6 ting der viser, hvor knyttet du er til din hest 

Ny forskning viser nøglen til et godt partnerskab. Tilknytningen mellem mennesker og dyr har mange fysiske, sociale og psykiske fordele. Nu har forskere i Storbritannien udviklet en metode, der kan evaluere det bånd som vi mennesker har udviklet med vores heste. 

Tilknytning er den grad, hvorpå hesteejere føler sig tæt forbundet med deres dyr, og det kan påvirkes af mange faktorer. Det fortæller Stephanie Evans fra Hartpury universitetet i England. Forholdet mellem hest og rytter er nøglen til et godt partnerskab. For mange mennesker betyder deres kæledyr langt mere for dem, end blot et dyr de ejer. Ifølge Stephanie Evans, så ser kæledyrsejere i høj grad deres dyr, heriblandt også heste, som et familiemedlem, og dyr kan være med til at fremme en positiv udvikling hos børn. Faktisk har kæledyr vist sig at spille en menneskelignende rolle igennem hele ejernes levetid, mener hun. 

Annonce

Læs også: Skift tilstand og bliv bedre til at kommunikere med din hest

For at få en bedre forståelse af tilknytning som mennesker får ved at interagere med heste, har forskere nu iværksat en undersøgelse blandt mere end 3000 hesteejere. De håber, at dette kan hjælpe med at afdække de psykologiske fordele vi får af at interagere med heste. Desuden håber forskerne på, at det på sigt kan give os et indblik i, hvordan tilknytning påvirker hestens ydeevne og velfærd. Stephanie Evans præsenterede disse oplysninger på 2022 International Society for Equitation Science (ISES) konferencen, der blev afholdt 9.-12. august i Hartpury. 

Betingelser for tilknytning

Uanset, om det er mennesker eller dyr, så forekommer tilknytning mellem to individer når følgende betingelser er opfyldt: 

  • Forholdet skal tjene som en sikker base, hvor parterne kan finde trøst og beskyttelse.
  • Begge skal udvise nærhed, de trives bedst ved at være fysisk tæt på hinanden. 
  • Balancen mellem trang til udforskning og behov for tryghed og nærhed er helt central for kvaliteten af relationen.

Tidligere forskning har udviklet forskellige målestoksforhold for at kunne bestemme graden af tilknytning mellem mennesker og kæledyr. Disse undersøgelser har oftest været rettet mod katte og hunde, og de har medtaget egenskaber, der ikke gør sig gældende for heste. Det er nok de færreste hesteejere, der deler seng med deres hest, og derfor er der brug for en specielt udviklet model til heste, fortæller Stephanie Evans.  

Evans og hendes medforskere (Richard Corrigan, ph.d., fra University of Cumbria; David Marlin, ph.d., fra AnimalWeb og Jane Williams, ph.d., MSc, PGCertLTHE, CertEd, VN, fra Hartpury Universitetet) gennemgik syv forskellige spørgeskemaer, som på nuværende tidspunkt bliver brugt til at måle tilknytningen mellem mennesker og dyr. De fandt frem til, at man kunne tilpasse spørgsmålene på forskellig vis, så det bedre beskrev forholdet mellem heste og mennesker. Derefter tilføjede de ting, der var unikke for hesteejere – det gælder især de økonomiske investeringer, og al den tid man bruger sammen med hestene – noget som ikke så ofte gælder for forholdet til katte, hunde eller andre mennesker. 

Deres endelige spørgeskema indeholdt 25 spørgsmål, som deltagerne kunne besvare på en skala fra “meget enig” til “meget uenig”. Mere end 3.600 hesteejere i Storbritannien deltog i undersøgelsen. 

Baseret på svarene bestemte forskerne de seks vigtigste faktorer, der skulle til for at evaluere båndet mellem mennesker og heste: 

De seks vigtigste faktorer
  • En følelse af venskab: man opnår tillid, kærlighed og motivation fra forholdet med hesten, og det læner sig op ad tilknytningsteorien om en sikker base.   
  • En følelse af personligt velvære. Ved at være sammen med hesten får vi en fornemmelse af fysisk og psykisk velvære, og glæden ved at være sammen med hesten.   
  • Et niveau af afhængighed af hesten. Er du som ejer i stand til at skilles fra hesten, og potentielt, hvor meget sorg og stress ville det forårsage?  
  • En følelse af status relateret til ejerskab af hesten. Hvor langt er du villig til at gå for din hest, set ud fra hvilken status du tildeler hesten? 
  • En opfattelse af personlig vækst gennem interaktioner med hesten. 
  • Personlige/økonomiske ofre. Hvor meget vil du ofre, personligt og økonomisk for at eje din hest? 

Resultatet af undersøgelsen viste, at det nye værktøj, som blev kaldt ”Human-Equine Attachment Scale” (HEAS), er et “sammenhængende og psykologisk robust mål for tilknytningen mellem mennesker og heste, fortalte Stephanie Evans.  

“Denne undersøgelse har hjulpet os til at udvikle og validere en skala, der er i stand til at vise den tilknytning, som ejerne danner til deres heste. Den kan bruges som basis for yderligere forskning om fordelene ved tilknytningen, og til at forbedre båndet mellem heste og mennesker i fremtiden,” tilføjede hun. 

Læs også: Studie påpeger: Heste forstår ikke dine ord – de forstår dit toneleje

Jane Williams, der er forskningsleder, lektor, og medforfatter på rapporten er enig. “Vi føler, at udviklingen af HEAS er et tiltrængt første skridt. Det er et værktøj, der kan bruges til at vurdere det forhold, mennesker har til deres heste. Denne viden kan give et indblik i hvad et positivt partnerskab består af. Det kan hjælpe med at forstå, hvordan hesteejerne kan træffe henholdsvis gode og dårlige beslutninger, som i sidste ende kan påvirke heste og menneskers velbefindende, fortæller Jane Williams.  

“Vores næste skridt er at bruge HEAS-værktøjet på tværs af forskellige discipliner og ryttergrupperinger, for at evaluere deres forhold til deres heste. Det kan være med til at opbygge en videnskabeligt dokumenteret database, samt etablere hvilke af de vigtigste egenskaber, som bør fremhæves, for at sikre de sociale og følelsesmæssige bånd mellem heste og mennesker, slutter Jane Williams.   

Kilder

Stephanie Evans, International Society for Equitation Science (ISES) konferencen (9.-12. august 2022 i Hartpury, Storbritannien).

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce