4 typer smerte, kun hestemennesker forstår

“Av, for *#@!” Livet som rytter og hesteejer er langt fra smertefrit, og selvom noget af det måske hører til bagatelafdelingen i forhold til, hvilke ulykker ridesporten også kan forårsage, så vil vi her fremhæve fire typer smerte, som bestemt ikke må undervurderes. Som hestemenneske kender du dem helt sikkert – og dine ikke-hestevenner har til gengæld meget svært ved at forstå, at det virkelig kan være så slemt. Men de skulle bare vide.

Annonce

Læs også: 10 ting kun hestemennesker forstår

1. 500 kg og en metalsko over lilletåen

Forestil dig at tabe vægten af et kæmpe klædeskab fyldt med mursten ned over din stakkels lilletå, selvfølgelig med hjørnet først. – Og så i øvrigt få én til at vride det godt frem og tilbage inden vedkommende løfter det væk igen efter, hvad der føles som 5 meget lange minutter snarere end de 5 sekunder, det hele egentlig har varet. Ja, faktisk gør det bare endnu mere ondt i minutterne bagefter, hvor du ikke kan gøre andet end at praktisere heftige vejrtrækningsøvelser ind til pletterne for dine øjne begynder at fortage sig, og derefter kan du tjekke om din lilletå stadig er biologisk forbundet til resten af foden. Det skal du sige til din ikke-hesteven, for at få ham eller hende til at forstå det.

For omtrent sådan føles det, når din hest kommer til at jokke dig over tåen med sine metalbeklædte og knivskarpe – og meget klodsede! – hove. Og selvfølgelig skal hele herligheden lige drejes en halv omgang rundt og have en hvilepause, inden det går op for hesten, at “Når, er det dig, jeg kan mærke…?” og den atter løfter kalorius fra din stakkels tå.

Smerte er noget de fleste ryttere oplever. F.eks. hvis de bliver trådt på tæerne.
Findes der mon en lilletå på en hestemenneske, som ikke har frygtet dette syn eller endnu værre taget konsekvensen af det? Foto: Arkiv.

Læs også: Født ind i en hestefamilie eller ej? Hvad er forskellen?

2. Gnavesåret i knæbøjningen

Ja, det er bare et gnavesår… Men Gud, hvor er det også det mest smertefulde af slagsen! Særligt fordi det næsten er umuligt at få det til at gå væk, når det først er kommet. Du kan jo ligesom ikke vente på, at det skal hele og undlade at ride i 7-8 dage, vel? Konklusionen må være, at de fleste ryttere har prøvet at ride rundt med et gnavesår i knæbøjningen minimum en uge ad gangen – og selvfølgelig trodset smerter til både undervisning og konkurrencer. Har vi ret?

Vi foreslår, at du foretæller dine ikke-hestevenner, at det er lidt ligesom at gnide salt i et åbent sår engang om dagen. Så har de ligesom dét at forholde sig til…

Smerte ved gnavesår, når man rider.
Gnavesår eller ej – hesten skal rides på trods af smerter! Kender du det? Foto: Arkiv.

3. Ikke én, men mange vabler på fingrene

“Har du fået en vabel? Vent lige. Jeg har… 1, 2, 3, 4, 5!”

Din ikke-hesteven hjælper dig med at muge boks(e) og beklager sig over at have fået en vabel på fingeren som følge af det hårde arbejde med greben. Imens kan du prale af dine 5-6 små vabelnaboer på dine ellers så fine fingre. Stolt fortæller du, at de stammer fra noget så forskelligt som mugning, strigling, og fra den dag, du skulle læsse din hest og den besluttede sig for at rive nylontræktorvet ud igennem dine hænder. Av tænker du, men smiler selvfølgelig bare. For det er nu engang en del af gamet.

Annonce

Læs også: Det gør din hest altid, når du har travlt

4. En rigtig hestehale i øjet

Her taler vi selvfølgelig ikke om din egen eller din venindes hestehale. Nej, det er ikke, som når én af drengene i din folkeskole brokkede sig over, at du svingede lokkerne lige lovligt meget, og de fik din hestehale i øjnene under ta’ fat-legene i idræt. Nej, her taler vi om rigtige hestehår; hår der er så kraftige, at de før i tiden blev brugt til violiner, og som bliver pisket lige ind i dine øje med 200 km/t.

Det værste er næsten, at det udelukkende sker fordi, der er en flue, som flyver forvildet rundt og generer din hest. Resultatet er et sæt røde øjne og tårer langs kinderne resten af dagen til dig. Og sig ikke, at du ikke har overvejet et smut forbi lægen efter sådan en tur. For man kan virkelig have svært ved at overbevise sig selv om, at der ikke er sket noget alvorligt, når hestehår og hornhinde på den måde kolliderer. Husk at passe på derude!

En hestehale kan gøre ondt at få i øjnene.
Et menneskeøjes værste fjende i stalden… En rigtig hestehale gør virkelig ondt at få i øjnene, skulle vi hestemennesker hilse at sige. Foto: Arkiv.

Har du flere typer smerter, der skal med på listen? Så skriv dem i en kommentar på vores Facebook.

Læs også: 5 betagende digte om det at have hest

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce