Welsh: En stor hest i en lille krop – allroundponyen med personlighed

En welsh er en blanding af en ædel ganger og en gedigen familiepony. På én gang er den både børnevenlig og har en stor personlighed. Desuden er den robust, men samtidigt ædel, og så kan den sagtens finde egne veje, hvis ikke den bliver opdraget korrekt. På mange måder kan den minde om en stor hest i en lille hests krop, men den er nu også helt sin egen. Her får du historien om og de særlige kendetegn hos racen.

Annonce

Fra de walisiske bjerge til konkurrencebanerne

De wallisiske ponyer, som findes i flere størrelser og typer, kommer fra bjergene i Wales, hvor de som forskellige racer blev registreret i 1901. De walisisk fødte ponyer blev dengang krydset med racerne araber, fuldblod og muligvis også hackney. De er godkendt i alle farver, men må dog ikke være broget. I Danmark findes der omkring 3000 registrerede welsh-ponyer.

I dag bliver racen især brugt til ridning og kørsel – begge dele ofte med konkurrence for øje og på alle niveauer. De kan både gå fin dressur, har stort talent for at springe og er i det hele taget gode allroundponyer. De er især populære på grund af deres store bevægelser sideløbende med deres gode temperament og hårdførhed. De ofte høje benløft menes racen at have fra hackney-ponyen, som du kan se herunder.

På de første to billeder fra Instagram ses hackney-ponyer, som siges at have været med til at give welsh-ponyen en del af sine flotte benbevægelser.

Annonce

Tænd og sluk-genet

Noget af det særlige ved en welsh er, at den kan tændes i sit temperament, men at der også forholdvis let kan skrues ned for det igen. Vi kan kalde for det efterspurgte tænd og sluk-gen. Den rutinerede rytter vil få en pony, som egner sig til det meste, og som er ærlig og reel at ride. Du får med andre ord, hvad du putter i den, når det kommer til træning og opdragelse.

Stor personlighed

Man skal dog ikke tage fejl af den wallisiske ponys ofte rolige sind. Den kan nemt gå egne veje, hvis den får lov til det, og derfor kræver den, at dens rytter, kusk eller ejer sætter sig i respekt. Vinder man imidlertid hestens tillid, kan man være sikker på, at man aldrig finder mere ukompliceret og ligetil en hest.

Læs også: Mød fuldblodsaraberen – den alsidige skønhed

Annonce

Sec. A, B, C & D – hvad betyder det?

Racen inddeles i forskellige sektioner (sec.), der hver definerer hvilken størrelse og type af racen, ponyen hører under. De kaldes sec. A, sec. B, sec. C og sec. D, men har også andre kaldenavne. Grundlæggende kan man sige, at sec. A er en mere araberlignende og tændt ponytype en sec. D – og de to øvrige typer ligger derimellem. Derudover kan man tale om en welsh partbred (WBPR), som er en krydsning med mindst 12,5 % blod fra en welsh. Herunder kan du få et overblik over, hvad der kendetegner de fem forskellige typer.

Sec. A: Welsh mountain-pony

En welsh mountain er den mindste type welsh-pony og bør ikke overstige 122 cm i stang. Den er forholdsvis fint bygget og kan minde lidt om en araber, der dog er langt mere robust bygget. Ponyen kan klare mange typer klima og er derfor også ideel at have for en dansk familie. Som børnepony kan den være fin, når der er en hjælpende hånd ved siden af. En sec. A kan nemlig være en smule temperamentsfuld og er ekstremt intelligent. Af samme årsag kan den hurtigt gå egne veje, hvis det bliver muligt for den. Kan den respektere og har den tillid til sin rytter, bliver den en fantastisk allroundpony.

welsh mountain pony
Den lille og fine sec. A er, hvad nogen måske vil kalde for en rigtig Barbie-hest. Foto: Arkiv.

Sec. B: Welsh pony

Typen sec. B er større end welsh mountain-ponyen. Den blev i sin tid brugt til at bjergbonden kunne komme igennem det barske bjergområde, når han skulle vogte vilde ponyer eller måske sine får. Den er derfor ekstremt hårdfør og har en god balance samt det velkendte gode temperament, hvilket gør den til en god ridehest, der dog fortsat kan gå egne veje, hvis ikke den opdrages og rides korrekt. Den bør ikke blive højere end 137 cm i stang.

Welsh pony
En sec. B er ædel men med robuste lemmer. Foto: Arkiv.

Læs også: Den venlige og intelligente knabstupper – en vaskeægte kvalitetsridehest

Sec. C: Welsh pony af cob-type

En welsh pony sec. C kan ligesom sec. B blive op til 137 cm i stang, men minder mere om cob-typen (sec. D). Den er altså en blanding af en welsh pony og en welsh cob. De kan rides af både børn og voksne på grund af deres ædle men stærke krop. Der er ikke meget, en sec. C – ligesom sine artsfæller – ikke kan bruges til. Dressur, spring og kørsel er som regel der, hvor den brillerer allermest.

Welsh pony cob-type
En sec. C. er en blanding af welsh pony og welsh cob. Foto: Arkiv.

Sec. D: Welsh cob

En welsh cob beskrives til tider som det bedste ride- og køredyr, der findes. Den er avlet med henblik på at være modig, medgørlig og udholdende. Samtidigt er den hårdfør og har smukke bevægelser ligesom de øvrige welsh-typer. Den er mere kraftig og har ofte lidt mere hovskæg og kan minde om en krydsning mellem en araber og en belgier. Med sin solide og samtidigt ædle fysik er welsh cob en fremragende konkurrencepony inden for stort set alle discipliner, og den har fået enorm succes inden for kørsel. Efterspørgslen på sec. D er ofte så stor, at udbuddet i store dele af verden langt fra er tilstrækkeligt. Denne type bør blive over 137 cm i stang.

Welsh cob
En sec. D er en smule kraftigere end de øvrige welsh-typer. Hesten på billeder er ydermere lidt godt i stand. Foto: Arkiv.

WBPR: Welsh partbred

På grund af welsh-ponyens gode sind, energi og dejlige bevægelser, krydses den ofte med andre racer. Blandingerne har blandt andet opnået store resultater inden for dressur på verdensplan. Da en WBPR kun skal være minimum 12,5 % welsh, må de i modsætning til de øvrige welsh-ponyer gerne være brogede. Læs mere om WBPR og de øvrige typer.

Læs også: Irish cob: Den flerfarvede, trofaste og alsidige familiehest

Annonce

Kilder

Welsh Pony & Cob Avlen i Danmark: Sektionerne (u.å)
Adlais Welsh Cobs: Welsh Cob (2020)
Wikipedia: Welsh Pony and Cob (2021)

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce