Dressurens forandring: Sådan er den i dag, og sådan var den engang

Engang var ridesporten bare en anden – eller hvad? Kan du huske dengang, hvor det gjaldt om at lave rosenknopperne så små og opretstående som muligt? Eller at det engang var ganske normalt slet ikke at flette hestens man? Med et smil på læben kan man vist hurtigt konkludere, at ridestilen såvel som tilgangen til hestens og rytterens behov for udstyr var mere enkel før i tiden end den er nu. Se med herunder – så kan du jo selv vurdere og måske få et lille grin med på vejen.

Annonce

Læs også: “Dengang og nu – Dressursporten gennem tiden”

1940’erne: Den spanske rideskole

Den klassiske dressurs fader, den spanske rideskole, ligner stort set sig selv. Man skulle næsten ikke tro, at videoen er optaget helt tilbage i 1946, men det er den. Hvis man vel at mærke ser bort fra videoens ringe kvalitet og de letposede ridebusker, så kunne det næsten ligne noget fra de spanske rideskole i dag.

1950’erne: Hæren i Storbritannien

Her er en video af, hvordan hæren i Hampshire i Storbritannien i 1950 trænede hestene til at blive klar til krigsførelse. Og ja, det er lidt snyd, for de rider bestemt ikke kun dressur. Naturforhindringer, ringe af ild og en rytter, der flyver rundt på ryggen var bare noget af det, den enkelte hest skulle vænne sig til som en del af den britiske hær.

1960’erne: OL i Tokyo

I videoen her ses den mere moderne form for dressur. Her er det fra dressurkonkurrencen ved OL i Tokyo i 1964. Man kan vist roligt sige, at stilen i dag i forhold til beklædning og udstyr har ændret sig siden dengang. Bemærkelsesværdigt er det også, hvor korte bøjler, rytteren tilsyneladende rider med.

1970’erne: OL i München

I 1972 var der OL i München. I videoen ses det tydeligt, hvordan stilen var dengang: uden swarowski-sten og anden glitter, bittesmå rosenknopper i hestens man – i øvrigt bundet op med hvid tape – og med den klassiske dressurhat i stedet for en ridehjelm. Da videoen ikke kan indlejres, har vi taget et screenshot, som du kan klikke på og et nyt vindue med videoen vil dukke op. Du kan også se den ved at klikke her.

OL i 1972
Klik på billedet for at se videoen.

1980’erne: Anne Grethe Jensen og Marzog under World Cup-finalen i Holland

Her er det danske Anne Grethe Jensen og Marzog til World Cup-finalen i Holland i 1986. Stilen minder om den, vi kender – og dog. Også her ser vi de bittesmå, strittende rosenknopper og den hvide tape, de er sat op med. I dag laves roseknopper større og lægges ofte ned langs den ene side af halsen – og tapen er man gået helt væk fra. Det er også bemærkelsesværdigt, hvor tung en dressurhest Marzog er sammenlignet med dem, vi ser på dressurbanerne på det niveau i dag.

1990’erne: Kyra Kyrklund til World Cup-finale i Frankrig

Kyra Kyrlund fra Finland er én af dressurkunstens allerstørste profiler. Her ses hun med hesten Matador til World Cup-finalen som de sammen vandt (spol frem til 1:30). Når det kommer til stil, så er der ingen tvivl om, at Kyra har været med til at sætte rammerne for den dressurmode, det florerer i dag.

Der findes masser af nostalgivækkende videoer af denne slags rundt omkring på nettet – særligt på YouTube. Vi har blot fundet et lille udpluk til dig. Er du blevet nysgerrig, så er det bare om at søge videre.

2010’erne: Cathrine Dufour og Cassidy i Göteborg

I 2010’erne er der ingen tvivl om, at det er Cathrine Dufour og Attergaards Cassidy, der har stjålet alle dressurelskeres hjerter herhjemme. Under World Cup i Göteborg i 2018 scorede de 88 % og satte verdensrekord med fuld plade i en øvelse med hele fem 10-taller. Senere har ekvipagen atter sat en personlig rekord med en score på 89,5 % i 2019.

Læs også: Springningens forandring: Hvordan er disciplinen i dag, og hvordan var den engang?

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce