Få styr på hestens temperament under rytter – del 2

I denne artikelserie sætter vi fokus på håndteringen af den temperamentsfulde hest i den daglige træning. I første del kan du læse om, hvordan hesten gøres mere opmærksom på sin rytter, blandt andet ved hjælp af halve parader. I denne anden del fortæller vi, hvordan du kan styre hestens temperament ved at få den til at slappe mere af.

Få hesten til at slappe af

En anspændt hest er ofte også en livlig hest. Kan du få hesten til at slappe mere af, vil du derfor også opleve en mere kontrolleret ridetur. Første skridt er, at du som rytter slapper af. Tag for eksempel en dyb indånding og forsøg at spænde af i kroppen – så er du klar til at lære hesten det samme.

Bomme

Én mulighed er at lægge bomme ud. Dem kan I bruge i både skridt, trav og galop (husk selvfølgelig at tilpasse afstanden), men sørg for at lægge stille og roligt ud, så du ikke tænder hesten. Ved at lade din hest gå over bomme, tvinger du den til at fokusere på noget bestemt. I de fleste tilfælde kan en hest ikke koncentrere sig om at slå rumpen i vejret eller løbe lidt fra sin rytter, når den også skal koncentrere sig om, hvor den går.

Vil du trave over bommene, så kan det være en god idé at insistere på, at hesten skridter hele vejen hen til dem. Først når I er lige foran den første bom, kan du lede den gå frem i trav. Vil du galoppere over, kan du på samme måde lade hesten trave hen til bommene og først springe an, når I er lige foran. Henover bommene skal hesten desuden have lov til selv at bestemme tempoet og at strække sig frem og ned, for kun på den måde kan den slappe af. Derfor er det vigtigt at du gør tøjlerne lidt længere og roligt samler dem op igen, så snart I er kommet over.

Længere tøjler

Du kan også med fordel ride med længere tøjler, selvom du ikke rider over bomme. Er du bange for, at hesten vil løbe, er det dog en god idé at lægge ud med bomtræningen. Når du giver hesten en anelse længere tøjler, giver du den mulighed for at strække sig og dermed slappe af i sine led og løsne op i sine muskler.
Det handler ikke om at slippe tøjlerne eller lade dem hænge helt løst. Du skal stadig have kontakt til hestens mund, men blot give den mulighed for at søge dybere ned og løfte ryggen. Først da vil den have mulighed for at slappe rigtigt af.

Parade

En parade kan også være et nyttigt værktøj til at forplante ro i en ilter hest. Ligesom med den halve parade, som vi nævnte i den første artikel, kan også den ”hele” parade hjælpe til at lede hestens opmærksomhed over på sin rytter.
Det er særligt nyttigt, hvis man har en hest, der kan finde på at tage biddet eller stikke af. Vær dog opmærksom på, at hvis hesten bukker af ren og skær glæde, er det sjældent løsningen at stoppe den op. Tværtimod bør man som oftest ride den frem for at få den ud af det. En parade vil kun gøre den endnu mere hidsig.
Prøv så vidt muligt at bruge paraden forebyggende. Ved at lave gentagende hele parader – og halve, for den sags skyld – lærer du hesten, at den skal vente på dig og dermed slappe af.

Artiklen er et udtryk for Malgré Tout-redaktionens egne erfaringer.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce