De mest værdsatte løbesko og helt afgjort også de hurtigste sko ved de Olympiske Lege 2016 findes ikke på atletikbanerne eller ved langdistanceløbene. Det er nemlig skoene på de eneste firbenede atleter ved legene – hestene.
Hvad enten hesteskoen har det åbne stykke op for at holde på heldet (Europa) eller det åbne stykke ned, så uheld ikke kan bundfælde sig (Asien), betyder hesteskoen overalt i verden held og lykke. Og de hårdest arbejdende skomagere i Rio er holdet af britiske og brasilianske beslagsmede, der arbejder døgnet rundt for at holde de firbenede atleter velskoede på det olympiske hestecenter i Deodoro.
Ligesom deres menneskelige modstykke kan de firbenede atleter vælge mellem håndlavede eller fabriksfremstillede sko, men de olympiske heste i Rio har oftest skræddersyede og specialsmedede sko til at hjælpe dem med at præstere på højeste niveau.
Der er mange forskellige former for sko: flade sko, koniske/tilspidsede sko, hjerteformede ringsko, der omkranser hele hoven og sko med pigge. Nogle fås endda med gel eller silikone som stødpude.
Der er dog ikke snørebånd til disse atleter. Skoene af enten jern eller aluminium bliver sømmet på.
For at opnå den optimale pasform bliver skoen opvarmet til rødglødende 800 grader, før den hamres til korrekt form på ambolten. Når temperaturen falder, presses skoen på hoven og når formen er perfekt, stikkes skoen i en spand vand, så den afkøles. Derefter bliver skoen sømmet på hoven, der svarer til en 10 mm tyk tånegl. Hoven er som vores negle ikke følsom. En skoning svarer til en pedicure og skotilpasning i samme pakke.
Der er også en sko, som limes på. Der bruges en særlig lim, som størkner på to minutter. Det kræver derfor både hurtigt og nøjagtigt arbejde og er et meget specialiseret job. En af de heste, der blev skoet på denne måde af det olympiske smedehold, vandt guld.
Endelig er der det tilsyneladende dekorative udstyr, som faktisk spiller en vigtig rolle, såsom de kobberbelagte antimikrobielle søm, der sættes i hestens hov.
Præcis som for langdistanceløbere og fodboldspillerne er mordax i skoene eneste mulighed, når det gælder om at stå fast. For heste er der rigtig mange at vælge mellem med forskellig længde og facon alt efter underlagets beskaffenhed.
”Valg af mordax er næsten lige så vigtigt som valg af dæk til Formel 1,” fortæller holdlederen for beslagsmedene i Rio 2016, Jim Blurton.
Jim Blurton er 57 år og tidligere verdensmester og tredje generations beslagsmed fra Wales leder det fem mand store britiske hold, der også inkluderer Jims højre hånd Ben Benson på 36 år, der er anden generations beslagsmed. Ben Benson bliver holdleder ved de Paraolympiske Lege i næste måned. De arbejdede begge ved de Olympiske Lege i London 2012 sammen med smedemester Emma Cornish på 41 år. Resten af det britiske hold udgøres af Ed Dailly på 26 år, Craig D`Arcy på 48 år samt Dean Bland på 45 år.
Kilde: FEI