Vidste du, at din trense kan give din hest krom-allergi?

Annoncørbetalt artikel
Montar logo

Når du køber nyt udstyr til din hest, overvejer du så, hvordan det er fremstillet og hvad det kan have af betydning for din hest? Hvad hvis vi fortæller dig, at noget så simpelt som måden, læder er behandlet på, potentielt kan have konsekvenser for din hest i form af krom-allergi og hudirritationer?

Normalt går de fleste hesteejere op i, at deres heste går med grimer, trenser, sadler og andet udstyr, som er behageligt for dem. Udstyret skal være lavet af materialer, som er bløde, og pasformen skal være god.

Knap så mange af os tænker over, hvordan læderet, som udstyret er lavet af, er blevet behandlet. Det kan lyde nørdet og langhåret, men ikke desto mindre er det relevant at se på, for det kan have nogle afgørende konsekvenser for både vores heste og for miljøet.

Læs også: Vil du være en bæredygtig rytter?

Bæredygtighed – også i hesteverdenen

Bæredygtighed er blevet et normalt brugt ord i vores dagligdag, og det breder sig stille og roligt til hesteverdenen også. Når vi i dag taler om miljømæssig bæredygtighed, handler det kort fortalt om at passe på jorden, så den ikke tager skade af den måde, vi lever på. Det vil sige at skabe de bedst mulige betingelser for mennesker, dyr og miljø – både nu og i fremtiden.

Det er i stigende grad muligt at vælge bæredygtige produkter til vores heste. Foto: Montar.

Vi får som forbrugere i højere grad øjnene op for, at det er godt at undgå for meget kemi i vores hverdag, og mange af os vil gerne kunne give vores heste de samme muligheder.

Heldigvis er flere og flere producenter begyndt at tænke bæredygtighed ind i deres produktioner. Det betyder, at vi som hesteejere får mulighed for at købe produkter til vores heste, som har fokus på at passe på naturen, men som også er så naturlige som muligt.

Et af de områder, hvor nogle producenter tænker bæredygtighed ind, er i produktionen af læder. Et materiale, som netop bruges i mange hesteprodukter.

Den kemiske vs den økologiske garvning

Før læder kan blive brugt, skal det igennem en såkaldt garvningsproces (en proces, som bearbejder og stabiliserer råt skind, så det kan bruges til at lave produkter af). Basalt set findes der to måder at garve læder på: Den kemiske og den økologiske.

Den mest almindelige måde at garve læder på er den kemiske, hvor bliver skindet sat i blød i saltsyre, hvorefter det garves med krom-salte. Disse salte kan være allergifremkaldende og kan give kronisk kontaktallergi. Denne garvingsmetode er meget billig, men indeholder mange skadelige kemikalier, der fastholdes i det færdige produkt, men som også udledes i naturen.  

Når du køber en trense med økologisk garvet læder, passer du både på din hest og naturen. Foto: Montar.

Den anden måde er ved hjælp af naturlige enzymer, som renser og blødgør læderet. Den økologiske garvingsprocess er baseret på planter. Her der tilsat olie og udtræk/saft af bark, planter, grene, rødder og frø. Garvning med planter er yderst dybdegående og helt op til 80% af garvesyren optages i skindet. Det der er i overskud efter processen, er 100% biologisk nedbrydeligt.

Krom kan garve læder på få dage, mens den vegetabilske garvning er flere uger eller måneder om det. Kun 10% af verdens produktion af læder er økologisk garvet.

Det skal du være opmærksom på

Krom-allergi kan forårsages af alle typer læderprodukter, som man er i hudkontakt med. Der er fastsat en grænse for indholdet af krom i lædervarer, som kan komme i kontakt med huden. Begrænsningen gælder også varer, der indeholder læderdele, som kan komme i kontakt med huden. 

Lædervarer, der kommer i kontakt med huden, må ikke markedsføres, hvis de indeholder krom(VI) i koncentrationer på eller over 3 mg/kg (0,0003 vægtprocent) af den samlede tørvægt af læderet. 

Ifølge oplysninger fra Miljøministeriets hjemmeside bør man begrænse hudkontakten med krom, da det kan medføre allergiske reaktioner hos de, der allerede er allergiske over for krom samt nye tilfælde af sensibilisering. Sensibilisering betyder, at der sker en aktivering af immunsystemet og  at immunsystemet er i stand til at genkende og reagere på det specifikke stof ved re-eksponering.

Læs også | annoncørbetalt : 5 ting, du skal være opmærksom på, når du køber ridebukser.

Trenser med fokus på bæredygtighed, komfort og lang levetid

Montars lancerede i december 2018 en læderkollektion baseret på en økologisk fremstilling af læder. Kollektionen har fokus på komfort, men også i høj grad på de fordele, som økologisk garvet læder tilbyder – herunder holdbarhed, bløde materialer og den lækre patina, som læderet får med tiden.

Brun hest fra Montar
Montars trenser er blandt andet 100 % bionedbrydelige, plantebaseret, økologisk og modvirker, at din hest får krom-allergi Foto: Montar.

Hvis du har en sensitiv hest der ikke bryder sig om sin trense, som virker irriteret omkring hovedet under ridning eller hvis du bare gerne vil beskytte din hest mod mulige allergiske reaktioner, kunne det være oplagt at prøve en blød anatomisk trense uden kemikalier.

Trensekollektionen fra Montar tilbyder noget for enhver smag, men fælles for alle trenserne er, at de er utrolig bløde og af høj kvalitet. Især modellerne Monarch og Lyon er populære, og så kan du købe næsten alle dele separat, så du selv kan sammensætte din trense.

Adam Olesen Sparlund er ambassadør for Montar. Han rider med Monarch trensen. Foto: Montar.
Ambassadør Adam Olesen Sparlund om Monarch trensen
“Da jeg først fik Monarch trensen, var jeg skeptisk ved at skifte trense, fordi den så anderledes ud end en almindelig trense. Jeg er dog meget positiv overrasket! Jeg bruger den dagligt, på flere heste, blandt andet brugte jeg den på min top hest, Unicorn’s Love Me Tender, da vi vandt bronze til DM i sommer. 

Jeg kan rigtig godt lide udformningen i trensen, den ligger godt på alle hestene, der er god frihed ved biddet, uden at du mister støtten som næsebåndet kan give dig. 

Jeg er specielt stor fan af nakkestykket. Den er udformet så hesten har mindst mulig pres i nakken, og den kan spændes ud og ind, så den kan tilpasses den enkelte hest. Jeg har klart kunne mærke forskel på hestene, fra de almindelige nakkestykker til dette!” 

Du kan se alle trenserne på Montars hjemmeside.

Kilder: BestLeather.org, Astma-Allergi Danmark og leathersustainability.com

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce