Den gule superstjerne – Første fjordhest til Baltic Cup nogensinde

Fjordhestene er for alvor begyndt at være i høj kurs. Populariteten omkring den stærke pony er ikke til at tage fejl af og med god grund. Dinna Mouritzen fortæller om sit arbejde som formand for Fjordhesten Danmark, og du får lov til at møde et fantastisk makkerpar Anne-Kathrine Hjorthøj og ponyen Laustfin Skellerød FJHS-758, som både var inviteret til Hingstekåring i Herning i 2020, har været med til World Cup og er den første fjordhest nogensinde, der har deltaget ved springstævnet Baltic Cup.

Det første møde med Hingstekåringen

Det giver et sug i maven, den store arena, duften af savsmuld og den velkendte lyd fra tribunen af folk der vandrer op og ned ad metalstilladset for at finde sine pladser. Det røde tæppe bliver trukket fra, og nu er det afsted ind på springbanen for den først ekvipage. Spotlyset gør det næsten umuligt at se publikum, men der er ingen tvivl – de er der. 

Annonce

LÆS OGSÅ: Fjordhesten: Når det hele bare er lidt bedre i gult

Derfor blev det Laustfin

Alle øjne er rettet på Anne-Kathrine Hjorthøj og Laustfin. Ikke bare i Herning, men også fra verden udenfor. De har opnået noget ganske særligt, faktisk noget ingen andre har. Udover at være udtaget blandt 30 ponyer og inviteret til Herning i år 2020, lykkedes det dem også at kvalificere sig til Baltic Cup. Ikke noget vanvittigt ekstraordinært i sig selv, for der er mange ryttere med. Nej, det helt særlige er, at Laustfin ikke er som de andre klassiske sportsponyer, han er nemlig en fjordhest. Den første i historien, der har gjort det, alle troede var umuligt – at en koldblodshest kunnen nå hele vejen til tops. Ja, selv rytteren Anne-Kathrine Hjorthøj var skeptisk i starten, men det var kun, indtil hun sad på Laustfin for første gang.

“I de første mange år af min ponytid, var jeg ejer af sportsponyer og havde stor glæde af dem. Men da jeg sad på Laustfin første gang, var jeg ikke i tvivl om, at det skulle være ham.”

Som sagt så gjort. Stutteri Hjorthøj købte Laustfin, og det blev starten på et fantastisk partner- og venskab. 

De lave stole slipper aldrig Herning – heldigvis

Tilbage i Herning er der to ryttere foran Anne-Kathrine. Hun klapper Laustfin på halsen, fortæller ham, at det nok skal gå godt. Det ved hun, for han gør altid sit bedste – også i de nye omgivelser, som hingstekåringen jo er. Der er meget larm i de store arenaer, det er de forbistrede tribuner, som altid har været i metal, og de lave plasticstole, hvor ryglænene alle dage har været for korte. Uanset hvordan man vender og drejer sig i stolen, lykkes det aldrig at sidde til en hel klasse uden ømhed. Men det hører sig til – både larmen, de lave ryglæn og duften af nyharvet bane. 

Laustfin rykker utålmodigt i tøjlen – ikke sådan på en irriterende måde mere for at sige, “kom nu, det må da snart være os.” Anne-Kathrine smiler, stryger ham på halsen. Hun ved, han er klar, helt og aldeles klar til at vise Herning, at de gule også kan! 

Foto: Animal Print

Opvokset med fjordheste

Det er ikke helt tilfældigt, at det lige blev en fjordhest, dengang tilbage i 2017, da Anne-Kathrine kastede sin kærlighed på Laustfin. Fjordheste har været en del af hendes liv altid. “Jeg er vokset op med den skønne race, og mit hjerte banker for at vise, at Fjordhesten i dag er en mere moderne type, der langt hen ad vejen kan være med i sporten på lige fod med sportsponyerne.”

Det er nemlig hele formålet med racen, når man spørger formand for Fjordhesten Danmark Dinna Mouritzen. Racen skal være “kæk med et udtryksfuldt hoved og en harmonisk krop,” som hun beskriver det. Men samtidig skal man ikke være i tvivl om, at man har med en fjordhest at gøre.

Foreningsarbejdet fylder meget, når det handler om fjordheste. Formanden kan fortælle om stigende interesse for racen, da mange har fået øjnene op for, at den både er alsidighed, trofast og ikke mindst har et dejlige temperament, fortæller Dinna Mouritz og fortsætter. “I foreningen forsøger vi at få flere mennesker til at få øjnene op for, at fjordhesten sagtens kan bevæge sig og samtidig være harmoniske med godt racepræg. Det har vi blandt andet gjort ved at bruge nogle anerkendte dommere fra hesteverdenen ved vores championater og ikke mindst vist fjordhesten fra sin bedste side ved store stævner.”

Også for Anne-Kathrine har avlsarbejdet fyldt meget. Hendes forældre har avlet fjordheste i mange år, og derfor var de også meget opsat på, at få Anne-Kathrine til at se muligheden ved at ride stævner på en gul pony. “Når man er født og opvokset med fjordheste og hele sit liv har været med til skuer og kåringer med en så dejlig hesterace, så er det svært ikke at blive smittet med en kærlighed til racen”, afslutter en smilende Anne-Kathrine.

Ønsker du at vide mere om fjordhesten, kan du finde inspiration og viden på www.fjordhesten.dk

Et sejt makkerpar

“Så er det os Laustfin.” Anne-Kathrine trykker blidt med schenklerne, og der bliver omgående sat i gang. Ind på den oplyste bane hvor alt undtagen springene er i en mørk silhuet. Spotlyset følger den ponyen, der er i gang med at ride banen. Anne-Kathrine sikrer sig, at hun ikke rider i vejen, og den smarte, lille pony er lynhurtigt færdigt med banen. Anne-Kathrine sætter i galop rundt, fokuserer på at huske banen en sidste gang, inden det går løs. Hun hører sit eget og Laustfins navn i højtaleren og ved, at deres ridt bliver vist på flere storskærme. Så er det afsted i god fart over det første spring med en flydende grundgalop. Banen går lynhurtigt. Anne-Kathrine kan mærke, at Laustfin bliver ekstra klar og gerne vil frem i takt med, at publikum hujer højere. Hun kan høre deres begejstring fra siddepladserne.

Hun ved godt, at hende og Laustfin er et anderledes syn for tilskuerne. Faktisk er de et ret sejt makkerpar, for hende og den gule pony er udvalgt blandt 30 ponyer til at være her i dag – i Herning. Det er måske noget af det største, man kan opnå som rytter; at blive inviteret til hingstekåring i Herning og vise sin stjerne frem. Især når man ikke er den mest oplagte gæst blandt så mange fine og smarte sportsponyer. 

Banen bliver gennemført, og det hele går så hurtigt. Anne-Kathrine er færdig, og hun kan tydeligt mærke, at det her var noget særligt. Folk havde øjnene rettet mod de to, og parret fik så mange søde kommentarer med sig på vej tilbage til staldene. Andre ryttere kom hen for at sige hej, og flere var begejstrede for endelig at se en anden race konkurrere i de højere klasser. 

LÆS OGSÅ: Hvorfor er nogle typer bagbensgamacher forbudt?

Ryttere overrasket over at se fjordhest til Baltic Cup

I Danmark oplever Anne-Kathrine generelt ikke så meget ståhej over, at hun starter på fjordhest. En enkelt gang blev en far sur over, at hun vandt en klasse, men ellers ikke noget. Folk er ved at være vant til, at hun og Laustfin deltager. Det var dog lidt noget andet, da hun tidligere på året red Baltic Cup. 

“Det var lidt sjovt, for til Baltic Cup var det tydeligt, at de udenlandske deltagere ikke var vant til at se en fjordhest gå de høje ponyklasser, men de kom kun med søde kommentarer,” siger Anne-Kathrine Hjorthøj.

Om Baltic Cup
Baltic Cup er nordens største internationale springturnering for pony- og juniorryttere, der afholdes for alle lande, der grænser op til Østersøen/det baltiske hav. Turneringen løber over fire eller fem årlige springstævner i Sverige, Norge og Danmark, hvor rytteren kan indsamle point til den årlige Trophy-finale.

Kilde: Baltic Cup

Øget interesse for fjordhestene

Formand for Fjordhesten Danmark, Dinna Mouritzen, fortæller at fjordhesten er ved at være med på beatet. Gennem årene har avlsarbejdet udviklet en mere smart udgave af den ellers tunge og til tider lidt stædige Nordbakke, vi alle har bakset med på diverse rideskoler. Fremtiden for Fjordhesten ser derfor lys ud. Interessen stiger som sagt for hesteracen, og der bliver brugt lang tid på avlsarbejdet, som er afgørende for racens fremtid. Det er også vigtigt, at avlere og ryttere lytter til hinanden, for det giver de bedste resultater, fortæller formanden og fortsætter: 

“Fjordhesten er en dejlig hest, som har et godt sind og besidder stor alsidighed. Hvis man anskaffer sig en fjordhest, får man en ven for livet, som vil gå langt for sin rytter eller kusk,” siger Dinna Mouritz.

Anne-Kathrine er i gang med sit sidste ponyår, og det betyder, at hun om kort tid ikke længere kan dyste mod andre ponyer under Dansk Rideforbund. Parret kan dog stadig starte stævner inden for racen, for her overgår man blot til seniorrytter, og hesten kan følge med. Mange har også spurgt Anne-Kathrine, hvad der skal ske med Laustfin, når ponyårene er slut. 

“Som det ser ud nu, skal Laustfin blive hos mig. Han betyder så ubeskriveligt meget for mig, og så glæder jeg mig vanvittigt til at blive seniorrytter, da de højder – trods det, at jeg er regerende Dansk Mester og Nordisk Mester indenfor juniorspring for Fjordheste – ligger lidt bedre til os.

Anne-Kathrine og Lausfins største oplevelser

World Cup: Udtaget/kvalificeret blandt 15 kat. 2 ponyer og i finalen opnåede de en 2. plads.

Hingstekåringen i Herning i 2020: Blev nr. 3 i hovedrunden (en stilspring S4). I omspringningen røg en bom. De havde den 5. hurtigste tid. Samlet blev de nr. 12. 

Baltic Cup på Riders Cup 2020: Her fik de en 5. plads ud af 23 kat. 2-ponyer i klassen.

Makkerparret har desuden høstet et hav af sejre til diverse fjordhestestævner.

Vil du gerne se mere til Laustfin og Anne-Kathrine, kan du følge dem på Instagram 

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce