Annonce

“Jeg vil hellere undvære juleaften end Hubertusjagten”

Omkring 120 år. Så længe har Hubertusjagten eksisteret kun aflyst under 2. Verdenskrig og i år 2020 på grund af corona. Jagten er ikke bare en dag i det fri med sin hest og et par spring. Nej det er en begivenhed, der er spækket af traditioner, smukke heste, sus i maven, kongeligt besøg, gallamiddag og meget mere. I år vil der være stille i Dyrehaven til november, for Hubertusjagten kan ikke gennemføres – selvfølgelig til kæmpe skuffelse for alle de involverede.

Den triste nyhed

“Jeg synes simpelthen, det er så ærgerligt, det er jo højdepunktet hvert år,” siger Ylva Winsborg, der skulle have stillet til start til dette års Hubertusjagt. Hun har været en del af feltet de sidste seks år og må nu acceptere, at det ikke bliver en realitet i år.

Hun og de andre rytter fik bragt “nyheden” om afysningen i weekenden, og May-Britt Kattrup, der selv er rytter og presseansvarlig for Hubertusjagten, fortæller, at hun synes, det var vigtig, at rytteren fik beskeden før hele pressedanmark.

“Rytterne er utrolig skuffede, det er klart. Det er en kæmpe begivenhed, som de har glædet sig til i lang tid. Derfor synes vi også, at det var mest rimeligt, at de fik beskeden først, at der desværre ikke bliver en Hubertusjagt i år,” siger May-Britt Kattrup.

120 års tradition aflyst grundet Coronavirus

Hubertusjagten er som sagt en traditionsrig begivenhed specielt på grund af de mange forventninger centreret omkring magasindammen. Der er mellem 25.000 og 45.000 tilskuere, der står og hepper på rytterne og måske med en lille snert af forhåbning om, at bare en enkel må i vandet. Publikum er ofte “stamgæster”, der har de samme rutiner på dagen med faste ståsteder og morgenmad, og hvad de ellers har tilført eventet af traditioner. Men i år er det ikke en verdenskrig, der trækker stikket for jagten. Det er Coronavirus, som har været en fast del af vores hverdag siden marts. Med det stigende antal smittede ser det ikke som en mulighed at gennemføre jagten:

“Enten afholder man Hubertusjagt med alt, hvad det indebærer, eller også gør man ikke. Det er ikke realistisk med en mellemvej,” siger den presseansvarlige.

Værre end at aflyse sin egen fødselsdag eller juleaften

Ylva Winsborg må som så mange andre ryttere undvære suset i maven, når hun og resten af feltet springer over de i alt 32 spring, der er på jagtruten. Der er heller ingen tvivl om, at Hubertusjagten betyder utrolig meget for Ylva.

Ylva Winsborg rider her sin hest Dionysos til daglig kaldt Dino – som er svensk varmblod og egen avl. Foto: Moments By Christina.

Jeg ville seriøst hellere have, at min egen fødselsdag eller juleaften blev aflyst end Hubertusjagten. Det er bare så trist.

Ylva Winsborg

For en jagtrytter er deltagelsen i Hubertusjagten tydeligt det aller ypperste, man kan opnå. Ikke blot fordi det er en fed ridetur på hesten i smukke omgivelser, men også på grund af hele atmosfæren.

“Der er bare en ganske særlig stemning, specielt fordi der er så meget publikum. Der er altså ikke noget federe, end når tilskuerne hepper på én og råber “kom så Ylva, hvor ser det godt ud.””

Ylva Winsborg har ikke helt bestemt sig for, hvad hun skal lave i stedet for på dagen, men højst sandsynligt bliver det noget hygge med veninderne.

“Jeg tror bare, vi skal drikke noget rødvin og se på gamle billeder af jagterne. Sådan noget i den stil, for vi er jo alle sammen så kede af, at det er blevet aflyst,” siger rytteren.

Ikke forsvarligt at afholde jagten

Selvom både ryttere og tilskuere alle er skuffede, så er der stor forståelse for, at Hubertusjagten i år er aflyst.

“Vi har tænkt alle mulige løsninger igennem for at kunne gennemføre det, men det kan simpelthen ikke lade sig gøre,” siger May-Britt Kattrup.

Et af de mange spring til Hubertusjagten Foto: Bent Ursin

Der er forsøgt med flere forskellige ideer til, hvordan jagten kunne blive en realitet. Blandt andet har der været snak, om man skulle indføre siddepladser til publikum for at holde styr på antal af forsamlede. Det er dog ikke en mulighed, da det dels er en offentlig grund jagten bliver afholdt på, og dels at det vil bryde med mange menneskers traditioner. De fleste tilskuere har været på pladsen i mange år i træk og har helt faste rutiner og ståsteder – det er en uoverkommelig opgave for ikke at sige ekstrem tidskrævende at skulle flytte rundt på folk hele tiden, fortæller May-Britt Kattrup.

Der har også været oppe at vende, om man skulle brede begivenheden ud over hele dagen, så rytterne blev sendt afsted i hold af eksempelvis 30 ad gangen. Ligeledes har der været talt, om der skulle tilføres ekstra afspærringer og meget meget mere, men altsammen har vist sig at være alt for omfattende. Derfor er beslutningen nu taget og på trods af de triste omstændigheder, så glæder May-Britt Kattrup sig alligevel til at se ryttere og publikum til næste år.

Ny kvalifikation til næste år

Hubertusjagten bliver afholdt igen den 7. november 2021. Selvom rytterne har kvalificeret sig til dette års jagt, vil denne dog ikke kunne genbruges til næste år. I løbet af 2021 skal rytterne derfor igen i gang med at ride jagter, hvis de ønsker at være med til næste års Hubertusjagt.

Hvis du vil læse mere om Hubertusjagten og aflysningen, så besøg deres hjemmeside.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce