug for noget andet, end det, hun egentlig havde planlagt – og det fik hun kun en gladere hest ud af.

6. Overvej vandtræning

Sandie Kjær, der til hverdag driver hestewellnesscenteret Healthy Horse og desuden selv bruger Show Improver Mix til sine ungheste, fortæller, at træning i vand virkelig kan være med til at løfte en unghest. Det gælder især, inden den skal have en rytter på ryggen. Dog kan det også være en stor hjælp efterfølgende i træningen.

”Vi har stort succes med at starte ungheste op før tilridning med brug af aquatræning. Hestene får bedre balance og koordination. Desuden får de styrket deres overlinje så de nemmere kan bærer rytter. Vi har fokus på hele bevægeapparatet og tænderne så hesten får den bedste start på livet som ridehest.”

Sandie Kjær, Healthy Horse.

Træning af hesten i vand er særligt godt, fordi det skåner dens led og giver fuld kontrol over dens bevægelser. Samtidigt får det den til at bruge sin ryg mere, end hvis den går på et almindeligt løbebånd. Det skyldes, at vandets overflade får hesten til at løfte benene højere. Den skånsomme og effektive træningsform er nok særligt kendt for at være godt til heste i genoptræning, men er netop også god til ungheste, fordi de ofte mangler styrke og overlinje.

Læs også (annoncørbetalt): Restitutionen er lige så vigtig som træningen selv – her er 3 afgørende faktorer

Gratis foderplan

Saracen Horse Feeds tilbyder dig en helt gratis foderplan. Alt du skal gøre er at udfylde et digitalt ark med oplysninger om din hest, dens aktivitetsniveau, temperament mm., og så får du en tilbagemelding om, hvilket foder folkene bag Saracen vil anbefale, at du giver din hest. Det er selvfølgelig helt uforpligtende.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce