Springningens forandring: Hvordan er disciplinen i dag, og hvordan var den engang?

Engang var ridesporten bare en anden – eller hvad? Kan du huske dengang, hvor ridehjelmen sad løst på hovedet uden en hagerem? Eller at det engang var helt normalt at ride med bandager på en springbane? Eller for den sags skyld helt uden nogen former for benbeskyttelse?

Annonce

Med et smil på læben kan man vist hurtigt konkludere, at ridestilen såvel som tilgangen til hestens og rytterens behov for udstyr var mere enkel før i tiden end den er nu. Om måden at ride på har ændret sig kan nok diskuteres. Rytternes teknik i dag har måske nok udviklet sig i takt med de erfaringer, man har gjort sig inden for ridesporten. Men rytternes ‘gå på’-mod og hestenes temperament er tydeligvis det samme. Se med herunder – så kan du jo selv vurdere og måske få et lille grin med på vejen.

1920’erne: Terrænspring i Tyskland

Lad os starte i 1920’erne. Her var det tilsyneladende ikke helt ualmindeligt at give sin hest et dask med pisken bagi på vej henover et spring. Den ridestil ser man heldigvis sjældent i dag. Ikke desto mindre er det sjovt at se, hvordan forhindringerne stort set er magen til dem, man bruger inden for terræn- og jagtridning i dag.

1930’erne: Dublin Horse Show i Irland

I denne video fra år 1939 er det bemærkelsesværdigt, at man rider med hat fremfor hjelm, og at udstyret i det hele taget er på et minimum i forhold til i dag. Selvom videoen er optaget i sort-hvid og det derfor kan være lidt svært at se, så prøv at lægge mærke til, hvor lidt både ryttere og heste er iført.

1960’erne: Ridebanespring i Storbritannien

Vi kan også se tilbage på 1960’erne, hvor hverken underlag eller benbeskyttelse syntes at være synderligt moderne. Martingal og lammeskind på næsebåndet blev dog flittigt brugt. Det er også værd at bide mærke i hestene. Mange af dem er en del tungere end de springheste, man ser i dag.

1970’erne: Horse of The Year Show i Storbritannien

Du skal hellere ikke snydes for en underholdende jump off fra år 1977, hvor en kæk rytter tillader sig at blande sig hos dommerne. Mon det kunne ske i moderne tid? Når det kommer til udstyret, så har hesten her fået et par forbensgamacher på, men bid og næsbånd er unægteligt noget mere simpelt end man ofte ser det i dag.

1990’erne: Jump off i USA

Her kan du nyde et gensyn fra 1990’erne, hvor du tydeligt kan se den manglende hagerem på ridehjelmene. Ser man desuden på stigbøjlerne, så ligner de mere noget, der hører til på en dressurbane end på en springbane. Sikkerheden var vist ikke tilnærmelsesvis prioriteret på samme måde, som den er i dag – og heldigvis har det ændret sig.

2000’erne: De Olympiske Lege i Athen

Selvfølgelig skal vi også se tilbage på 00’erne. Her er det et ridt fra OL i Athen i 2004. Der er alligevel sket lidt, hvis man sammenligner det med i dag, synes du ikke? Hesten ligner dem, vi kender, men prøv engang at tage et blik på rytterens hjelm.

Hvis du ikke kan se denne video, så klik her.

Der findes masser af nostalgivækkende videoer af denne slags rundt omkring på nettet – særligt på YouTube. Vi har blot fundet et lille udpluk til dig. Er du blevet nysgerrig, så er det altså bare om at søge videre.

Læs også: Dressurens forandring: Hvordan er disciplinen i dag, og hvordan var den engang?

Annonce
Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce