De mest berømte heste i den danske ridesports historie – hvem mangler?

Der er heste, som sætter et helt særligt aftryk i hestefolket. Heste, som en hel nation – hvis da ikke hele verden – vil huske for deres enestående præstationer. I deres storhedstid var disse heste på alles læber og blev allemandseje. Vi har fundet seks heste, som frem til 90’erne var nogle af de mest berømte og betydningsfulde. Din opgave er at hjælpe os med at finde ud af, hvilke der ellers fortjener at komme med på listen.

Læs også: Springningens forandring: Hvordan er disciplinen i dag, og hvordan var den engang?

1920: Malgré Tout

Ja, den er god nok. Malgré Tout var navnet på den hest, Kong Christian 10 red på, da vi i Danmark under Genforeningen i 1920 kunne fejre, at vi havde fået en del af Sønderjylland tilbage. Malgré Tout var en hvid vallak, som efter sigende var så hvid, at man mistænkte, den var blevet kalket hvid. Mange mener dog, at det ikke var tilfældet. Hesten måtte to år efter aflives på grund af en sygdom i benet. To af dens hove er blevet forsølvet, hvoraf den ene blev givet til Christian 10. Læs mere om hesten Malgré Tout.

Her kan du se en video et af Christian 10 og hans hest Malgré Tout ride over den nye grænse på sin hvide hest. Videoen er bragt på Det Danske Kongehus’ Instagram-profil.

1924: Metoo

Om MeToo-bevægelsen er opkaldt efter denne hest tror vi næppe. Men faktum er, at hesten Metoo var den første danske hest til at vinde OL-sølv. Det gjorde den med rytteren Kaptajn Frode Kirkebjerg i 1924 i Paris. Disciplinen var military, og dengang var det kun militære mænd, der kunne få lov at ride det, da det blev anset for en militærdisciplin.

1936: Jason

Vender vi tilbage til Christian 10, kan vi også nævne hesten Jason. Kongen udlånte ham i 1936 til kaptajnløjtnant Hans Lunding. Han skulle starte military på den under OL i Berlin. Dengang fik også andre end blot militærmænd lov til at deltage i legene. Dog var det fortsat kun mænd af høj rang – og slet ikke kvinder – som kunne være med. Lunding og Jason vandt individuel bronze, hvilket endnu engang var en stor sejr for dansk militarysport.

1952-1956: Jubilee

Redet af den polioramte rytter Lis Hartel formåede dressurhesten Jubilee at hive to OL-sølvmedaljer med sig hjem i sin tid som tophest. Det skete i 1952 i Helsingfors og fire år efter i 1956 i Stockholm. Derudover vandt Jubilee sammen med Hartel seks Danmarksmesterskaber og de blev uofficielle verdensmestre i 1954 (fordi det officielle verdensmesterskab først fandt sted i 1966).

1975-1980: Tarok

Tarok var – og er stadig – den mest vindende travhest i Danmark nogensinde. Af den årsag blev den kaldt Dannebrog på fire ben. I alt vandt han 67 % af sine løb – 111 ud af 165 – og kørte 2,8 milioner kroner ind. Han vandt Dansk Trav Derby i 1976, og EM i 1977. Mest betydningsfuldt af alt bragte han travsporten bredt ud blandt danskerne. Tarok døde akut i 1981, kun 9 år gammel, som følge af en livsfarlig tarmvirus. Han ligger begravet på gården, hvor han boede sammen med sine ejere, familien Laursen.

Læs også: Perlens hjemkomst til Danmark

1983-1986: Marzog

I 1999 blev dressurhesten Marzog af FEI kåret som århundredets bedste dressurhest. Og det var med god grund. I 80’erne var Marzog nemlig dressursportens helt store stjerne og hele Danmarks hest, idet han vandt EM, VM, World Cup og fik OL-sølv på bare tre år. Rytteren, Anne Grethe Törnblad (tidligere Jensen), måtte sige farvel til sin øjesten i 1991, da Marzog døde af hjertestop derhjemme som 18-årig.

Hvem skal ellers på listen?

Også i mere moderne tider har der været heste med stor betydning for den danske ride- og hestesports historie. En af dem var Matiné, den smukke hvide hoppe, som startede en kometkarriere under Andreas Helgstrand. Matiné gjorde både hende og Andreas til absolutte verdensstjerner med sin stærke piaff og passage, der betog utallige hestefans verden over. Desværre blev en skade en stopper for hendes videre karriere, og selvom der blev prøvet i flere år, lykkedes det aldrig at få Matiné tilbage i sporten igen. Planerne om et comeback blev opgivet, og Matinét blev besluttet at sætte hende i fol i foråret, men desværre nåede det aldrig så vidt. I 2010 blev Matiné aflivet efter at have brækket benet på folden, og en æra er dermed forbi.

Der er mange heste, der har gjort en stor indflydelse på den danske ridesport og hesteverden, og Matiné er bestemt en af dem. Hvilke andre heste mener du fortjener at komme på listen over de mest betydningsfulde i den danske ridesports historie? Lad os høre dit bud i kommentarsporet.

Kilder

Københavns Universitet: Malgré Tout – historien om hesten og hoven
Wikipedia: Jason (hest) / Tarok (hest) / Marzog
Dansk Ride Forbund: Dansk Ride Forbund 100 år (2017)

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce