DRF om hesteherpes: “Alle heste, der kommer hjem fra udlandet, skal i 28 dages karantæne”

Den seneste uges beretninger om den frygtede hesteherpes har for alvor fået danske hesteejere til at bekymre sig. For hvad sker der egentlig herhjemme, når de danske heste og ryttere i Europa på et tidspunkt kommer hjem igen? Vi har taget en snak med elitechef i Dansk Ride Forbund Kimmi Nielsen. Hun forsikrer om, at der er en tæt dialog med rytterne om de krav, der stilles til karantæne af deres heste, når de kommer retur til Danmark. 

Læs også: Hesteherpes og corona: DRF fraråder, at man tager til stævner i udlandet.

Alt er lukket ned i Valencia

Den frygtelige situation i Valencia i Spanien vidner om, hvor galt det kan gå. Her har hesteejer Kirsten Rie Truelsen fortalt til DR om sit værste mareridt. Hun er afsted med i alt ni heste, hvor flere er syge, og en er død af sygdommen. Der er ingen tvivl om, at situationen er ekstremt alvorlig, og derfor bliver der heller ikke taget nogen chancer. Det betyder blandt andet, at alt er fuldstændig lukket ned. Ingen heste eller mennesker må forlade stævnepladsen for at undgå yderligere smittespredning. 

Annonce

Ingen kommer hjem, uden at hestene er erklæret raske 

FEI har lige meldt ud i en pressemeddelelse, at kommende stævner bliver aflyst grundet udbrud af EHV-1 også kaldet hesteherpes. Alligevel har forbundet besluttet, at de stævner, der allerede er i gang i Europa, får lov til at fortsætte i mindre klynger. Ingen nye ryttere får adgang til stævnepladserne eller mulighed for at stille til start. Når rytterne efterhånden bliver færdige med deres klasser, skal de af gode grunde også hjem igen. Her er det et krav, at alle heste skal være erklæret raske, før de kan forlade områderne.   

Når hestene ankommer til Danmark 

Her på redaktionen har vi modtaget flere henvendelser fra ryttere, der bekymrer sig om, hvad der kommer til at ske, når ryttere og heste på et tidspunkt kommer tilbage til Danmark. Her er der ifølge Kimmi Nielsen lavet store tiltag for at holde fuldstændig styr på situationen.  

Ingen får lov til at rejse hjem, hvis ikke hesten er rask. Når rytterne og hestene ankommer til Danmark, skal hestene være i karantæne i 28 dage.

Elitechef hos Dansk Ride Forbund, Kimmi Nielsen.

Med karantæne menes der, at hestene skal være på en separat matrikel, og at der to gange om dagen i alle 28 dage skal føres logbog med notater omkring hestenes temperatur.

Såfremt man beslutter at placere sin hest i en stald med andre opstaldere, som ikke har været i udlandet, så er hele matriklen i karantæne i 28 dage. Alle heste skal uden undtagelse være i isolation fra omverdenen.  

“Flere af de ryttere, vi har talt med, har besluttet at have deres hest på en helt separat matrikel i de 28 dage,” siger Kimmi Nielsen. 

Hesteherpes
Hesteherpes forårsager blandt andet lammelser hos hesten. Foto: Arkiv

Det generelle arbejde med de hjemvendte heste fortsætter som hidtil. Man må altså gerne ride, nusse og passe dem som man plejer, og de må selvfølgelig også gerne være på fold. Alt sammen med udgangspunkt i at de ikke har kontakt til andre heste.  

“Er man ejer til en hest i karantæne, skal man være opmærksom på at overholde de generelle karantæneregler. Har man været i en stald, der er i isolation, skal man så vidt muligt undgå at køre ud til andre heste. Hvis man bliver nødt til det alligevel, skal man vaske fingre grundigt og skifte tøj inden ankomst til stalden,” siger elitechefen.

Annonce

Dansk Ride Forbund afholder fortsat stævner  

Stævnesæsonen er så småt ved at starte op igen efter en langtrukken nedlukning. Dansk Ride Forbund har besluttet at fortsætte med de planlagte stævner, der vel og mærke kan lade sig gøre ud fra de nuværende corona-restriktioner.  

Vi holder selvfølgelig øje med, at ingen af de heste, der er i karantæne, stiller til start ved et stævne. Men det giver også lidt sig selv, at man naturligvis ikke må deltage ved et stævne, når man er i karantæne

Elitechef hos Dansk Ride Forbund, Kimmi Nielsen.
Om hesteherpes

Smitte med hesteherpes EHV-1 kan føre til alvorlige luftvejsinfektioner. Derudover kan virus føre til feber og neurologiske symptomer som for eksempel lammelse. Smitten er luftbåren og kan forekomme både ved direkte og indirekte kontakt. Det anbefales, at stalde med udbrud af EHV-1 opretholder minimum 21 dages karantæne fra sidste hest er raskmeldt. Dog har Dansk Ride Forbund udvidet dette til 28 dage.

Læs også: OPDATERING: Hesteherpes på Sjælland er den farlige type 1

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce