Nathalie og Digby: Det vil vi især huske den royale ekvipage for

Den royale ekvipage Nathalie og Digby har sagt farvel til dressursporten. Som du måske allerede ved, blev OL-stjernen og Nathalie zu Sayn-Wittgensteins bedste ven aflivet i efteråret 2020. Det skete som følge af en slem omgang forfangenhed hos den 23-årige vallak. Nathalie og hendes dyrlæge blev enige om, at det var bedst at lade den tidligere bronzemedaljehest fra OL i Beijing i 2008 gå til ro for allersidste gang. Nu, i efteråret 2021, er prinsessen også stoppet som landstræner for dressurlandsholdet, og dermed slutter hendes tid i den danske topdressursport – i hvert fald for denne gang.

23 år sammen – 7 minder

Her mindes vi dressurhesten, der har bistået den tidligere toprytter og landsholdtræner fra den blev født, til den gik bort. Der er ikke mange heste, som oplever at have den samme ejer hele livet igennem – men det gjorde Digby. Her har vi fremhævet 7 mindeværdige facts og øjeblikke – smukke såvel som sjove – som vi absolut vil huske Digby og prinsesse Nathalie for.

Læs også: 10 ting, du ikke vidste om Bohemian

1. Digbys største force

Digby havde ikke nogen kæmpe gang. Men han kunne sit kram, takket være en dygtig rytter og tonsvis af rutine. Hans største force var uden tvivl piaffe og passage, som ofte gav ekvipagen de højeste point igennem deres mange ridt.

Nathalie zu Sayn-Wittgenstein og Digby sammen
Nathalie og Digby sammen i efteråret 2017. Foto: Kunddahl Graphic Photography / Erik Kunddahl.

2. Nej, Digby vidste ikke, at han var til OL

“Digby ved ikke, at han er til OL, Digby ved, at han er til et stævne.”

Prinsesse Nathalie til Ulla Therkelsen/TV2 under OL i London, 2012.

Sådan fortalte Prinsesse Nathalie til TV2’s korrespondent Ulla Therkelsen, da hun i 2012 under OL i London blev spurgt ind til, om Digby egentlig var klar over, hvad han var en del af. Smilende og lettere overbærende forklarede Nathalie, at Digby naturligvis ikke kunne fornemme mere, end hvad et dyr nu engang kan. Udtalelsen er Nathalie – og Digby – senere blevet ganske kendt for i den bredde befolkning.

Nathalie og Digby hjemme i Berleburg
Nathalie og Digby hjemme i Berleburg. Foto: Kunddahl Graphic Photography / Erik Kunddahl.

Læs også: Præsentation af Nathalie som ny landstræner og planerne for 2017

3. Blev kastreret på sin fødselsdag

Noget lidt spøjst, som du måske ikke vidste, er, at Digby blev kastreret på sin egen fødselsdag. Det skete dengang, han var 9 år. Egentlig var det bare en ren tilfældighed, forklarede Nathalie grinende til Anders Lund Madsen, da han interviewede både prinsessen og Digby, ligeledes under OL i London. Kastrationen skete som en konsekvens af, at Digby havde brug for at kunne koncentrere sig mere på stævnebanerne, tilføjede Nathalie dengang.

“Jeg tror ikke, han havde været koncentreret nok, været på min side, og ydet det bedste inde på banen (hvis han havde været hingst, red.), som han gør som vallak”.

Prinsesse Nathalie til Anders Lund Madsen/DR under OL i London, 2012.

4. Aldrig brugt i avlen

Trods det faktum, at Digby først blev vallak som 9-årig, har han aldrig været brugt i avlen. Han var hjemmeavlet, ejet og opdrætter af prinsesse Nathalies mor, H.K.H. prinsesse Benedikte. Nathalie tog selv imod ham, da han kom til verden, ligesom hun stod ved hans side, da han skulle herfra igen. Men nogen mini-Digby’er blev det aldrig til, så han var bestemt en ener. Han var desuden efter Donerhall med Sandro som morfar.

Nathalie zu Sayn-Wittgenstein og Digby på ridebanen
Nathalie og Digby på ridebanen hjemme i Berleburg i efteråret 2017. Foto: Kunddahl Graphic Photography / Erik Kunddahl.

5. En berejst hest

Digby opnåede at se flere dele af verden end de fleste mennesker nogensinde får mulighed for. Han har blandt andet båret Nathalie rundt i Qatar, Hong Kong, Beijing, Kentucky, London og selvfølgelig hjemme i Tyskland og i Danmark. Digby var i den grad en verdensstjerne – en meget berejst hest.

Dog nåede vallakken ikke med til Rio de Janeiro, da der var OL i 2016. Han blev nemlig ganske velfortjent pensioneret i 2013. Det skete under en flot afsked i Herning efter ekvipagens sidste, store konkurrenceridt sammen.

Video: Se den følelsesladede afsked, dengang Digby blev pensioneret

6. Frisk til det sidste

Selvom det i sidste ende var forfangenheden, der satte punktum for Digbys liv, var han frisk og frejdig helt til det sidste. Da H.K.H. prinsesse Benedikte fyldte 75 år i foråret 2019, stillede han op med Nathalie på ryggen for at fejre sin ejer – 22 år gammel. Der er absolut ingen tvivl om, at Digby betød mere end noget andet for både prinsesse Nathalie og hendes mor.

Digby og Nathalie til fejringen af prinsesse Benediktes 75-års fødselsdag på Koldinghus i 2019.
Digby med Nathalie på ryggen under fejringen af H.K.H. prinsesse Benediktes 75-års fødselsdag. Det blev fejret på Koldinghus i april 2019. Foto: Kunddahl Graphic Photography / Erik Kunddahl.

7. Fra græsmark i Berleburg til de evige græsmarker

Som pensionist levede Digby enhver hests drømmeliv. Herunder kan du se Nathalies egen video af ham løbe rundt på sin græsmark hjemme i Berleburg i foråret. Nu, et halvt år senere, er han sendt afsted til de evige af slagsen. Æret være hans minde.

“En æra er slut…. Digby lever ikke mere.

Digby – fra hest til verdensstjerne.

Digbys lange liv sluttede der hvor det hele startede, på foldene hjemme på Berleburg. Han har rejst verden rundt, altid ydet sit bedste og været en ægte gentleman”

Officielle udtalelse på Nathalie Horse Cares Facebook-side.

Læs også: 10 ting, du ikke ved om Atterupgaards Cassidy

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce