Redaktionen på Malgré Tout har stukket hånden ned i en hvepserede og sætter fokus på et emne, der kan dele vandende i hesteverdenen – nemlig brugen af pisken. Hvad skal den egentlig bruges til? Og hvornår bruger man den korrekt? Vi er dykket ned i den biomekaniske værktøjskasse og har allieret os med dressureksperter fra sitet Dressage Today, der kan gøre os klogere på, hvordan du bruger pisken korrekt – sammen med din sunde fornuft.
Kunstige og naturlige hjælpere
For at forstå, hvorfor vi bruger pisken overhovedet, er det vigtigt at skelne mellem naturlige og kunstige hjælpere. Naturlige hjælpere er rytterens hænder, ben, sæde, vægt og stemme. Kunstige hjælpere er, som navnet fortæller, hjælpere, der er kunstigt fremstillet. Det er hovedsageligt sporer, tøjler og så selvfølgelig pisken. Målet med de naturlige hjælpere er at kommunikere med hesten og fortælle den, hvad vi vil. De kunstige hjælpere bruger vi kun, når de naturlige hjælpere ikke er tilstrækkelige.
Læs også: Leif Törnblad: Jeg er bekymret for, at dressuren udvikler sig til en overklassesport
At hviske til sin hest
En generel regel er, at du altid skal bruge de naturlige hjælpere først. Det betyder, at pisken altid bør komme i anden række, og kun fungerer som en forstærkning af den naturlige hjælp. Hvis hesten ikke reagerer korrekt på den naturlige hjælp, skal du stoppe op og gå tilbage til basis og arbejde på at få den til at reagere korrekt. At svare korrekt for dine hjælpere er nemlig en del af en god grundridning.
Det er også meget vigtigt, at hesten er sensitiv for de hjælpere, som fortæller den hvad den skal. Tænk nærmest på, at du ‘hvisker’ med dine hjælpere. Hvis du ‘råber’ til din hest, kan hesten reagere for voldsomt på dine hjælpere og dermed kan i risikere at gå skævt af hinanden. En anden vigtig ting at huske er, at hvis du er for tydelig med din hjælpere, vil hesten til sidst blive afhængig af en meget ‘råbende’ hjælp. Når hjælpen ikke hele tiden til stede, vil den stoppe med at respondere. Det svarer lidt til, at du står over for en person, der er taler til dig non-stop. Efter noget tid stopper du med at lytte efter.
Så gør det til en regel at hviske med dine hjælpere – og tal kun højt, når du har noget virkelig vigtigt at fortælle.
De kunstige hjælpere kan ikke erstatte de naturlige
En vigtig detalje, som nogle ryttere glemmer er, at pisken ikke må erstatte de naturlige hjælpere, som for eksempel dine ben. Hvis man som rytter kun bruger pisken og ikke benene, vil det resultere i at man lærer sin hest kun at svare frem for de kunstige hjælpere. Hele formålet med pisken, som er at forstærke de naturlige hjælpere, er dermed forsvundet, fordi den går ind og erstatter dem. Husk at være konsekvent omkring denne rækkefølge, så hesten og dig bliver ved med at tale sammen på en fornuftig måde.
Timing – hvornår du bruger pisken
Som du sikkert allerede har gættet, gælder det for pisken (ligesom alle de andre kunstige hjælpemidler), at ‘less is more’. Den skal ikke bruges til at forårsage smerte eller til at afstraffe hesten. Dermed vil hesten blive stresset og frustreret. Men hvornår bruger man den så?
Hovedreglen er, at man ved at man bruger pisken korrekt, når hesten svarer med den korrekte respons. Den korrekte respons får man i det moment, hvor hesten afvikler sit bagben og er i luften, på den samme side, som du har pisken. Med andre ord, bruger du kun pisken, når bagbenet sætter af og er på vej i luften. På den måde får du den bedste og mest harmoniske respons og dig og din hest har de største forudsætninger for at tale samme sprog.
Hvis du derimod kommer til at bruge pisken på det forkerte tidspunkt, når bagbenet for eksempel er i jorden, er hesten ikke i stand til at reagere korrekt på din hjælp.
Ligesom i alle andre aspekter af ridesporten gælder det om, at den sunde fornuft bør råde. Derfor bør man være varsom med brugen af pisken og reflektere over hvordan man bruger den. Og husk også lige, at hos en veltrænet hest – der svarer korrekt for hjælperne – er pisken mest til pynt.
Kilder: The Dressage Whip: Completixity Increases As You Progress , Use Your Whip with Accuracy and Finesse & Correct Use of the Dressage Whip.
Artiklen er oprindeligt bragt i juni 2019.