Det er ikke atypisk at bruge sin telefon ofte i løbet af en dag, og det er næsten umuligt at undgå at blive bombarderet på forskellige sociale medier med billeder og videoer af den “perfekte rideverden”. Men det er altså ikke altid en repræsentation af virkeligheden. Spørgsmålet er, hvordan denne perfekte repræsentation kan påvirke følgere, og hvordan ser en “rigtig rytterprofil” egentlig ud?
Ud over Facebook er Instagram et af de mest populære sociale medier i dag, og rytterverdenen bruger ivrigt denne platform verden over til at dele og kommunikere om den fælles livsstil. Ekspert i sociale medier Malene Charlotte Larsen, en af vores læsere Sanja Cheyenne Borchert samt influencer Anne Katrine Vallentin vil hjælpe os med at forstå de positive og negative virkninger af denne komplekse struktur og dette uendelige emne, som er sociale medier.
Denne artikel ønsker at skabe bevidsthed, udbrede viden samt give en følelse af sammenhold om, at ingen er alene.
LÆS OGSÅ: 10 danske og internationale instagrammere, du som hestemenneske bør følge
Sociale medier
SoMe begrebet bruges til at beskrive online medier, der forbinder folk med hinanden. Platformene blev udviklet allerede i sidste halvdel af 90’erne, og platforme såsom Six Degrees, Friendster og MySpace blev populære i begyndelsen af 2000, især blandt unge mennesker. Dengang var en stor stationær computer på biblioteket eller i skolen den mest almindelige måde at få adgang til sociale medier på.
Siden da er teknologien eksploderet, og da de forskellige platforme nu er let tilgængelige i vores egne lommer, har forskere været nysgerrige på, hvilke virkninger det kan have på brugerne. Malene Charlotte Larsen er en af de forskere, der med sin interesse for dette har kunne følge udviklingen af de sociale medier, deres strategier og effekter på brugerne gennem årtier.
Hun forklarer: “Vi ved fra forskning, at nogle mennesker vil komme til, mere eller mindre ubevidst, at forme deres praksisser efter, at det er noget, der skal kvantitativt vurderes. At man ved hvor mange følgere, man har, og hvor mange af dem har reageret på det her indhold.”
Malene forklarer, at det kan resultere i en anden form for deling af indhold, end hvis der ikke var nogen like-knap. Det er her, at det “glamourøse insta-life” kan komme til udtryk, og Malene tilskriver den klassiske scrapbog og dagbogs tendens til, hvorfor uautentisk indhold måske flyder over de sociale medier for hestefolk.”Hvis man laver en personlig scrapbog som en form for et fotoalbum, så tager man jo også de pæne billeder og sætter dem ind som det, man gerne vil gemme,” præciserer Malene. Der er absolut ikke noget galt i at ville dele sin scrapbog eller dagbog med andre mennesker, og Malene påpeger, at undersøgelser har vist, at Instagram lige så meget er en platform, hvor man deler billeder for sine egne minders skyld som for andres.
Fællesskabet i ridesporten
Den måde, de fleste af os har heste på, indbefatter hårdt arbejde, snavs, støv, mudder, fiaskoer, sygdom og hårde tider, men de opvejes af sjove, spændende, ligetil, kærlige, sunde og stolte tider, som vi også oplever. Men de er ikke altid ligeligt fordelt, og nogle gange er de hårde tider virkelig lange og svære. At have et onlinefællesskab, hvor man både kan se og dele disse svære og gode tider, har vist sig at være afgørende for menneskers velbefindende. På den anden side kan det også være ødelæggende at se andre menneskers succeser og perfekte livsstil, hvis man ikke er i stand til at spejle det i sit eget liv.
Spiralen uden ende
Vores læser, Sanja Cheyenne Borchert, er en af dem, der kan genkende at spejle sig i andre profiler online. Den 26-årige rytter fortæller, hvordan sociale medier har påvirket hendes tankegang i forhold til træningen af hendes 6-årige oldenborger-hoppe Chili og deres udvikling som team. Hun føler nogen gange, at de er bagud i forhold til “normen”, hvor de “burde være”, og hun indrømmer, at hun sammenligner deres fremskridt med andre ryttere på de sociale medier.
“Jeg kommer til at sammenligne mig selv med topryttere, og hvor de er i deres proces med hestene, selv om jeg godt ved, at jeg ikke kan lave den sammenligning. Men jeg føler, at tingene bare ikke går hurtigt nok, og vi ‘burde’ fordi, hvis de kan, så burde vi også kunne. Det bliver en konstant sammenligning om, hvor langt man ‘burde være’ i processen.”
At ende i den spiral, hvor man kommer til at bebrejde sig selv for, at man ikke er god nok, er ret almindeligt og kan føre til en følelse af manglende motivation, usikkerhed, lavt selvværd og en følelse af ensomhed. Det er alle anerkendte bivirkninger af sociale medier.
De sværeste dage for Sanja er de dage, hvor det ikke går godt under træningen med Chili. Her husker hun de indlæg og videoer, hvor det hele bare lykkedes for andre ryttere. Hun nævner, at hun nogle gange får dårlig samvittighed over for sin hest, da hesten gør alt, hvad den kan for hende, men hun har svært ved at være tilfreds, hvis fremskridtet eller præstationerne ikke er lig det, hun ser på de sociale medier.
Malenes råd
- Tag ejerskab over dit feed
Det betyder, at du skal organisere dit feed, så det viser dig mere af det, du har brug for at se. Dette omfatter at følge folk, der også viser uperfekt indhold. - Snooze i 30 dage
Mærk efter i dig selv, hvordan bestemte personer, du følger, får dig til at føle dig, når du ser deres indhold. Hvis det er svært at unfollow, så prøv at snooze dem i 30 dage og vurder, hvilken oplevelse det gav dig. - Fortæl personen det
Hvis du modtager negative kommentarer, råder Malene til at fortælle personen det.
“Skriv bare ‘den kommentar blev jeg faktisk ked af,’ fordi så sker der tit noget i kommentarfeltet, hvor man bakker hinanden op. Og i øvrigt hvis man ser det sker overfor andre, så gå ind og sig fra. Så i stedet for at være en bystander, så sig fra så, andre kan se, at der bliver sagt fra. Så får det sådan en selvregulerende effekt.” Ridesporten er en ret isoleret verden med sin unikke passion og fælles interesse, hvilket skaber en endnu stærkere følelse af fællesskab, men derfor også sårbarhed. Malene beskriver det som et catch-22. Du vil gerne være en del af fællesskabet, følge de rigtige mennesker og vide, hvad de har gang i. Men det kan også fremkalde de følelser, som Sanja beskriver.
Malene siger: “Den følelse af forbundethed med ligesindede, samtidig med man kan komme til at sidde med de her lidt negative tanker, gør det svært at sige ‘nu sletter jeg min profil, eller nu lader jeg være med at følge den og den’, fordi man garanteret også oplever nogle positive ting ved at følge hinanden.”
Både Malene og Sanja er enige om, at man også vil opleve positive effekter ved at følge netop de personer, hvis profiler også kan udløse de svære følelser. “Det positive er, at jeg samler en masse inspiration til øvelser og idéer til træning og få lidt guidance i det fra nogle, der har noget erfaring på området, og som ofte lever af det,” bemærker Sanja.
Så hvis vi kan opnå positive inputs, samle gode idéer og finde inspiration på nogle af de samme profiler, som også kan få dig til at føle dig ‘bagud i forhold til, hvor du burde være,’ og hvor du måske bebrejder dig selv, hvordan kan vi så komme ud af denne onde spiral?
Hvordan Sanja håndterer sociale medier
For Sanja er de mennesker, som er omkring hende, og i lignende situationer dem, der giver hende grobund og får hende ud af den onde cirkel, hvor hun sammenligninger sig selv med perfekte profiler på de sociale medier.
- Undgå at sammenligne dig selv, selvom det nogle gange også kan det være en nyttig øvelse. Sørg dog for at sammenligne dig selv med mennesker i det virkelige liv eller i lignende situationer, hvor I kan dele erfaringer og op- og nedture.
- Husk, at der ikke findes nogen facitliste, og at du er lige præcis der, hvor du skal være.
- Husk din egen rejse, og gør det for din egen og din hests skyld, ikke for at bevise noget over for andre.
- Følg profiler, der deler realistisk og virkelighedsnært indhold.
Måske vi skal tænke ud af boksen og kigge efter en anden type profiler på de sociale medier. Sæt glamouren og den perfekte livsstil lidt i baggrunden og søg på profiler, der ønsker at vise alle sider af at have og ride heste.
Behovet for ægte indhold
En influencer, der har besluttet sig for at tage en chance og vise verden, hvordan hendes version af livet med hest ser ud, er 22-årige Anne Katrine Vallentin. Sammen med sin 10-årige fjordhest Atom har de mere end 40.000 følgere på Instagram samt populært indhold på Youtube og TikTok. Anne Katrine rider både military, jagt og springning med sin smukke fjordhest, og allerede her ser man, at de skiller sig ud, da det er en ret atypisk race at se i disse discipliner.
Vi talte med Anne Katrine, og hun delte nogle af sine ideologier om, hvorfor hun ønsker, at hendes indhold på de sociale medier skal være ægte og relaterbart. Hun husker, da hun var yngre og følte sig frustreret, når hun så onlineplatforme fyldt med folk med perfekte heste og perfekte liv. Ingen havde dårlige dage eller syge heste. Hun tog det indad og tænkte straks, at der var noget galt med hende og hendes ponyer.
“Da jeg selv oprettede min platform på Instagram, var det vigtigt for mig at vise hele aspektet omkring det at have heste, fordi jeg vidste selv, hvordan det føltes at sidde på den anden side og tænke, ‘okay hun har bare styr på det hele hende der,’ og det har man altså ikke altid.”
Hun forklarer, hvor vigtigt hun synes det er at kunne spejle sig selv i det, man ser på sociale medier, og derfor viser hun også, når hun mister motivationen, har en syg hest, falder af eller river bomme ned samt alle de sjove og gode sider.
Er det skræmmende at poste uperfekt indhold?
“Ja, det synes jeg, det kan være meget skræmmende. Nettet er jo lidt et specielt sted, fordi man typisk bare ser et lille udsnit af, hvordan virkeligheden egentlig er. Jeg kan også mærke, nu hvor jeg har delt meget om min hest, der har mavesår, at når jeg deler offentligt ud, bliver jeg bange for at folk tænker, at jeg gør noget forkert. Og folks reaktioner på om det er mig, der gør noget galt, og at det ligesom er min skyld. Men jeg kan også mærke, at den respons jeg får, er hovedsagelig positiv.”
Anne Katrine forklarer, at efter hun har delt sin hests symptomer på mavesår, har mange kommenteret, at deres hest har de samme symptomer, og nu vil de også gerne få dem undersøgt. Dette, forklarer hun, er en del af hendes motivation for at poste disse ret vanskelige og sårbare situationer med risiko for at modtage negative kommentarer.
Tips og tricks til sociale medier?
“Jeg prøver altid at svare dem, der kommer med en negativ kommentar eller besked, fordi jeg gerne også vil komme med en forklaring på, at folk ikke altid har set hele forhistorien til det, og forklare hvorfor jeg gør, som jeg gør.”
“Stol på din egen mavefornemmelse, og hvis det er noget, du ved, ‘det er bare helt hen i hegnet det der,’ så lad det gå ind ad det ene øre og ud af det andet, fordi du kan alligevel ikke bruge det til noget.”
Anne Katrine foretrækker, at folk er nysgerrige og spørger “hvorfor gør du det på denne måde” i stedet for at beskylde hende for noget eller komme med dårlige kommentarer. På den måde giver det hende en chance for at forklare noget, hvor begge parter måske kan lære noget nyt.
LÆS OGSÅ: Instagrammer med passion for heste og videoer
Hvad er det bedste ved at vise hele paletten på de sociale medier?
“Det er den respons jeg, får tilbage, synes jeg. Det er helt sikkert det, at folk kan spejle sig i mig, og jeg får tit beskeder, hvor de værdsætter, at jeg er ærlig, og de værdsætter, at de kan se sig selv i den situation, jeg er i, og det betyder meget for mig, fordi det er det, jeg rigtig gerne vil. At inspirere folk og vise, hvordan virkeligheden er for mig.”
Anne Katrine anbefaler at følge disse instagrammere: