Voltigering ved VM: Hård konkurrence men mulighed for danske medaljer

Så er ventetiden officielt ved at være ovre, og VM stater officielt i morgen! En af de første discipliner der skal konkurreres i er voltigering. I denne artikel tager vi fat på voltigeringsdisciplinen, hvor det danske landshold skal repræsentere de røde og hvide farver. Når der skal konkurreres i voltigering ved VM bliver det fyldt med spænding, smuk akrobatik og forhåbentlig nogle danske medaljer. Vi glæder os!

Læs også: DR viser de VM-klasser, hvor danske ekvipager deltager

Annonce

Voltigering

Voltigering er en nichedisciplin inden for hestesport, men den er utrolig publikumsvenlig, fordi selv ikke-ryttere kan se, hvor smuk en sport det er. Man kan næsten mærke det, når musik, øvelser og hestens bevægelser går op i en større enhed og bliver til en smuk koreografi. Voltigering er gymnastik på hesteryg og på dette niveau hård elitesport. Det kræver smidighed, styrke, balance og musikalitet at få en rutine til at se legende let ud, når der står tre voltigører på en galopperende hest.

Hvordan vurderes voltigering ved VM?

Voltigørerne skal gennemgå de obligatoriske øvelser, som kan sidestilles med at ride en Grand Prix i dressur. De skal vise seks øvelser, der gør deres præstation direkte sammenlignelig.

I de frie programmer – både tekniske og kür – er det vigtigt at bruge “hele hesten”. Det vil sige, at der skal vises øvelser, hvor voltigøren både er på hestens hals, rører jorden, drejer frem og tilbage, har hovedet nedad og bruger hestens ryg. Øvelserne skal hele tiden hænge sammen og være både dynamiske og statiske. I den tekniske kür skal voltigørerne vise fem forudbestemte øvelser, de tekniske øvelser, som de selv skal indarbejde i et frit program. Der skal dog være smukke overgange eller sekvenser mellem øvelserne, som skal passe til musikken.

Det danske hold ved FEI Vaulting World Championships for Seniors I Budapest. Foto: FEI/Lukasz Kowalski

I kür har atleterne helt frie tøjler og kan gøre, hvad de vil for at vise deres allerbedste sider og styrker. Øvelserne har forskellige sværhedsgrader, som der gives point for, og pointene bliver givet for både teknisk og kunstnerisk kvalitet.

Læs også: Flotte danske placeringer ved EM og VM i voltigering

Medaljer på vej?

Med en guldmedalje og fem medaljer af sølv og bronze har Danmark stolte traditioner ved verdensmesterskaberne i voltigering. Den seneste medalje blev vundet sidste år, da det i Nations Team konkurrencen blev til dansk bronze. Sammen med to fjerdepladser sidste år til henholdsvis Sheena Bendixen i den individuelle konkurrence for kvinder og den danske gruppe (BIS) fra Billund, kunne der meget vel være flere medaljer i luften på hjemmebanen i år.

I voltigering ved VM uddeles der fem sæt medaljer, hvor Danmark er repræsenteret i fire af konkurrencerne, og håbet om medaljer ses især hos kvindernes individuelle konkurrence, Nations Team-konkurrencen og gruppernes konkurrence.

Hård konkurrence og højt niveau

De største medaljeforventninger i Boxen hviler på skulderne af 29-årige Sheena Bendixen sammen med hesten Ramstein og longefører Lasse Kristensen, der også fungerer som Sheena’s træner.

Træner og longefører Lasse Kristensen sætter ord på forventningerne: ”Vores målsætning for deltagelsen ved VM på dansk grund har været at gøre alt, hvad vi kunne, for at være optimalt forberedt til at præstere i Boxen, og den målsætning er opfyldt. Det er umuligt at sige, om det giver en medalje, for niveauet blandt kvinderne er ekstremt højt og konkurrencen er ekstremt hård. Hvis alt flasker sig, så både Sheena, hesten og jeg leverer vores ypperste, så er en medalje også en mulighed, for der er sket klare forbedringer siden sidste år.”

Det danske hold, som vandt bronzemedaljer ved FEI Vaulting World Championships for Seniors I Budapest. Foto: FEI/Lukasz Kowalski

De danske voltigører

De voltigører, der repræsenterer Danmark ved VM i Herning er:

Individuelle kvinder:
Sheena Bendixen / Ramstein, longefører Lasse Kristensen
Nanna Trab Christensen / Boston, longefører Pia Sørensen
Iben Dines Pedersen / Tophøjs Geleto Lieto, longefører Hanne Haagen Hansen

Gruppevoltigering:
BIS (Billund Sportsrideklub) / Turbo af Kloster, longefører Maria Louise Rasmussen

Pas de Deux:
Freja Linde & Maria Thinggaard Sørensen / Qiun af Østerholm, longefører Nanna Klinge

Vi ønsker alle voltigører rigtig meget held og lykke, og vi glæder os til at følge med!

Læs også: Bohemian eller Vamos Amigos? Nu er det endelige dressurhold til VM besluttet

Læs også: EOR i finalen til EM for hold i Voltigering

Kilder

Dans Ride Forbund: (Pressemeddelelse) Medajleduft i Boxen ved VM i ridesport

Herning2022: Vaulting with athletes flying in the air

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce