Vælg fiberprodukter med omtanke

A N N O N C Ø R B E T A L T

Af Jordbrugsteknolog Ditte Katrine Oksen – Foderkonsulent Amequ by Dangro

De sidste par år har der været en øget fokus på fibrene i hestens foder. Men ikke kun på kvaliteten af grovfoder såsom wrap og hø – andre typer fibre har også fundet vej til hestens krybbefoder.

Espersette – det nye fiberprodukt

Et nyt fiberprodukt har derfor vundet indpas på det danske marked nemlig esparsette. Esparsette er en bælgplante lige som lucerne, men esparsette har nogle helt særlige egenskaber, som er særdeles værdifulde, når vi taler om hestefodring.

For at klarlægge hvad der gør esparsette til noget særligt, har vi lavet en sammenligning mellem Amequ EspO3 (snittet esparsette tilsat hørfrøolie), Amequ TimO3 (snittet timothe græs tilsat hørfrøolie) og Amequ Topmix Light (snittet lucerne tilsat sojaolie).

Tabellen nedenfor viser, at esparsette indeholder flere foderenheder end timothe græs, men færre end lucerne. Sukkerindholdet i de tre produkter er meget ens, mens EspO3 indeholder lidt mere protein og stivelse. Esparsette har desuden en rigtig høj smagbarhed, og mange heste spiser det på samme måde, som børn spiser slik.

Produkt EspO3 TimO3 Topmix Light Energi 0,58 FE 0,47 FE 0,70 FE Råprotein 12,5 % 8,8 % 11,2 %Stivelse 2,7 % 0,0 % 0,0 %Sukker 4,1 % 3,5 % 4,3 %

Esparsette kan anvendes med præcis de samme formål, som man anvender lucerne og græsprodukter:

 • Øge tyggetid og spytproduktion
 • Understøttelse af tarmmiljø
 • Supplement til grovfoder
 • Erstatning af kornprodukter

Særligt fra esparsette kan man høste flere gode egenskaber:

 • Højt indhold af tanniner, som øger udnyttelsen af protein
 • Skaber et ugunstigt miljø for indvoldsparasitter
 • Højt indhold af essentielle aminosyrer
 • Højt indhold af Betakaroten, vitaminer og sportstoffer
 • Et højt indhold af stoffet Rutin fremmer elasticiteten af blodkar og blodkapillærer

Esparsette kan måske hindre udviklingen af orm

Især esparsettes evne til at nedsætte mængden af orm i hestens fordøjelseskanal er særligt interessant. Tidligere kunne vi købe ormekur til vores heste i håndkøb og dermed give ormekur regelmæssigt, uden reelt at vide om det var nødvendigt. Nu er det ikke længere muligt at give hesten ormekur, medmindre der er konstateret at hesten har orm ved hjælp af en gødningsprøve. Parasitternes evne til at blive resistente overfor de medikamenter som findes i ormekurene gav altså grund til handling. Det giver derfor god mening at se efter alternativer.

Det er de kondenserede tanniner i esparsette, der har påvist, at de kan hindre udviklingen af orm. Det er påvist at tanninerne både kan slå larver ihjel, hindre ægklækning og forhindre larvernes udvikling. I et studie udgivet i februar 2018, er der endda påvist nedsætning i strongyliders udvikling fra æg til larvestadie med op til 82%. Studie resumé

Læs også: Fibertilskud til hesten? Et par råd fra St. Hippolyt

Tanniner er ikke lige så effektive til ormebehandling som de kemiske ormekure, men de kan meget vel mindske brugen af kemisk ormebehandling, og dermed reducere risikoen for resistens. Det er selvfølgelig stadig vigtigt i samråd med sin dyrlæge at få kontrolleret gødningsprøver og følge en kontinuerlig ormestrategi.

Amequ EspO3 indeholder 5-8% kondenserede tanniner i gennemsnit, og esparsette generelt har et indhold mellem 1 og 8%. Det vigtige er, at produktet i produktionen bliver tørret og behandlet skånsomt, så disse tanniner bibeholdes i det færdige produkt. Du finder Amequ EspO3 her: https://dangro.com/produkt/espo3/

Amequ TimO3 som også kan ses i tabellen egner sig især til de nøjsomme racer, der generelt ikke får ret meget krybbefoder. Har man f.eks. et blandet hestehold, hvor nogle skal have mere i krybben end andre, kan TimO3 være med til at øge krybbevolumen hos den nøjsomme hest, så den ikke føler sig snydt, mens de andre heste spiser. TimO3 består af ren timothegræs, som har et meget lavt indhold af sukker, foderenheder og protein samt lidt hørfrøolie. Tyggetiden er høj, og vi oplever en tendens til, at hesten tygger længere tid på TimO3 end på lucerneprodukter. Du kan læse mere om Amequ TimO3 her https://dangro.com/produkt/timo3/

Har man derimod en hest, som godt kunne bruge lidt ekstra på sidebenene, er et fiberprodukt som Amequ GrassO3 at foretrække. Dette produkt består af fintsnittet hø tilsat hørfrøolie, og det har en meget blød struktur. Her får man et moderat proteinindhold på 10,5% og et for hø, højt kalorieindhold på 0,62 FE. Dette gør dette fiberprodukt særligt velegnet til konkurrenceheste, plage og ungheste, samt seniorhesten der har problemer med at holde huld. Amequ GrassO3 kan man læse mere om her https://dangro.com/produkt/grasso3/

Hvorfor mere tyggetid i krybben?

Man kan spørge sig selv, hvorfor det er nødvendigt med en høj tyggetid i krybbefoderet, når hesten måske har masser af grovfoder til rådighed i løbet af døgnet.

Selvom hesten eventuelt får dækket sit behov for fordøjelige fibre via sit grovfoder eller græs, kan det give god mening af øge tyggetiden på dens krybbefoder. Især hvis krybbefoderet er pelleteret.

En øget tyggetid af krybbefoderet vil give hesten en større spytdannelse, som er med til at udligne en forhøjet pH-værdi i hestens mavesæk og dermed beskytte masesækkens slimhinde. Spyttet er også med til at starte nedbrydningen af næringsstofferne i hestens foder. Det danner slim, der virker som glidemiddel for foderet i hestens spiserør, og når hesten tygger mere på foderet, bliver indholdet fordelt i mindre partikler, som er lettere for hesten at nedbryde og optage senere i dens fordøjelseskanal.

Kilder:

 • Current Research on the Petential of Bioactive Legumes for small Nutrition and Sustainability, af Irene Mueller-Harvey
 • Scientists Test Equine Small Strongyle Control Method, af Casey Basay
 • Studie resumé https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28535838
Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce